#Jembozdrowe - akcja zdrowego żywienia dzieci trwa!

Fot. Jembozdrowe - akcja Żółty talerzyk

Kulczyk Foundation prowadzi we współpracy z Ewa Drzyzgą kampanię #Jembozdrowe, której głównym celem jest wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci. Zobaczcie, co się zmieniło w jednej ze szkół, która wzięła udział w kampanii.

W ramach akcji #jembozdrowe oraz Żółtego Talerza Kulczyk Foundation Ewa Drzyzga w programie 36,6 °C pokazała, jak jedzą dzieci w jednej ze szkół, która wzięła udział w projekcie. Dzieci odżywiają się bardzo zdrowo, w ich menu znajdziemy ciemne makarony czy czarny ryż. Nawet rodziców dziwiły pewne dania, ale skoro są smaczne i zdrowe, to dzieci wcinają ze smakiem. Zobaczcie na filmie, jak błyskawicznie znikają z talerzy kopytka Shreka!

Zobacz film: Szkoła, w której dzieci jedzą zdrowe obiady. Źródło: 36,6

Lista produktów Żółtego Talerzyka obejmuje zdrowe produkty, polecane nie tylko przez dietetyków związanych z Kulczyk Foundation, lecz także uwzględnione w Piramidzie Zdrowego Żywienia IŻŻ. Cała lista produktów dostępna jest tutaj: Lista produktów Żółtego Talerza. Co powinno jeść dziecko?

Przepis na kopytka Shreka:

9 porcji, jedna porcja to około 10 sztuk czyli 150 g:
  • 1000 g ziemniaków ugotowanych mielonych
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50-100 g szpinaku
  • 1 jajo
  • łyżeczka soli 6 g

Po obróbce wstępnej ziemniaki ugotować, ostudzić, zemleć w maszynce. Szpinak rozdrobnić, odsączyć z nadmiaru wody (można podsmażyć). Sporządzić ciasto (ziemniaki powinny być dobrze schłodzone) z wymienionych produktów. Uformować kopytka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotować na wolnym ogniu nie dłużej niż 20 sekund. Wyjąć i podzielić na porcje.

Więcej zdrowych przepisów znajdziecie tutaj: Przepisy z programu 36,6°C! Jak przygotować zdrowy posiłek dla dziecka?

Data aktualizacji: 12.09.2019,
Opublikowano: 12.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej