#Jembozdrowe - akcja zdrowego żywienia dzieci trwa!
Fot. Jembozdrowe - akcja Żółty talerzyk
Kulczyk Foundation prowadzi we współpracy z Ewa Drzyzgą kampanię #Jembozdrowe, której głównym celem jest wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci. Zobaczcie, co się zmieniło w jednej ze szkół, która wzięła udział w kampanii.
W ramach akcji #jembozdrowe oraz Żółtego Talerza Kulczyk Foundation Ewa Drzyzga w programie 36,6 °C pokazała, jak jedzą dzieci w jednej ze szkół, która wzięła udział w projekcie. Dzieci odżywiają się bardzo zdrowo, w ich menu znajdziemy ciemne makarony czy czarny ryż. Nawet rodziców dziwiły pewne dania, ale skoro są smaczne i zdrowe, to dzieci wcinają ze smakiem. Zobaczcie na filmie, jak błyskawicznie znikają z talerzy kopytka Shreka!
Zobacz film: Szkoła, w której dzieci jedzą zdrowe obiady. Źródło: 36,6
Lista produktów Żółtego Talerzyka obejmuje zdrowe produkty, polecane nie tylko przez dietetyków związanych z Kulczyk Foundation, lecz także uwzględnione w Piramidzie Zdrowego Żywienia IŻŻ. Cała lista produktów dostępna jest tutaj: Lista produktów Żółtego Talerza. Co powinno jeść dziecko?
Przepis na kopytka Shreka:
9 porcji, jedna porcja to około 10 sztuk czyli 150 g:
1000 g ziemniaków ugotowanych mielonych
300 g mąki pszennej typ 550
50 g mąki ziemniaczanej
50-100 g szpinaku
1 jajo
łyżeczka soli 6 g
Po obróbce wstępnej ziemniaki ugotować, ostudzić, zemleć w maszynce. Szpinak rozdrobnić, odsączyć z nadmiaru wody (można podsmażyć). Sporządzić ciasto (ziemniaki powinny być dobrze schłodzone) z wymienionych produktów. Uformować kopytka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotować na wolnym ogniu nie dłużej niż 20 sekund. Wyjąć i podzielić na porcje.
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?