Niedobór białka osłabia odporność. Potrzebujemy białka do produkcji przeciwciał

Fot: fcafotodigital / fcafotodigital

Z czym kojarzy się białko? Przede wszystkim z budowaniem mięśni. Tymczasem, mało kto wie, że bez niego układ immunologiczny nie będzie działał prawidłowo. Jak białko wpływa na naszą odporność? 

Pandemia to czas, w którym każdy z nas szczególnie powinien zadbać o swoją odporność. Jednym z kluczowych elementów jej wzmacniania jest dieta. Poza warzywami, owocami powinno się w niej znaleźć także białko. Dlaczego?

Czytaj też:

Jak białko wpływa na odporność?

Białko jest niezbędne do produkcji przeciwciał. To komórki wydzielane przez układ odpornościowy, a konkretnie przez pobudzone do pracy limfocyty B. Ich wydzielanie jest aktywowane wtedy, gdy organizm jest atakowany przez groźne dla niego patogeny. Im więcej organizm otrzymuje białka, tym więcej przeciwciał może "wyprodukować", a tym samym, jego walka z zagrożeniem jest dużo skuteczniejsza.

Warto zaznaczyć, że produkty spożywcze bogate w białko bardzo często zawierają też witaminę D, która także ma olbrzymi wpływ na działanie układu immunologicznego. Ona także pobudza wydzielanie tak cennych dla nas przeciwciał.

Na tym jednak nie koniec. Trzeba pamiętać, że nasza odporność płynie przede wszystkim z jelit. Aby zadbać o florę bakteryjną warto sięgać po fermentowane produkty mleczne. Jogurty, kefiry, maślanki czy zsiadłe mleko -poza białkiem - zawierają probiotyki, czyli tzw. dobre bakterie oraz prebiotyki. Pierwsze zadbają o nasz mikrobiom i wzmocnią odporność, drugie działają podobnie do błonnika pokarmowego. Poprawiają trawienie, a także pomagają oczyścić przewód pokarmowy z zalegających w nim złogów.

Białko - jakie spełnia funkcje w organizmie?

  • uczestniczy w produkcji, odnowie i regeneracji uszkodzonych komórek i tkanek (znajduje się choćby w cebulkach włosów, skórze czy szpiku kostnym);
  • przyspiesza regenerację i gojenie się różnego rodzaju ran;
  • jest niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz rozwoju dzieci i młodzieży;
  • pomaga wyregulować i utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu;
  • wchodzi w skład krwi, limfy oraz kobiecego mleka;
  • uczestniczy w produkcji niektórych hormonów oraz enzymów;
  • transportuje witaminy oraz składniki mineralne.

Białko - najlepsze źródła białka

Mimo że organizm potrafi sam wytworzyć białko, to niektóre jego typu muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Dlatego też - obok węglowodanów, tłuszczów - stanowi ono podstawowy składnik naszej codziennej diety. Trzeba o nim pamiętać przez cały rok, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, kiedy łatwiej złapać infekcję. W ocenie dietetyków z białka powinno pochodzić 20 proc. naszego zapotrzebowania na energię (szacuje się na 1 g białka powinien przypadać na kilogram masy ciała). W przypadku sportowców, kobiet w ciąży czy karmiących piersią, a także małych dzieci to zapotrzebowanie będzie znacznie większe. Jego najlepszym źródłem są:

  • mięso;
  • jajka;
  • rośliny strączkowe (ciecierzyca, fasola, kukurydza, groch, soczewica);
  • nabiał - jogurty, kefir, mleko, maślanki, biały ser;
  • ziarna zbóż;
  • orzechy. 

Warto pamiętać, że białko pochodzenia zwierzęcego jest dużo lepiej przyswajalne, gdyż jego skład jest bardzo zbliżony do tego, które wytwarza sam organizm. Szacuje się, że takie białko zwierzęce przyswajane jest aż w 95-96 proc.

Zobacz film i dowiedz się, jak wzmocnić swoją odporność:

Zobacz film: Jak wzmocnić swoją odporność? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 19.10.2020,
Opublikowano: 19.10.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej