Jakie właściwości i zastosowanie ma głożyna pospolita?

Fot. GankaTt / Getty Images

Głożyna pospolita, znana jako daktyl chiński lub jujuba pospolita, to roślina powszechnie wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej. Poprawia funkcjonowanie wątroby i wzmacnia działanie układu odpornościowego. To środek przeciwbólowy i uspokajający.

Głożyna pospolita to roślina o długiej historii. W starożytnych Chinach jej owoce wykorzystywane były w celach rytualnych i do wyrobu wina. Stanowią ważny składnik tradycyjnej kuchni chińskiej. Podkreśla się także ich korzystny wpływ na zdrowie. Przypisuje się im działanie ogólnie wzmacniające organizm. Zalecane dzienne spożycie owoców jujuby pospolitej wynosi do 12 sztuk.

Głożyna pospolita – wiadomości ogólne

Głożyna pospolita (z łac. Ziziphus jujuba Mill.) to gatunek rośliny należący do rodzaju głożyna (z łac. Ziziphus Mill.) i rodziny szakłakowate (z łac. Rhamnaceae L.). Może mieć postać niewysokiego drzewa lub krzewu. Roślina dorasta do 8 m wysokości. Zwyczajowo określana jest jako jujuba pospolita, daktyl czerwony lub chiński. Roślina porasta tereny południowej Europy, Chin, Indii, Himalajów. Owoce jujuby pospolitej to żywność funkcjonalna – oprócz wartości odżywczych wpływają korzystnie na samopoczucie i zdrowie fizyczne.

Głożyna pospolita – surowiec leczniczy

Głożyna pospolita ma liczne właściwości prozdrowotne. Surowiec leczniczy stanowią owoce, które osiągają około 25 mm długości, mają czerwonawy kolor i kulisty lub podłużny kształt. Dojrzewają na bezlistnej już jujubie późną jesienią, a nawet w okresie zimowym. W smaku podobne są do jabłek i mają lekko mączystą konsystencję.

Owoce jujuby pospolitej to doskonałe źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. W 100 g znajdują się witaminy: A (125 mg), C (300 mg), B2 (0,18 mg), B1 (0,1 mg), B3 (2,8 mg) i śladowe ilości witaminy B6, oraz składniki mineralne, takie jak m.in.: wapń (130 mg), fosfor (168 mg), żelazo (3,5 mg), sód (12 mg), potas (1050 mg) i niewielkie ilości cynku czy magnezu. W owocach suszonych znajdują się alkaloidy, flawonoidy, triterpeny, saponiny.

Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Głożyna pospolita – właściwości i zastosowanie lecznicze

Owoce jujuby pospolitej wykorzystywane są zwłaszcza w tradycyjnej medycynie chińskiej. Wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, co przejawia się głównie w intensyfikowaniu procesu trawienia – przyspieszają perystaltykę jelit i pasaż treści przez przewód pokarmowy, likwidują zaparcia, zwiększają masę stolca. Ze względu na zawartość błonnika owoce poleca się jako składnik diety osób o nadmiernej masie ciała, gdyż zmniejszają uczucie głodu, obniżają stężenie glukozy we krwi, regulują rytm wypróżnień.

Jujuba podnosi odporność i usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn. Owoce regulują pracę wątroby i wspomagają łagodzenie objawów zapalenia tego narządu. Wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, uspokajające, poprawiające nastrój, odświeżające. Znajdują zastosowanie w stanach napięcia nerwowego. Pomocne są w przypadku problemów z zasypianiem. Mają pozytywny wpływ na komórki nerwowe, przez co usprawniają mechanizmy kojarzenia i zapamiętywania. Działanie synergistyczne wobec właściwości sedatywnych (działających na ośrodkowy układ nerwowy) owoców jujuby pospolitej wykazuje 5-HTP (5-hydroksytryptofan). Z kolei ze względu na zawartość terpenów owoce mogą przeciwdziałać miażdżycy.

Głożyna pospolita – gdzie można ją kupić?

Owoce jujuby pospolitej możliwe są do nabycia w niektórych sklepach ze zdrową żywnością, orientalnych, dużych sklepach spożywczych czy w sprzedaży internetowej. Przeważnie dostępne są w formie suszonej, a sporadycznie świeże. Opakowanie 100 g suszonych owoców jujuby to koszt około 15 zł. Dodatkowo z owoców głożyny pospolitej produkuje się soki.

Wykorzystywane są też przez przemysł farmaceutyczny jako składniki środków poprawiających funkcjonowanie wątroby. W sprzedaży znajduje się też ekstrakt z daktyli chińskich. Za zestaw 10 opakowań po 50 ml zapłaci się około 370 zł. Za najbardziej cenny składnik ekstraktu uważa się adenozynomonofosforan (cAMP), który wzmacniania sygnał międzykomórkowy, wpływając na impulsy przewodzące wewnątrz komórki.

Jadłeś kiedyś głożynę pospolitą?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Głożyna pospolita w sztuce kulinarnej

Jujuba pospolita jest powszechnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej w Chinach. Owoce stanowią składnik pasty będącej nadzieniem do zongzi, czyli ryżowych placuszków. Przygotowuje się je na Święto Smoczych Łodzi. To jedno z najważniejszych świąt w tradycyjnym kalendarzu chińskim, które obchodzi się piątego dnia piątego miesiąca. Owoce jujuby pospolitej obok m.in. nasion lotosu, kasztanów, czerwonej fasoli, orzechów włoskich dodawane są do kleiku ryżowego laba. Danie spożywane jest pod koniec roku księżycowego. Owoce mogą być też z powodzeniem jedzone na surowo samodzielnie lub dodane do owsianki, jogurtu, sałatki. Z kolei zmielone po wysuszeniu wykorzystać można jako substytut kawy.

Wartość odżywcza suszonych owoców jujuby pospolitej

Wartość odżywcza suszonych owoców jujuby pospolitej w 100 g produktu przedstawia się następująco:

  • wartość energetyczna – 281 kcal,
  • białko – 4,7 g,
  • tłuszcz – 0,5 g,
  • węglowodany – 72,6 g,
  • błonnik – 6 g.

Bibliografia:

1. G. Burnie, Botanica. Rośliny ogrodowe, Könemann, 2005.

2. H. Kwon, I.H. Jung, Yi J.H. i wsp., The Seed of Zizyphus jujuba var. spinosa Attenuates Alzheimer's Disease-Associated Hippocampal Synaptic Deficits through BDNF/TrkB Signaling, „Biological and Pharmaceutical Bulletin”, 2017, 40(12), s. 2096–2104.

3. Q.H. Gao, C.S. Wu, M. Wang, The jujube (Ziziphus jujuba Mill.) fruit: a review of current knowledge of fruit composition and health benefits, „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, 2013, 61(14), s. 3351–3363.

Data aktualizacji: 11.04.2019,
Opublikowano: 11.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej