Jakich napojów lepiej nie podawać dzieciom?

Fot. bowdenimages / Getty Images

Nasze dzieci są narażone na wiele niebezpieczeństw, także tych pochodzących z żywności. To rodzice powinni uważać na to, co spożywają najmłodsi - wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych procentuje na przyszłość. 

Słodkie napoje, napoje gazowane - dzieci je uwielbiają, ponieważ są słodkie i smaczne. Niestety smak nie idzie w parze z jakością, bowiem w słodkich napojach znajdziemy całe morze cukru oraz substancji konserwujących, aromatów oraz barwników, które z naturalnymi składnikami nie mają nic wspólnego.

W ramach akcji Żółtego talerza Kulczyk Foundation rodzice i dzieci są zachęcani do picia wody. Dlaczego wody, skoro nie jest ona źródłem ani energii, ani makroskładników (białka, tłuszczów czy węglowodanów)?

Woda przede wszystkim

Otóż woda w organizmie pełni wiele ważnych funkcji. Stanowi odpowiednie środowisko dla wszystkich procesów życiowych. Od jej zawartości w ślinie, soku żołądkowym i soku jelitowym zależy formowanie kęsów pożywienia, przesuwanie treści pokarmowej w przewodzie pokarmowym oraz właściwe działanie enzymów trawiennych. Dzięki wodzie odbywa się transport substancji odżywczych, enzymów, hormonów i produktów przemian materii. Woda w organizmie bierze też udział w procesie regulacji temperatury ciała. W przypadku wysokiej temperatury otoczenia, gorączki lub intensywnego wysiłku fizycznego nadmiar ciepła jest usuwany przede wszystkim poprzez parowanie w postaci potu.

Polecamy: Co się dzieje w naszym organizmie po spożyciu napojów gazowanych?

Ciekawostki:

  • Nasz mózg składa się w 90% z wody, w kościach jest jej 25%, a w tkance tłuszczowej 10-25%.
  • Wodę z organizmu wydalamy nie tylko z moczem, ale również przez skórę i płuca.
  • Zapotrzebowanie na wodę wzrasta nie tylko podczas upałów lub aktywności fizycznej, ale również podczas przebywania na dużych wysokościach, np. w górach.

Zalecenia ilościowe na płyny ogółem (obejmują wszystkie źródła pokarmowe) według norm IŻŻ (2017) dla dzieci 7-9 lat wynoszą 1,75 litra na dobę. To właśnie woda powinna być napojem wybieranym do ugaszenia pragnienia, ale nie tylko - powinno się spożywać ją do posiłków jak również to najbezpieczniejszy wybór do popicia leków - w zasadzie powinna być produktem pierwszego wyboru, po który sięgają dzieci.

Warto wiedzieć: WHO bije na alarm - picie słodkich napojów zwiększa ryzyko śmierci

Fot: Żółty talerz

Co poza wodą?

Oczywiście, że dzieci będą chciały czasem napić się czegoś poza wodą. Co wtedy można im podać? Zaleca się:

  • Soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne,
  • Herbaty (owocowe, czarne, zielone, ziołowe),
  • Mleko i napoje mleczne.

Warto jednak pamiętać, że wyżej wymienione napoje w przeciwieństwie do wody charakteryzują się pewną wartością odżywczą. Zwykle dostarczają one energii, głównie w postaci cukrów: fruktozy, sacharozy czy laktozy . Mogą być też źródłem białka i tłuszczu (mleko i napoje mleczne). Soki owocowe lub niektóre napoje owocowe są również źródłem witamin (szczególnie witaminy C i beta-karotenu) oraz składników mineralnych (głównie potasu). Przeciętnie taki sok lub napój zawiera około 40-60 kcal na 100 ml, co daje średnio 100 – 150 kcal w szklance. Warto pamiętać, że mleko i napoje mleczne (w tym kakao naturalne przygotowane na mleku) są ważnym dla rosnącego organizmu źródłem wapnia, którego często brakuje w diecie dzieci. Herbata czarna czy zielona jest źródłem kofeiny, której nadmierne spożycie może powodować rozdrażnienie i nadpobudliwość dlatego lepszym wyborem dla dzieci jest herbata owocowa bez dodatku cukru.

Ciekawostki:

  • W niewielkich ilościach kofeina poprawia pamięć i koncentrację, jednak w większej ilości 100-400 mg może powodować nerwowość i drżenie mięśni, a w bardzo dużych nawet śmierć (10 g).
  • Czarna herbata zawiera prawie dwa razy więcej kofeiny niż herbata zielona.
  • W słodkich napojach znajduje się bardzo dużo cukru, a w energetyzujących dodatkowo jeszcze znajdziemy także kofeinę, która w większej ilości 100-400 mg może powodować nerwowość i zaburzenia rytmu serca.

Polecamy: Cała prawda o napojach gazowanych: jak powstają, ile zawierają cukru. Skład gazowanych napojów

Jakich składników lepiej unikać?

Lista substancji dodatkowych , których powinni wystrzegać się dorośli oraz dzieci jest długa. Niezalecane w żywieniu dzieci, a często występujące w napojach to:

  • barwniki: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (104), żółcień pomarańczowa (110), azorubina (122), czerwień koszenilowa (124), czerwień allura (129)
  • konserwanty: benzoesan sodu (E211), kwas ortofosforowy (E338),
  • substancje słodzące, np. aspartam (E951), acesulfam K (E950), cyklaminiany (E952);

To zaledwie część niebezpiecznych substancji, które mają wpływ na organizm i samopoczucie i których lepiej się wystrzegać.

Opracowane: dr hab. Anna Harton, SGGW w Warszawie, ekspert programu „Żółty Talerz” oraz dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak, SGGW w Warszawie, ekspert programu „Żółty Talerz.

Data aktualizacji: 03.10.2019,
Opublikowano: 23.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Tata 11.10.2019r.

Na pewno nic co ma dodany cukier. Fuj!

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej