Jaką dietę należy stosować przy niewydolności nerek?

BURCU ATALAY TANKUT/getty images

Niewydolność nerek to złożony zespół chorobowy, spowodowany upośledzeniem tego parzystego narządu. Dobór odpowiedniego leczenia uzależniony jest od stadium choroby. Jednak niezależnie od niego zaleca się wprowadzenie diety. Jak ona powinna wyglądać?

Dieta przy niewydolności nerek jest równie ważna co farmakologia. Jej głównym celem jest utrzymanie właściwego poziomu metabolicznego przez ograniczenie tych składników pokarmowych, które nadmiernie obciążają nerki. Pozwala to również na łagodzenie głównych objawów choroby, jakimi są: bóle głowy, nudności, wymioty i ogólne osłabienie organizmu.

Zalecana dieta przy niewydolności nerek

Najważniejsze w diecie przy niewydolności nerek jest ograniczenie białka pochodzenia zwierzęcego, fosforu, sodu i potasu. Maksymalna ilość tych składników uzależniona jest od stopnia zaawansowania choroby. Ich zminimalizowanie zmniejsza wytwarzanie toksycznych dla organizmu produktów, w tym mocznika i kreatyniny, które nie mogą być usuwane przez nerki i z czasem prowadzą do toksemii (krążą we krwi). Dieta u osób cierpiących na niewydolność nerek powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Jej całkowita kaloryczność nie przekracza 2000 kcal na dobę. Aby uniknąć niedoborów żywieniowych, szczegółowy jadłospis należy wdrożyć po porozumieniu z dietetykiem i lekarzem.

Jak właściwie dobierać składniki odżywcze?

W pierwszej kolejności należy ograniczyć spożywanie białka zwierzęcego, jednak jego dokładna ilość uzależniona jest od wielkości przesączania kłębuszkowego (GFR). Jeśli jego wartość jest większa niż 30–40 ml/min, to ilość przyjmowanego białka na dobę wynosi około 1 g/kg masy ciała. Dieta przy ciężkiej niewydolności nerek (GFR większe niż 30 ml/min) zaleca zmniejszenie zawartości białka w pokarmach do około 0,7 g/kg masy ciała.

Równie istotne jest ograniczenie spożywania soli kuchennej (NaCl). Najczęściej nie jest to łatwe, dlatego warto rozpocząć od małych kroków, tzn. dodawania mniejszej ilości soli do potraw, zrezygnowania z wysoko przetworzonych potraw (np. typu fast food), kupowania mniejszej ilości wędlin, konserw, nabiału (w tym głównie serów pleśniowych i żółtych), zup typu instant i sztucznych kostek rosołowych. Produkty te ze względu na dużą zawartość soli powodują nadmierne gromadzenie się wody w organizmie, wzrost ciśnienia tętniczego oraz pragnienie.

Chorzy na niewydolność nerek nie wydalają w pełni fosforu. Zbyt duża ilość tego pierwiastka we krwi może prowadzić do zmniejszenia stężenia wapnia oraz odkładania się soli wapniowo-fosforanowych w naczyniach krwionośnych. Fosfor w dużej ilości znajduje się w nabiale, roślinach strączkowych, rybach wędzonych, chlebie razowym, płatkach owsianych i podrobach. Można go spotkać również w substancjach zagęszczających, stabilizatorach smaku czy emulgatorach.

Ograniczenie potasu w diecie osób z niewydolnością nerek nie zawsze jest potrzebne i zależy od wartości przesączania kłębuszkowego. Dopiero na zaawansowanych etapach choroby zaleca się zrezygnowanie z takich składników, jak czekolada, rośliny strączkowe, suszone morele i śliwki, pestki dyni, pomidory, orzechy, ziemniaki czy kasza gryczana.

Przykładowy jadłospis w niewydolności nerek

Ważne jest, aby posiłki przyjmować regularnie, najlepiej 4–5 razy dziennie, i zjadać je w spokoju. Nie mogą być one ani zbyt zimne, ani gorące. Porcje nie powinny być obfite. Najlepiej jest spożywać potrawy gotowane na parze lub w wodzie. Zaleca się rezygnację z zasmażek do zup. Nie wolno zapominać o całkowitym odstawieniu używek, w tym alkoholu.

Przykładowy jadłospis obejmuje:

  • Śniadanie: pełnozbożowe pieczywo z dżemem, miodem, serkiem twarogowym lub waniliowym, mus owocowy lub sałata z pomidorem i cebulą.
  • Obiad: barszcz czerwony niezabielany, risotto ze szpinakiem i niewielką ilością suszonych pomidorków, kopytka, krem z dyni, ryż z jabłkiem i cynamonem, krupnik z ziemniakami, kluski na parze z owocowym sosem lub pierogi jagodowe.
  • Podwieczorek: kisiel, owoce, galaretka lub ciasto biszkoptowe.
  • Kolacja: chleb z twarożkiem i rzodkiewką, jajko na miękko, dżem, pasta warzywna lub hummus.

Należy pamiętać, aby rzeczy słodkie oraz nabiał spożywać w ograniczonej ilości. Zupy oraz dania główne warto przygotowywać z mniejszą ilością soli lub całkowicie z niej zrezygnować. Podobna zasada dotyczy ostrych przypraw, takich jak chili, pieprz, chrzan czy ocet. Niewskazane są także produkty smażone na głębokim tłuszczu, w tym frytki i pączki.

Zobacz film: Czego nie powinniśmy jeść, by mieć zdrowe nerki?

źródło:x-news

Bibliografia

1. Ko, G. J., Obi, Y., Tortorici, A. R., & Kalantar-Zadeh, K. (2017). Dietary protein intake and chronic kidney disease. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 20(1), 77–85.

2. Bellizzi, V., Calella, P., Carrero, J. J., & Fouque, D. (2018). Very low-protein diet to postpone renal failure: Pathophysiology and clinical applications in chronic kidney disease. Chronic diseases and translational medicine, 4(1), 45–50.

Data aktualizacji: 18.09.2020,
Opublikowano: 20.09.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej