Jak kupić dobre mięso? Na co zwrócić uwagę przy zakupie wędliny? Jakie triki są stosowane przez producentów, by zwiększyć wagę kupowanych przez nas produktów? Na wszystkie pytania udziela odpowiedzi prof. Krzysztof Łabuzek.
Przy kupowaniu mięsa możemy zdać się jedynie na jego wygląd i zapach. To najważniejsze, czym powinniśmy się kierować przy jego wyborze. Oczywiście pod uwagę należy wziąć także warunki, w jakich jest przechowywane: czy jest czysto, czy znajduje się w zimnym miejscu. Mięso nie powinno być obeschnięte lub zasinione, wykluczone jest także, że będzie brzydko pachnieć.
Przy wyborze dobrej wędliny należy bezwzględnie zapoznać się z etykietą produktu. Na początek należy ocenić ile gram mięsa znajduje się w wędlinie i jakie zostały użyte środki konserwujące. Na prezentowanym powyżej filmie zostały porównane dwie etykiety różnych wędlin. Jedna z nich zwiera 120 g mięsa na 100 g produktu oraz sól, jako substancję konserwującą. Natomiast na drugiej etykiecie wyraźnie widać, że mięsa jest zaledwie 60 g, a cała reszta to substancje konserwujące, wypełniacze i wzmacniacze smaku.
Pamiętajmy także o tym, że kupując wędlinę w plastrach na stoisku, sprzedawca ma obowiązek pokazać nam etykietę produktu.
Wielu producentów próbuje ostrzykiwać mięso solanką, aby zwiększyć wagę kupowanego produktu. Jedyną skuteczną metodą, by ustrzec się takiego mięsa jest właśnie czytanie etykiet lub przygotowywanie domowych wędlin.
Polecamy: Jak przygotować domową wędlinę?