Po pierwsze wybór grilla
Na rynku dostępne są trzy rodzaje sprzętów do grillowania: węglowe, gazowe i elektryczne. Grill węglowy budzi największe kontrowersje wśród dietetyków. Dlaczego? Kładąc mięso na kracie nad rozżarzonymi węglami wytopiony tłuszcz ścieka na węgiel, ulega spaleniu i przekształca się w szkodliwe związki, które potem osiadają na jedzeniu (mowa tu o węglowodorach aromatycznych, rakotwórczych substancjach - benzoapiren, metalach ciężkich czy o wolnych rodnikach). Tak "nasączone" jedzenie sprzyja powstawaniu nowotworów. Z punktu widzenia dietetyków o wiele lepiej wybrać nowsze technologie - np. grille elektryczne. Można także korzystać ze specjalnych tacek aluminiowych, które będą naturalną barierą między jedzeniem a płomieniami. Jednak z punktu widzenia smakowego - najlepiej smakuje mięso z grilla węglowego. Należy je jednak odpowiednio przyrządzić oraz pamiętać o kilku zasadach. Jakich?
Mięso z grilla
Na grillu zwykle lądują niezdrowe produkty, np. kiełbasa czy karkówka. Dodatkowo spalone i oblepione niezdrowymi substancjami chemicznymi (w tym pyłami PM2,5 obecnymi także w smogu) stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Oto złote zasady:
- Pilnujmy, aby kłaść mięso nad rozżarzonymi węglem, ale bez płomieni.
- Nie polewajmy mięsa niczym, zwłaszcza piwem - sprawi to, że wytworzy się para, która wraz z popiołem oblepi nasze potrawy.
- Wybierajmy na grilla produkty wysokiej jakości.
- Marynowane mięso powinno być dobrze nasączone, jednak nic nie powinno z niego ściekać.
- Do mięs dołączmy warzywa - zawierają one dużo błonnika, który sprawi, że w naszym organizmie pozostanie mniej tłuszczu ze spożytych mięs. Pijmy także soki owocowe. Unikajmy alkoholu, który działa prooksydacyjnie i wzmaga negatywne działanie wolnych rodników.
Pamiętajmy, że im dłużej mięso będzie na grillu, tym więcej substancji odżywczych i smakowych traci.
Nigdy nie jedz spalenizny.
Dania na grilla
Na naszych grillach zwykle ląduje mięso, w dodatku tłuste. Jest wiele alternatyw, które są o wiele zdrowsze, jak choćby ryby. Dobrze przygotowana ryba z grilla będzie przepyszna, a przy tym o wiele zdrowsza. Można także przyrządzać drób, chude mięsa jak cielęcinę, a nawet warzywa. Do grillowanych potraw należy używać świeżych ziół, które nie tylko są zdrowe, ale o wiele smaczniejsze niż przyprawy sproszkowane.
Zdrowe przepisy na grilla
-
faszerowany bakłażan
Bakłażana należy pokroić na plastry, delikatnie posolić, a następnie zgrillować. Aby cieszyć się pełnią smaku warto przygotować sos, z którym można go zjeść. W tym celu 1/3 opakowania fety, 3 ząbki czosnku oraz 3 łyżki jogurtu greckiego należy zblendować. I gotowe.
-
kurczak z Caprese
Filety z kurczaka należy pokroić na równe kawałki i dodatkowo rozbić tłuczkiem, aby były podobnej grubości. Tak przygotowany drób należy doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i wysmarować 1 łyżką oliwy. Filety położyć na grillu, najlepiej na tacce - w połowie grillowania, po obróceniu ich na drugą stronę należy skropić je miodem i octem balsamicznym. Do mięsa, na sam koniec, należy dodać sałatę Caprese - koktajlowe pomidorki przekrojone na pół, drobno pokrojoną mozarellę, posiekaną cebulkę szalotkę oraz świeżą bazylię. Sałatka idealnie skomponuje się z delikatnym mięsem, powinna być na grillu chwilkę - tak, by była ciepła, nie gorąca. Całość można doprawić pieprzem.
-
szaszłyki ze szparagów i sera
Szparagi należy najpierw gotować przez około 2 minuty - warto je obrać z twardych końcówek. Szparagi i ser do grillowania (np. oscypek, halloumi) nadziać na patyki - aby to zrobić należy pokroić je w podobnej wielkości kawałki. Ser grillujemy aż się zarumieni. Do naszej potrawy idealnie sprawdzi się sos pomarańczowy (podgrzane w garnku 4 łyżki dżemu pomarańczowego i 2 łyżki soku z cytryny).
-
ryba z grilla
Ryby najczęściej grillujemy w postaci steków lub łatwo rozpadających się filetów. Aby nasza ryba pozostała w jednym kawałku najlepiej zawinąć ją w folię aluminiową. Marynatę do ryb można przygotować z oliwy, białego wina, czosnku i soku z cytryny.
-
tradycyjne szaszłyki
Do przygotowania szaszłyków najlepiej wykorzystać mięso drobiowe. Jego smak urozmaicą warzywa: cukinia, papryka, cebula, bakłażan. Aby wydobyć głębię smaku wszystkie składniki można posmarować marynatą z oliwy, kurkumy, oregano, kolendry i chili.
-
banany z grilla
Na grillu przygotować można także desery! Popularne są banany - obrane układa się w folii aluminiowej, polewa miodem, posypuje cynamonem. Zawinięte w folię powinny grillować się około 5 minut. Idealnie smakują z lodami!
-
szaszłyki z rabarbaru
Obrane banany i rabarbar kroimy na około 4 centymetrowe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i nadziewamy na patyki do szaszłyków. Całość posypujemy cukrem i grillujemy do miękkości (cukier powinien się skarmelizować).
Karo 23.08.2018r.
W ogóle nie przepadam za grillem. Znajomi co chwila zapraszają, a ja już mam dosyć tych wszystkich kiełbas, marynat i tłustego mięsa. grilla. Już nawet nie o zdrowie chodzi, tylko wiecznie to samo. Muszę w końcu wziąć sprawy w swoje ręce i zaproponować coś innego.