Jak powinno się przygotowywać zdrowego grilla? 

Fot. DisobeyArt / Getty Images

Wiosna i lato to najlepszy czas na grilla. Dla większości z nas jest to świetny sposób spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Jednak czy grill jest zdrowy? Jak powinno się przygotowywać potrawy na grilla, by były smaczne i przy tym zdrowe? 

Po pierwsze wybór grilla

Na rynku dostępne są trzy rodzaje sprzętów do grillowania: węglowe, gazowe i elektryczne. Grill węglowy budzi największe kontrowersje wśród dietetyków. Dlaczego? Kładąc mięso na kracie nad rozżarzonymi węglami wytopiony tłuszcz ścieka na węgiel, ulega spaleniu i przekształca się w szkodliwe związki, które potem osiadają na jedzeniu (mowa tu o węglowodorach aromatycznych, rakotwórczych substancjach - benzoapiren, metalach ciężkich czy o wolnych rodnikach). Tak "nasączone" jedzenie sprzyja powstawaniu nowotworów. Z punktu widzenia dietetyków o wiele lepiej wybrać nowsze technologie - np. grille elektryczne. Można także korzystać ze specjalnych tacek aluminiowych, które będą naturalną barierą między jedzeniem a płomieniami. Jednak z punktu widzenia smakowego - najlepiej smakuje mięso z grilla węglowego. Należy je jednak odpowiednio przyrządzić oraz pamiętać o kilku zasadach. Jakich?

Zobacz film: Jak grillować zdrowo i smacznie? Źródło: 36,6

Mięso z grilla

Na grillu zwykle lądują niezdrowe produkty, np. kiełbasa czy karkówka. Dodatkowo spalone i oblepione niezdrowymi substancjami chemicznymi (w tym pyłami PM2,5 obecnymi także w smogu) stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Oto złote zasady:

  1. Pilnujmy, aby kłaść mięso nad rozżarzonymi węglem, ale bez płomieni. 
  2. Nie polewajmy mięsa niczym, zwłaszcza piwem - sprawi to, że wytworzy się para, która wraz z popiołem oblepi nasze potrawy.
  3. Wybierajmy na grilla produkty wysokiej jakości.
  4. Marynowane mięso powinno być dobrze nasączone, jednak nic nie powinno z niego ściekać.
  5. Do mięs dołączmy warzywa - zawierają one dużo błonnika, który sprawi, że w naszym organizmie pozostanie mniej tłuszczu ze spożytych mięs. Pijmy także soki owocowe. Unikajmy alkoholu, który działa prooksydacyjnie i wzmaga negatywne działanie wolnych rodników.
  6. Pamiętajmy, że im dłużej mięso będzie na grillu, tym więcej substancji odżywczych i smakowych traci.

  7. Nigdy nie jedz spalenizny.

Dania na grilla

Na naszych grillach zwykle ląduje mięso, w dodatku tłuste. Jest wiele alternatyw, które są o wiele zdrowsze, jak choćby ryby. Dobrze przygotowana ryba z grilla będzie przepyszna, a przy tym o wiele zdrowsza. Można także przyrządzać drób, chude mięsa jak cielęcinę, a nawet warzywa. Do grillowanych potraw należy używać świeżych ziół, które nie tylko są zdrowe, ale o wiele smaczniejsze niż przyprawy sproszkowane.

Zobacz film: Czy kupowanie gotowego mięsa ma grilla jest bezpieczne? Źródło: Stylowy Magazyn.

Zdrowe przepisy na grilla

  • faszerowany bakłażan

Bakłażana należy pokroić na plastry, delikatnie posolić, a następnie zgrillować. Aby cieszyć się pełnią smaku warto przygotować sos, z którym można go zjeść. W tym celu 1/3 opakowania fety, 3 ząbki czosnku oraz 3 łyżki jogurtu greckiego należy zblendować. I gotowe. 

  • kurczak z Caprese

Filety z kurczaka należy pokroić na równe kawałki i dodatkowo rozbić tłuczkiem, aby były podobnej grubości. Tak przygotowany drób należy doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i wysmarować 1 łyżką oliwy. Filety położyć na grillu, najlepiej na tacce - w połowie grillowania, po obróceniu ich na drugą stronę należy skropić je miodem i octem balsamicznym. Do mięsa,  na sam koniec, należy dodać sałatę Caprese - koktajlowe pomidorki przekrojone na pół, drobno pokrojoną mozarellę, posiekaną cebulkę szalotkę oraz świeżą bazylię. Sałatka idealnie skomponuje się z delikatnym mięsem, powinna być na grillu chwilkę - tak, by była ciepła, nie gorąca. Całość można doprawić pieprzem. 

  • szaszłyki ze szparagów i sera

Szparagi należy najpierw gotować przez około 2 minuty - warto je obrać z twardych końcówek. Szparagi i ser do grillowania (np. oscypek, halloumi) nadziać na patyki - aby to zrobić należy pokroić je w podobnej wielkości kawałki. Ser grillujemy aż się zarumieni. Do naszej potrawy idealnie sprawdzi się sos pomarańczowy (podgrzane w garnku 4 łyżki dżemu pomarańczowego i 2 łyżki soku z cytryny).

Co grillujesz najczęściej?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj
  • ryba z grilla

Ryby najczęściej grillujemy w postaci steków lub łatwo rozpadających się filetów. Aby nasza ryba pozostała w jednym kawałku najlepiej zawinąć ją w folię aluminiową. Marynatę do ryb można przygotować z oliwy, białego wina, czosnku i soku z cytryny. 

  • tradycyjne szaszłyki

Do przygotowania szaszłyków najlepiej wykorzystać mięso drobiowe. Jego smak urozmaicą warzywa: cukinia, papryka, cebula, bakłażan. Aby wydobyć głębię smaku wszystkie składniki można posmarować marynatą z oliwy, kurkumy, oregano, kolendry i chili. 

  • banany z grilla

Na grillu przygotować można także desery! Popularne są banany - obrane układa się w folii aluminiowej, polewa miodem, posypuje cynamonem. Zawinięte w folię powinny grillować się około 5 minut. Idealnie smakują z lodami!

  • szaszłyki z rabarbaru

Obrane banany i rabarbar kroimy na około 4 centymetrowe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i nadziewamy na patyki do szaszłyków. Całość posypujemy cukrem i grillujemy do miękkości (cukier powinien się skarmelizować).

Zobacz film: Co naprawdę znajduje się w mięsie? Źródło: Stylowy ?Magazyn.

Data aktualizacji: 03.07.2019,
Opublikowano: 10.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Karo 23.08.2018r.

W ogóle nie przepadam za grillem. Znajomi co chwila zapraszają, a ja już mam dosyć tych wszystkich kiełbas, marynat i tłustego mięsa. grilla. Już nawet nie o zdrowie chodzi, tylko wiecznie to samo. Muszę w końcu wziąć sprawy w swoje ręce i zaproponować coś innego.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej