Jak powinna wyglądać dieta przy trądziku różowatym?

Fot. PeopleImages / Getty Images

Dieta na trądzik różowaty powinna zostać opracowana przez wykwalifikowanego dietetyka. Jej elementem charakterystycznym jest wysoka podaż substancji o działaniu antyoksydacyjnym, takich jak witaminy oraz makro‑i mikroelementy.

Bardzo ważnym czynnikiem determinującym stan skóry jest sposób odżywiania. Osoby zmagające się z trądzikiem nie powinny zapominać o przestrzeganiu odpowiednich zasad. Dieta przy trądziku różowatym powinna być uboga w tłuszcze i węglowodany. Niestety nie zlikwiduje ona problemów ze skórą, ale może skutecznie wspomóc ich leczenie. W przypadku trądziku różowatego konieczne jest skorzystanie z porad dermatologa.

Zobacz film: Trądzik jako choroba. Źródło: Dzień Dobry TVN

Trądzik różowaty – znaczenie diety w terapii

Trądzik różowaty stanowi duży problem medyczny i społeczny. Konieczne jest skorzystanie z porad dermatologa i zażywanie przepisanych środków farmakologicznych. Ogromne znaczenie w leczeniu i profilaktyce trądziku różowatego przypisuje się także diecie, która w ostatnim czasie zaczęła odgrywać coraz większą rolę w terapii chorób skóry i nie tylko.

Optymalna dieta dla chorych na trądzik różowaty powinna być uboga w tłuszcze i węglowodany. Dodatkowo musi ona uwzględniać wzmożoną podaż witamin oraz makro‑ i mikroelementów, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, przez co mają łagodzący wpływ na objawy trądziku i poprawiają wygląd skóry.

Produkty zabronione w diecie przy trądziku różowatym

Trądzik różowaty a dieta to bardzo silna zależność, gdyż spożywanie pewnego rodzaju pokarmów w znaczący sposób może nasilić problemy skórne. Dlatego warto unikać niektórych produktów i potraw, które mogą przyczyniać się do zaostrzenia objawów trądziku. W jadłospisie osób z trądzikiem różowatym nie powinny się znaleźć produkty, takie jak: alkohol, kawa, czarna herbata, kakao, sól, ostre przyprawy (tabasco, papryka, pieprz cayenne, cynamon, sosy winegret, pomidorowy, sojowy, ocet spirytusowy), słodkie gazowane napoje, słone przekąski, słodycze (zwłaszcza czekolada) i produkty wysoko przetworzone, które zawierają konserwanty i sztuczne barwniki. Na zakazanej liście znajdują się tłuste i gorące potrawy oraz dania typu fast food. Chorzy powinni ograniczyć tłuszcze zwierzęce. Istotne wydaje się również unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG).

Produkty wskazane na diecie przy trądziku różowatym

Jak powinna wyglądać dieta przy trądziku różowatym? Chorzy powinni zapoznać się z listą produktów, które pozytywnie wpływają na kondycję skóry, łagodzą stan zapalny, zaczerwienienie i działają kojąco. Wśród nich należy wymienić produkty bogate w błonnik, takie jak brązowy ryż, jagody, maliny, groch, seler, fasola czosnek i płatki owsiane. Dieta przeciwtrądzikowa powinna przede wszystkim zawierać dużo warzyw.

Doskonałym środkiem walki z trądzikiem różowatym są zioła. Chorzy powinni nie tylko stosować je do przygotowywania naparów do przemywania skóry, ale także je spożywać. Szczególne znaczenie ma zielona herbata, lukrecja, lawenda, fiołek trójbarwny, skrzyp polny, mięta, dziurawiec zwyczajny, jałowiec pospolity, krwawnik pospolity, nostrzyk żółty, ogórecznik lekarski, rumianek pospolity i szałwia lekarska. Dodatkowo pozytywne działanie ma ocet jabłkowy, kurkuma, siemię lniane i miód, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne, silnie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Stwierdzono korzystny wpływ spożywania pokarmów bogatych w kwasy omega-3 na stan skóry chorych na trądzik różowaty, co związane jest z fotoprotekcyjnym działaniem tych związków. Ważnym elementem w całodziennej diecie jest woda. Optymalną ilością, która zapewnia prawidłowe nawilżenie skóry jest 2 l niegazowanej wody dziennie.

Zobacz film: Trądzik różowaty - jak można z nim skutecznie walczyć? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Witaminy w diecie na trądzik różowaty

Specjaliści podkreślają, aby w diecie osób z trądzikiem nie zabrakło witamin. Korzystny efekt terapeutyczny przynoszą witamina A, C, E, B2, PP, B5, B7, które najlepiej dostarczać bezpośrednio razem z wybranymi produktami spożywczymi, bo wówczas są najlepiej przyswajane. Ich najbogatszymi naturalnymi źródłami są:

  • mięso, orzechy, ziarna zbóż witamina PP,
  • tran rybi, wątróbka i podroby, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak, morele, wiśnie, dynia – witamina A,
  • acerola, owoce róży, pietruszka, czarna porzeczka, koper, brukselka, jarmuż, truskawki, czerwona papryka, pomarańcze, cytryna, brokuł – witamina C,
  • drożdże, wątróbka, otręby pszenne, ryby, mleko i jego przetwory, jaja, pomarańcze, banany, melony, brokuły, soja – witamina B5,
  • pełnoziarniste pieczywo, drożdże, mleko, migdały, grzyby, małże, fasola, groch – witamina B2,
  • orzechy włoskie, orzechy ziemne, grzyby, jaja, kalafior – witamina B7,
  • oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, orzechy, migdały – witamina E.

Makro‑ i mikroelementy w diecie na trądzik

Siarka, cynk, cyna, selen, żelazo i krzem to pierwiastki wzmacniające procesy regeneracyjne skóry. Dzięki złuszczaniu martwych komórek odblokowują pory i zapobiegają tworzeniu się wyprysków, oczyszczają mieszki włosowe. Ich naturalnym źródłem są:

  • warzywa liściaste, fasola, suszone owoce, ryby morskie – siarka,
  • przetwory mleczne, jajka, mięso – cyna,
  • mleko, drożdże, ryby, nasiona dyni i słonecznik, kiełki pszenicy, cebula, rośliny strączkowe, kasze, pieczywo razowe – cynk,
  • orzechy brazylijskie, groch, soczewica, wątroba drobiowa, skorupiaki – selen,
  • wołowina, wątroba, rośliny strączkowe, pestki dyni i słonecznika, otręby – żelazo,
  • otręby, cebula, kapusta, rzodkiewka, ogórek – krzem.

Zobacz film: Trądzik to problem nie tylko nastolatków. Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. Nowicka D., Dermatologia, Wrocław, Wydawnictwo Medyczne, 2010.

2. Włodarek D., Dietetyka, Warszawa, Wydawnictwo Format-AB, 2005.

3. Placek W., Dieta w chorobach skóry, Lublin, Czelej, 2015.

4. Omeljaniuk W.J., Socha K., Markowska D., Sposób odżywiania studentek Wyższej Szkoły Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku w przypadku trądziku skóry, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2011, 44(3), s. 484–490.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 16.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (5)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

fenomen 25.11.2019r.

kwas laktobionowy, olejek z mięty zielonej, proszek z liści aloesu? u mnie w kosmetyku cos takiego jest plus jeszcze jakaś alantoina ale tego to nie znam ale podobno tez jest dobre na tradzik różowaty.

gnarls 21.11.2019r.

a co w sumie z takich skladnikow typowo do tradziku rozowatego sie poleca?

dorka 19.09.2019r.

nie wiem jak to jest z tymi odzwierzęcymi, ale np. na pewno nic ostrego się jeść nie powinno przy różowatym. ja zrezygnowałam z pikantnych przypraw chociaz bardzo lubie i do tego wlaczylam pielegnacje (ja akutat uzywam akne rose bo u mnie sie sprawdza) i nie mam juz nawet w polowie takich problemów, jak miałam wcześniej

natuszka 18.06.2019r.

ja też słyszałam ze sie nie powinno jest nabialu i ogolnie produktow odzwierzecych bo zakwaszaja organizm... ale w sumie nie wiem jak to jest bo ja i tak nie jem nic odzwierzecego wiec jedn problem z glowy . odnosie kosmetykow tez sie chetnie dowiem bo moj krem zostal niedawno wycofany i szukam czego potwierdzonego, na juz

Broica 24.10.2018r.

Ja właśnie słyszałam, że z nabiału trzeba zrezygnować przy trądziku różowatym, ponieważ mleko jest silnie alergizujące. Mogę być w błędzie.
Ale nie o tym ... Chciałabym się zapytać o kremy, które Wam pomogły. Możecie mi coś zarekomendować?

Zobacz wszystkie 5 komentarzy
Jakie są przyczyny trądziku różowatego? 

Trądzik różowaty jest powszechną chorobą skórną, która dotyka miliony ludzi na całym świecie. Choć myli się go z tradycyjnym trądzikiem, ma unikalne cechy i objawy. Charakteryzuje się przede wszystkim zaczerwienieniem skóry, wypryskami, a także uczuciem pieczenia i swędzenia. Chociaż nie jest groźny dla zdrowia, może znacząco wpływać na jakość życia i samopoczucie osób dotkniętych tą chorobą. 

Czytaj więcej
Jak czytać skład kosmetyków i na co zwracać uwagę? 

Odpowiednio dobrane produkty kosmetyczne pomagają maskować niedoskonałości skóry, podkreślają jej naturalne piękno, a także chronią przed skutkami negatywnego wpływu środowiska. Zrozumienie składu kosmetyków ma ogromne znaczenie z perspektywy naszego zdrowia i pielęgnacji. Warto dowiedzieć się, co kryje się pod nazwami poszczególnych składników, aby świadomie wybierać produkty, które będą korzystne dla naszej skóry i naszego ciała. 

Czytaj więcej
Jaki kolagen jest najlepszy na skórę i włosy? 

Kolagen, często określany „białkiem młodości”, uznawany jest za kluczowy składnik wspierający zachowanie zdrowej, promiennej skóry oraz lśniących włosów. Mimo że producenci suplementów diety prześcigają się w tworzeniu kolejnych preparatów, wybór najlepszego kolagenu wcale nie jest łatwy. Zatem jak wybrać najlepszy kolagen na skórę? Czy opinie użytkowników powinny być czynnikiem wpływającym na zakup? Czy kolagen pomaga w zachowaniu młodego wyglądu? 

Czytaj więcej
Przykłady ziół fotouczulających. Fotouczulenie – objawy i sposoby leczenia

Zioła fotouczulające to takie, w składzie których znajdują się substancje reagujące negatywnie na promieniowanie UV. Fotoalergia charakteryzuje się powstaniem dolegliwości skórnych w postaci m.in.: zaczerwienienia, swędzenia, pieczenia, obrzęku, złuszczenia i przebarwienia skóry.

Czytaj więcej
Ugryzienie meszki – jakie mogą wystąpić objawy i kiedy należy zgłosić się do lekarza?

Ugryzienie meszki dosyć łatwo rozpoznać. Charakteryzuje je widoczny i krwawiący ślad, wokół którego kształtuje się bolesny obrzęk. Drobne rany po ukąszeniu meszki dosyć długo się goją, a ból może utrzymywać się przez kilka dni.

Czytaj więcej
Brodawki na twarzy – nieestetyczny problem. Jak się ich pozbyć?

Brodawki na twarzy to problem estetyczny niejednego pacjenta, który udaje się do dermatologa. Popularnym preparatem na brodawki na twarzy jest maść z kwasem salicylowym. Oprócz niej istnieje wiele innych metod na brodawki na twarzy.

Czytaj więcej
Zbliżające się lato to czas wyzwań dla skóry – o czym musisz pamiętać

Promienie słoneczne przynoszą wiele pożytku dla naszego zdrowia i samopoczucia. Z ich działaniem wiążą się jednak również negatywne aspekty. Czy powinnyśmy zatem opierać się pokusie przebywania na zewnątrz? W żadnym wypadku Podpowiadamy, jak mądrze korzystać z letnich dni, aby nie ucierpiała na tym nasza skóra.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Kolagen rybi – właściwości zdrowotne. Jaki wpływ kolagen rybi ma na stawy, skórę czy włosy

Kolagen rybi stosowany jest nie tylko jako substancja spowalniająca starzenie się skóry czy włosów. Hydrolizat kolagenu z ryb morski może łagodzić bóle i przyspieszać regenerację stawów.

Czytaj więcej
Łysienie plackowate u dzieci – objawy, przyczyny, sposoby leczenia

Łysienie plackowate uważa się za najczęstszą przyczynę utraty włosów u dzieci. Ta przewlekła choroba zapalna ma niejasną patogenezę, choć często wymienia się wpływ czynników autoimmunologicznych. Niewiele jest fachowych publikacji na jej temat, zwłaszcza tych dotyczących leczenia.

Czytaj więcej