Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?

ntmw/getty images

Dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego to istotny element rekonwalescencji. W pierwszej dobie po zabiegu możliwe jest wyłącznie przyjmowanie płynów. Kolejnego dnia wprowadza się dietę kleikową, następnie papkową, a z czasem jadłospis rozszerza się o inne produkty.

Wyrostek robaczkowy to cienkie uwypuklenie jelita ślepego, w którym najczęściej na skutek zatrzymania treści pokarmowej rozwija się stan zapalny. Leczenie ma charakter chirurgiczny – przeprowadza się zabieg appendektomii. Dieta po wycięciu wyrostka jest bardzo rygorystyczna, ale przyspiesza powrót do zdrowia.

Zobacz film:

W jakim celu prowadzona jest dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?

Dieta po zabiegu wycięcia wyrostka robaczkowego wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Odciąża organizm i jednocześnie dostarcza mu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Stosowanie się do zalecanych przez lekarza schematów odżywiania zmniejsza ryzyko niedożywienia i umożliwia szybszą rekonwalescencję.

Dieta w pierwszej dobie po operacji wyrostka

Dieta w pierwszym dniu po operacji wyrostka robaczkowego opiera się wyłącznie na przyjmowaniu płynów obojętnych. Chory może pić niewielkie ilości wody, słabej herbaty czy naparu z rumianku. Jednorazowo może wypić od 20 do 60 ml, a maksymalna ilość spożytej w ciągu doby ilości płynów nie powinna przekroczyć 500 ml. Celem tego etapu diety po wycięciu woreczka robaczkowego jest ocenienie tolerancji przewodu pokarmowego na pierwsze ruchy perystaltyczne jelit.

Dieta po operacji wyrostka w kolejnych dniach po zabiegu

W przypadku pojawienia się powikłań uniemożliwiających jedzenie konieczne staje się żywienie do przewodu pokarmowego lub pozajelitowe. Kiedy nie stwierdza się żadnych nieprawidłowości w drugiej dobie po usunięciu wyrostka robaczkowego, dieta przyjmuje postać kleikową. Choremu podawane są przygotowywane na mleku, słabych wywarach lub wodzie drobne kasze i kleiki ryżowe. Do jadłospisu włącza się także lekko słodzone płyny, typu herbata z cukrem czy mlekiem. Po pierwszym wypróżnieniu wprowadza się łatwo strawną dietę papkowatą. Chory może spożywać m.in.: chudy rosół z lanymi kluskami lub kaszą manną, rozmiękczone pieczywo pszenne, gotowane, przetarte warzywa, zupę mleczną lub jarzynową z płatkami ryżowymi i ryżem, twarożek, rozrzedzone soki owocowe.

Dieta lekkostrawna po operacji wyrostka robaczkowego

W razie braku przeciwwskazań około tygodnia po zabiegu wprowadzana jest dieta lekkostrawna. Chory nie powinien się przejadać. Zaleca się spożywanie 4–5 niewielkich, urozmaiconych posiłków w ciągu dnia. Najlepszym sposobem przyrządzania dań jest gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie bez tłuszczu w pergaminie lub rękawie. Źródła tłuszczu w niewielkich ilościach dodawać można do dań na surowo po przygotowaniu. Wskazane są także potrawy spulchnione, np. namoczoną w wodzie bułką lub pianą z białek. Spożywane posiłki powinny mieć umiarkowaną temperaturę – zbyt gorące lub zimne mogą podrażnić przewód pokarmowy. Lekkostrawny sposób odżywiania powinno się stosować przez 2–3 tygodnie po operacji.

W jadłospisie pojawić się powinny takie produkty, jak m.in.:

Grupa produktów Produkty zalecane
produkty zbożowe sucharki, czerstwe, jasne pieczywo, biszkopty, ryż, drobne kasze
nabiał jogurty, zsiadłe mleko, kefiry, biały ser
mięso, ryby, jaja chude mięso i ryby, w tym: królik, drób, cielęcina, wołowina, dorsz, mintaj, pstrąg, tuńczyk, flądra, leszcz, sandacz, jaja gotowane na miękko, omlety, jajecznica robiona na parze
owoce dojrzałe, bez skóry i pestek, jak: jabłka, brzoskwinie, melony, pomarańcze, owocowe soki i przeciery
warzywa gotowane, rozdrobnione, takie jak: ziemniaki, młoda fasolka szparagowa, marchew, szpinak, buraki, dynia, na surowo w niewielkich ilościach można spożywać pomidora bez skórki i sałatę,
napoje napary z ziół (zwłaszcza rumianku i melisy), słaba herbata, soki owocowe i warzywne, kawa zbożowa z mlekiem
przyprawy bazylia, koperek, imbir, wanilia, cynamon, pietruszka, sok z cytryny, anyżek, kminek
tłuszcze masło, oleje roślinne, oliwa
desery miód, dżemy, kompoty, galaretki, kisiele, biszkopty, czerstwe ciasto drożdżowe

Dieta po wycięciu wyrostka – jakie produkty są niedozwolone?

Dieta po wycięciu wyrostka powinna być pozbawiona fast foodów, posiłków ciężkostrawnych, tłustych, ostro przyprawionych, wędzonych, wzdymających, z dużą ilością błonnika pokarmowego. Niewskazaną metodą przygotowywania dań jest smażenie i pieczenie z udziałem tłuszczu. Na czas rekonwalescencji przeciwwskazane jest spożywanie alkoholu i innych używek. Dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego wyklucza następujące produkty: pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, grube kasze, sery dojrzewające, tłuste mięsa, ryby i wędliny, jaja smażone i na twardo, przetworzone słodycze, kakao, czekoladę, orzechy i pestki. Niewskazane są: mocna herbata, kawa, gazowane napoje, owoce i warzywa, takie jak gruszki, wiśnie, śliwki, cebula, czosnek, rzodkiewka, zielony ogórek, kapusta.

Zobacz film: Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego - objawy, leczenie

źródło: 36,6

Bibliografia:

1. J. Sokołowska-Pituchowa, Anatomia człowieka. Podręcznik dla studentów medycyny, PZWL, Warszawa 2005.

2. D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, Dietoterpia, PZWL, Warszawa 2017.

3. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2014

Data aktualizacji: 20.11.2020,
Opublikowano: 22.11.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej