Jak nie przybrać na wadze w święta? Jak się nie przejeść? Praktyczne porady dietetyczki

CharlieAJA GettyImages

Co zrobić, by nie przytyć w święta? I jak złagodzić bolesne objawy po zbyt obfitym posiłku - znana dietetyczka dr Hanna Stolińska, podzieliła się z nami sprawdzonymi sposobami.

W święta wielu z nas przybiera na wadze. Zwykle głównym winowajcą nie są wcale bardziej kaloryczne potrawy, ale nasze nieumiarkowanie w jedzeniu. Do tego dochodzą złe nawyki żywieniowe stosowane wcześniej, czyli np. głodówki, czy źle dobrane diety. Jak prawidłowo przygotować się do wigilijnej kolacji? Pytamy dietetyczkę:

 - W dniu Wigilii rano należy zjeść standardowy posiłek, np. kanapki albo owsiankę z owocami. Obiad również powinien być lekki, jak np. kasza z warzywami.  Dobrze, by ten posiłek nie zawierał białka, ponieważ będzie go sporo podczas wigilijnej kolacji. W zależności, o której godzinie jest zaplanowana wigilijna kolacja, warto na godzinę przed pochrupać surowe warzywa i napić się wody - tłumaczy dr Hanna Stolińska.

Zdrowe nawyki żywieniowe są bardzo ważne i powinniśmy o nich pamiętać każdego dnia. Wiadomy jednak, że święta są wyjątkowym okresem, a przy wigilijnym stole spędzamy długie godziny. Łatwo wtedy przesadzić z jedzeniem, co może doprowadzić nie tylko do nadprogramowych kilogramów, ale także do zgagi, czy innych objawów przejedzenia. 

Czytaj też: 

Pani dietetyk podzieliła się z nami również sprawdzonym sposobem na to, jak jeść i w jakiej kolejności, by czuć się lekko i nie zaburzyć procesu trawienia:

  - Wigilijna kolację warto zacząć od mniej energetycznych potraw, jak np. barszcz, kapusta wigilijna, czy ryba w galarecie. Następnie spróbujmy pierogów i smażonej ryby (najlepiej bez panierki). Kolacji nie należy kończyć jedzeniem ciasta,  zostawmy delektowanie się nim na kolejny dzień. Niech świąteczne śniadania składają się z pieczonych mięs i smażonych ryb z warzywami, ale bez chleba. Podczas obiadu warto postawić na mięso z warzywami, by później pozwolić sobie na kawałek ciasta. Propozycja na kolację to lekka warzywna sałatka, by nie przeciążać układu pokarmowego - - mówi dietetyk dr Hanna Stolińska

Jak złagodzić efekty przejedzenia?

A tym, którzy mimo wszystko przesadzą z obfitymi posiłkami, podpowiadamy, jak w naturalny sposób usprawnić proces trawienia i złagodzić bolesne objawy przejedzenia:

  • mięta pieprzowa usprawnia pracę jelit, działa wiatropędnie. Napar z mięty powinno się wypić zaraz po jedzeniu, zwłaszcza ciężkostrawnych potraw. Można także spożywać ją w formie kropli, które działają rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit i uśmierzają ból brzucha;
  • szałwia przeciwdziała nadmiernej fermentacji w jelitach i działa na nie rozkurczająco. Powinna pomóc, jeśli czujemy się przepełnieni;
  • melisa działa uspokajająco i łagodząco. Powinno się ją pić w połączeniu z miętą;
  • kminek pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo i wiatropędnie. Można go wypić w formie naparu, a dobrze wykorzystać go do przygotowania potraw. Dodanie kminku do ciężkostrawnych dań ułatwi ich trawienie;
  • anyż działa rozkurczowo, polecany jest w przypadku kolek, niestrawności i wzdęć. W formie naparu sprawdzi się także jako pomoc przy mdłościach;
  • imbir ma wiele zalet - pomaga zwalczyć ból głowy, nudności, a także wspomaga trawienie i działa przeciwskurczowo i przeciwzapalnie. Można go zjeść po posiłku lub zaparzyć – świeżo starty korzeń wystarczy zalać wrzątkiem, odcedzić i gotowe.
 
Zachowajmy zasadę urozmaiconych posiłków i umiarkowania w jedzeniu. Warto  pomyśleć wcześniej, jak źle będziemy się czuli po przejedzeniu i czy naprawdę warto sięgać po kolejne porcje, kiedy jesteśmy już naprawdę syci - radzi dr Hanna Stolińska.

Jak nie przytyć w święta? Zobacz wideo:

Zobacz film: Jak nie przytyć w święta? Źródło: Dzień Dobry TVN

dr Hanna Stolińska – dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia, pełniąc funkcję m.in. lidera zadania dot. Nadwagi i otyłości w Szwajcarsko-Polskim Programie Współpracy. Współzałożycielka Fundacji „Kobiety bez diety”. Prowadzi szkolenia dla dietetyków i lekarzy dot. m.in. żywienia w chorobach tarczycy. Wykładowca na studiach podyplomowych Żywienia Człowieka w IŻŻ oraz Dietetyce na Łódzkim Uniwersytecie Medycznym. Twórca i opiekun merytoryczny projektu edukacji żywieniowej w szkołach „Zielona Kraina”. Wykonawca wielu zadań Narodowego Programu Zdrowia i kampanii społecznych. Aktywny uczestnik konferencji naukowych w Polsce i za granicą. Współautorka m.in. książki „Love Vegan” oraz „Jeść Zdrowiej” (kampania sieci Lidl), autorka książki „Jelito drażliwe. Leczenie dietą”, „Insulinoodporność. Leczenie dietą”, „Zdrowe stawy. Leczenie dietą” oraz „Jedz zielone”.

Data aktualizacji: 21.12.2020,
Opublikowano: 22.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej