Jak jeść czosnek pospolity? Właściwości lecznicze i skutki uboczne rośliny

Fot.: Daniel Vincek / stock.adobe.com

Czosnek pospolity to roślina będąca nie tylko cenną przyprawą, ale również mająca wiele witamin i składników mineralnych. Pomaga m.in. w walce z infekcjami, gdyż zwiększa odporność, a także skutecznie zwalcza wirusy, bakterie i grzyby jako naturalny antybiotyk. Można go stosować także jako środek obniżający ciśnienie i cholesterol.

Czosnek ma wiele właściwości leczniczych, ale jeśli zostanie przekroczona jego dzienna zalecana porcja, może wywoływać skutki uboczne, np. ból brzucha, zgagę lub wzdęcia. Istnieje także grupa osób, która nie powinna go spożywać, m.in. osoby z chorobami wątroby.

Czosnek pospolity – co to za roślina? Jaki jest jej skład?

Czosnek pospolity (łac. Allium sativum) to bylina wieloletnia mająca wiele walorów odżywczych, takich jak witaminy i składniki mineralne. Ponadto roślina ta już od starożytności stosowana była także jako środek leczniczy. Liczący prawie 5 tys. lat czosnek pochodzi według badaczy z regionów górskich Azji Środkowej – obecnie jednak rośnie praktycznie wszędzie, ma wiele typów i odmian. Kwitnie od lipca do sierpnia, z kolei jego główki zbiera się we wrześniu i październiku. Składa się z podziemnej cebuli, która zbudowana jest z licznych małych cebulek (potocznie zwanych ząbkami) otoczonych białymi łuskami. Wyrasta z niej łodyga, która następnie wydaje pochwiaste liście. Latem na jej szczycie pojawia się różowo-biały kwiatostan, a później owoc – torebka. Zebrane główki czosnku spożywa się zarówno na surowo, jak i po obróbce. Surowiec ten ma wyjątkowe walory smakowe i zapachowe. 

Czosnek pospolity w swoim składzie posiada olejek eteryczny zawierający allinę i skordyninę. Pierwsza z nich po przekrojeniu główki ulega rozpadowi do allicyny – to właśnie dzięki niej czosnek posiada swój charakterystyczny zapach. Ponadto roślina zawiera również: flawonoidy, witaminy z grupy B, adenozynę, cukry, pektyny, związki śluzowe i sole mineralne (związki wapnia, żelaza, magnezu, selenu i fosforu).

Zobacz film: Lecznicze właściwości czosnku. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czosnek pospolity – właściwości. Na co pomaga?

Czosnek to naturalny antybiotyk. Ma wiele właściwości leczniczych, które znane były już w starożytności. Nie tylko zwiększa odporność, ale również ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, zmniejsza duszności, działa napotnie, niweluje ból gardła, a także inne objawy przeziębienia i grypy. Pomaga również podczas zapalenia gardła, krtani, oskrzeli, a także innych infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto czosnek ma właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze – hamuje rozwój bakterii, a przy tym nie niszczy flory bakteryjnej, działa na grzyby, pierwotniaki, a także pomaga podczas biegunek bakteryjnych. 

Czosnek stosuje się także na pasożyty (w tym jelitowe, owsiki, glistę ludzką, tasiemca, lamblię) – zaleca się używanie go podczas walki z owsikami, do dezynfekcji dróg moczowych, a także profilaktycznie u osób starszych. Dodatkowo czosnek obniża ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego bądź zawału serca. Ponadto wpływa korzystnie na napięcie mięśni gładkich w naczyniach. 

A jak działa czosnek na cholesterol? Dzięki temu, że poprawia przemianę tłuszczów i zapobiega odkładaniu złogów cholesterolu w ścianach naczyń, działa przeciwmiażdżycowo. Warto jednak podkreślić, że według dotychczasowych badań przyczynia się on do obniżenia „złego” cholesterolu w niewielkim stopniu. Działa korzystnie na wątrobę i żołądek. Pobudza te organy do pracy, co z kolei przekłada się na wytwarzanie soków i wspomaga trawienie. Dlatego też mówi się, że czosnek korzystnie wpływa na odchudzanie. Oprócz tego pomaga również w dolegliwościach i stanach chorobowych związanych z układem pokarmowym. Jest stosowany podczas nieżytu żołądka bądź w stanach upośledzenia wytwarzania żółci. Ponadto używany jest na rany. Czosnek pospolity znajduje zastosowanie w stanach, gdy skóra jest podrażniona, występują trudno gojące się rany, odleżyny, ropnie lub czyraki.

Zobacz film: Prozdrowotna moc czosnku. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak jeść czosnek? Czy surowy czosnek szkodzi?

Czosnek pospolity można spożywać na wiele sposobów. Najczęściej stosuje się go w postaci posiekanych lub roztartych świeżych ząbków, które następnie poddaje się obróbce termicznej i dodaje do potrawy. Można korzystać także z jego suszonej bądź granulowanej postaci. Najczęściej jednak stosuje się czosnek surowy, który nie szkodzi, a wręcz przeciwnie – zachowuje najwięcej wartości odżywczych i leczniczych. Oprócz tego, że dodaje się go do wielu zup, sałatek i dań mięsnych, to stosuje się go również w formie soku, nalewki oraz syropu.

Czosnek – przeciwwskazania i skutki uboczne. Czy wszyscy mogą go jeść?

Czosnek pospolity jest rośliną bezpieczną, jednak po zastosowaniu dawki większej niż zalecana (tj. 2 ząbki dziennie), mogą pojawić się skutki uboczne. Nadmiar czosnku powoduje objawy, takie jak: ból brzucha, zgaga, wzdęcia, zaczerwienienie skóry oraz podrażnienie żołądka.

Nie każdy może stosować czosnek w diecie. Nie powinny spożywać go osoby z ostrym nieżytem żołądka i jelit, chorobami wątroby, a także nasiloną hipotonią. Nie zaleca się też stosowania jego dużej ilości osobom z niskim ciśnieniem krwi i chorobą zakrzepową. Wbrew powszechnym opiniom, nie ma przeciwwskazań do spożywania czosnku przez kobiety w ciąży i karmiące, jednak powinno się zachować zdrowy rozsądek i spożywać go w umiarkowanych ilościach (max 2 ząbki dziennie).

Zobacz film: Czy połączenie czosnku z paracetamolem jest groźne dla zdrowia? Źródło: 36,6

Bibliografia:

1. Czosnek pospolity

2. Agnieszka Sawicka, Czosnek pospolity (Allium sativum L.) – cenna roślina przyprawowo-lecznicza

Data aktualizacji: 28.06.2018,
Opublikowano: 05.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (8)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Jadwiga 04.01.2019r.

Znakomita jest pasta z trzech główek czosnku przeciśniętego do pół kilo twarogu z połową pęczka zielonej pietruszki drobniutko posiekanej. Dzięki pietruszce nie pachniemy. Jadwiga

AleksanderBic 25.11.2018r.

Czosnku nie powinno łączyć się z tłuszczem, a za to z wodą lub alkoholem. Co innego wyciąg z czosnku w aptece, ale to inny temat.

Gina64 11.11.2018r.

Jestem przekonana o zaletach czosnku, bo odczuwam to na sobie. Co dzień do kolacji jem duży ząbek czosnku, już od dłuższego czasu. Poprawiła mi się przemiana materii i żołądek już mnie nie boli, chociaż miałam zapalenie i ból był taki ze nic nie mogłam jeść. Lubię zapach i smak czosnku, jednak ze względów zapachowych, trzeba rozgryzc parę goździków.

Prowadzący doświadczenia 01.11.2018r.

Próbowałem wielokrotnie jeść czosnek lecz po kilku dniach występował na nogach lub rękach objaw czerwonych plam przy tym dość mocno świerzbiących więc musiałem udać się do dermatologa - który to jak doszedłem do wniosku nie miał zielonego pojęcia o przyczynach powstawania tych plam i świerzbienia.
Liczyłem ,że hodując sam czosnek bez jakichkolwiek nawozów jest jak najbardziej zjadliwym .
Lecz w praktyce okazało się ,że nie nie mam racji. Domyślam się ,że może te dwie lub trzy główek na dzień na surowo mogło być trochę za dużo .

Redakcja serwisu 23.10.2018r.

Średni ząbek czosnku waży około 8 g. Natomiast przyjmuje się za jednostkę używaną w kuchni 2 ząbki, a nie np. 16 g. Jeśli chodzi o spożywanie czosnku, w przypadku problemów żołądkowych:
- należy zaznaczyć, że osoby bez problemów z żołądkiem czy wątrobą mogą spokojnie czosnek spożywać;
- natomiast jeśli ktoś cierpi z powodu chorób żołądka, czosnek może indukować nieprzyjemne objawy. Dlatego też takie osoby powinny go ograniczyć w swojej diecie.

Logiczne ? 08.10.2018r.

" spożywać go w umiarkowanych ilościach (max 2 ząbki dziennie) " ale ząbek ząbkowi nie równy , więc jak to właściwie jest z tymi ząbkami ? Ps. nie lepiej byłoby podawać w gramach ?

Kamil94 20.09.2018r.

Na osoby, które nie mają problemów żołądkowych wpływa korzystnie, jeśli ktoś już na coś cierpi to wtedy nie jest wskazane spożywanie

Prusek29 18.09.2018r.

Piszecie że nie powinno się go spożywać w przypadku chorób wątroby i żołądka i jednocześnie że korzystnie wpływa na wątrobę i żołądek więc o co chodzi?

Zobacz wszystkie 8 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej