Jak jedzenie mięsa drobiowego wpływa na nasze zdrowie?

Fot: kobeza / gettyimages.com

Mięso drobiowe uznawane jest przez specjalistów za najlepsze i najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Jednak kiedy kupujemy kurczaka w supermarkecie nigdy nie mamy pewności skąd pochodzi ptactwo, w jakich warunkach żyło oraz czym było karmione. Co może się znajdować w takim mięsie?

To w jakich warunkach przebywało ptactwo oraz  jak obchodził się z nimi hodowca przekłada się przede wszystkim na wygląd mięsa oraz na to, jak będzie się ono zachowywało podczas obróbki. Kurczaki, które możemy kupić w supermarkecie czy innym dużym sklepie pochodzą zazwyczaj z dużych hodowli, gdzie są faszerowane sterydami. Dzięki temu są znacznie większe od „zwykłych" kurczaków. Dodatkowo takie ptaki dostają antybiotyki, które mają chronić je przed infekcjami.

Czym się różni kurczak zagrodowy od tzw. przemysłowego? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Kurczak zagrodowy czy przemysłowy? Który z nich jest zdrowszy? Źródło: Co nas truje?

Skąd tyle wody?

Ale to nie są jedyne sposoby hodowców i producentów drobiu, aby zwiększyć sprzedaż i zachęcić konsumenta do zakupu tego, a nie innego kurczaka. Drób – zanim trafi do sklepu – dostaje serię zastrzyków z roztworu soli kuchennej. Czemu mają służyć takie praktyki? Robi się to po to, aby zwiększyć objętość mięsa, nadać mu ładniejszego wyglądu i – co najważniejsze – zwiększyć jego masę, bo im cięższy kurczak, tym więcej za niego zapłacimy.

Jak producenci poprawiają wygląd mięsa? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Jak producenci poprawiają wygląd mięsa? Źródło: Co nas truje?

O tym, że kurczak został „podrasowany” można się przekonać podczas obróbki takiego mięsa. Położony na rozgrzanej patelni zacznie puszczać wodę i pryskać nią na wszystkie strony. Warto sobie zdawać sprawę, że podobne praktyki dotyczą nie tylko drobiu. Wstrzykiwanie jest na porządku dziennym i korzystają z tego praktycznie wszyscy producenci.

To nie jest obojętne dla zdrowia

Takie praktyki nie są obojętne dla naszego zdrowia. Najwięcej szkody wywołują przede wszystkim u dzieci. „Dodatkowa” porcja hormonów, którą dostają wraz z pożywieniem sprawia, że dojrzewanie zaczyna się znacznie szybciej. Jeszcze kilka lat temu dziewczynki osiągały dojrzałość płciową ok. 14. roku życia, obecnie w pełni dojrzałe są już 10-latki. 

Czy dieta może wywoływać zaburzenia hormonalne u dzieci? zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta

Zobacz film: Zaburzenia hormonalne u dzieci - czy winna jest dieta? Źródło: Co nas truje?

Zaburzenia hormonalne dotyczą także chłopców. Nadmiar kurczaków w diecie prowadzi do wzrostu stężenia estrogenów. Nadmiar żeńskiego hormonu płciowo sprawia, że u chłopców pojawia się ginekomastia, czyli rozrost gruczołów sutkowych. Szacuje się, że schorzenie może dotyczyć nawet połowy chłopców w okresie dojrzewania.

Ale nie tylko kurczaki mają negatywny wpływ na rozwój dziecka. Tak lubiane przez nie parówki również mogą szkodzić. W większości przypadków nie zawierają one ani grama mięsa. To, co producent nazwał mięsem oddzielonym mechanicznie, to w rzeczywistości kurze łapki, skóra z kurczaka czy kuper. Do tego wszystkiego trafia jeszcze cała masa konserwantów i ulepszaczy smaku.

Zobacz nas i przekonaj się z czego robi się parówki

Zobacz film: Co tak naprawdę znajduje się w parówkach? Źródło: co nas truje?

Data aktualizacji: 06.08.2018,
Opublikowano: 03.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej