Jak działa układ pokarmowy?

Fot: Alila Medical Media / fotolia.com

Układ pokarmowy jest niezwykle ważną częścią organizmu związaną z odżywianiem. Pozwala na przetwarzanie pokarmu, wchłanianie potrzebnych substancji i odprowadzanie na zewnątrz tych, które mogą być szkodliwe. Jest bardzo długi i narażony na wiele schorzeń.

Układ pokarmowy człowieka ma długość ok. 8 m. Poprzez pobieranie i przetwarzanie pokarmu dostarcza organizmowi energii i składników mineralnych wspomagających pracę innych narządów.

Układ pokarmowy (trawienny) – budowa i funkcje

Układ pokarmowy nazywany jest inaczej trawiennym. Odpowiada on jednocześnie za pobranie pokarmu, odżywienie organizmu oraz trawienie niepotrzebnych resztek pokarmowych, a następnie – ich usunięcie. Przyswajając zdrowotne składniki, usprawnia funkcjonowanie wszystkich narządów.

Ośmiometrowy układ pokarmowy człowieka złożony jest z jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita cienkiego, jelita grubego i gruczołów przewodu pokarmowego, m.in. ślinianek, wątroby i trzustki. Ściany układu są zbudowane z 3 warstw: błony śluzowej z nabłonkiem (najbardziej wewnątrz), błony mięśniowej umożliwiającej przesuwanie pokarmu (tzw. perystaltykę) i błony zewnętrznej bądź surowiczej, która zbudowana jest z tkanki łącznej.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6

Jama ustna

Jama ustna jest początkowym odcinkiem przewodu pokarmowego – pobiera, rozdrabnia i zaczyna trawić pokarm, zawiera też receptory smakowe. W jamie ustnej znajdują się zęby, którymi gryzie się, rozrywa i miażdży pokarm. Zęby biorą też udział w procesie mowy. Pełne ludzkie uzębienie to 32 zęby stałe: 8 siekaczy, 4 kły, 8 zębów przedtrzonowych i 12 trzonowych.

Jamę ustną od nosowej oddziela podniebienie twarde. Bliżej gardła przechodzi ono w podniebienie miękkie i kończy się języczkiem, który chroni przed infekcjami i pomaga w artykulacji.

Język znajduje się w dole jamy ustnej. Budują go mięśnie i błona śluzowa. Grzbiet języka pokrywają brodawki językowe mechaniczne, rozdrabniające pokarm, oraz smakowe – te zawierają zbiory receptorów, tzw. kubki smakowe, które pozwalają rozróżniać smaki: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami - smak kwasu glutaminowego, inny od pozostałych czterech i ciężki do opisania, przez Japończyków charakteryzowany jako “pyszny”. Pod językiem znajduje się ślinianka zbudowana z gruczołów. Oprócz niej wyróżnia się też ślinianki podżuchwowe i przyuszne. Wytwarzają one ślinę, która miesza się z pokarmem, dzięki enzymowi amylazy pomaga w jego wstępnym trawieniu i skleja go, co ułatwia przełykanie.

Gardło

W gardle przecinają się drogi oddechowe z pokarmowymi. Do części nosowej gardła otwiera się jama nosowa, do ustnej – jama ustna, a ostatnia część nazywa się krtaniową. W błonie śluzowej gardła z grudek chłonnych powstają migdałki. Gardło przechodzi w przełyk na wysokości 6. kręgu szyjnego.

Przełyk

Przewód o długości 25 cm, znajdujący się poniżej gardła to przełyk. Narząd ten transportuje treść pokarmową z gardła do żołądka. Część szyjna przełyku ma długość ok. 5 cm, piersiowa jest dłuższa, zaś najkrótsza to część brzuszna.

W przełyku występują 3 zwężenia. Na samym początku – tam, gdzie gardło przechodzi w przełyk – znajduje się pierwsze z nich: górny zwieracz przełyku. Mięsień ten ułatwia przełykanie pokarmu, a ponadto sprawia, że treść pokarmowa się nie cofa. Drugie przewężenie nie ma odrębnej nazwy. Znajduje się na wysokości rozdwojenia tchawicy. Od tyłu i z lewej strony otoczone jest aortą zstępującą, z przodu zaś okala je lewe oskrzele. Mięsień zwany dolnym zwieraczem przełyku znajduje się prawie na samym końcu narządu – ok. 3 cm nad miejscem wpustu żołądka. Chroni on przełyk przed cofaniem się do niego kwaśnej treści żołądkowej.

Żołądek

Żołądek to mięsisty narząd w kształcie worka wypukłego z lewej strony, położony ponad pępkiem w jamie brzusznej. W budowie żołądka wyróżnia się wpust łączący go z przełykiem, część zasadniczą oraz odźwiernikową z odźwiernikiem, który przewodzi pokarm do dwunastnicy.

Wiesz jak działa układ pokarmowy? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Żołądek otoczony jest przez otrzewną – błonę zbudowaną z mięśni gładkich. Dzięki nim pokarm miesza się i zostaje popchnięty dalej. Od wewnątrz żołądek wyściela błona śluzowa z nabłonkiem, układająca się w fałdy i rowki żołądkowe – stają się gładkie w momencie wypełnienia żołądka. Na błonie występują pólka i dołeczki żołądkowe. Dno tych ostatnich obejmują ujścia gruczołów żołądkowych, których komórki główne wydzielają pepsynogen zmieniający się następnie w pepsynę. Jest ona potrzebna do wstępnego trawienia białek. Z komórek okładzinowych wydziela się kwas solny aktywujący enzymy trawienne. Oprócz nich wydzielane są też inne enzymy.

Jelita: cienkie i grube

Odźwiernik żołądka służy do transportowania pokarmu dalej, do jelita cienkiego (4,5 m długości) – miejsca głównego trawienia pokarmów. Błona jelita cienkiego, złożona z mięśni gładkich, wykonuje ruchy robaczkowe i dalej przesuwa treść pokarmową. Jelito cienkie dzieli się na 3 części: dwunastnicę, jelito czcze i jelito kręte.

Jelito grube to ostatni odcinek przewodu pokarmowego. Tutaj wchłaniane są woda i sole mineralne z treści pokarmowej oraz formowany jest kał. W jelicie grubym znajduje się najbardziej rozwinięta flora bakteryjna, która umożliwia trawienie błonnika pokarmowego. Jelito grube wydziela także gazy.

Składa się ono z kilku części: wyrostka robaczkowego, zgięć, okrężnicy i odbytnicy ze zwieraczami wewnętrznym oraz zewnętrznym, który można kontrolować.

Data aktualizacji: 26.02.2019,
Opublikowano: 20.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej