Samotność i tęsknota są odbierane przez mózg w podobny sposób jak głód - dowodzą badania
Francesco Carta fotografo GettyImages
Mózg osoby, która spędziła cały dzień w izolacji, na widok innych osób reaguje w taki sam sposób, jak mózg wygłodniałego człowieka na widok jedzenia - wynika z badań amerykańskich neurobiologów.
Przez pandemię koronawirusa SARS-COV-2 wiele osób kontaktuje się ze swoimi bliskimi przez telefon lub prowadzi wideo rozmowy. Coraz częściej doskwiera nam samotność. Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Nature Neuroscience sugeruje, że nasza tęsknota za interakcjami społecznymi wywołuje podobną reakcję neurologiczną jak głód.
Jak izolacja społeczna i głód wpływają na nasz mózg?
Naukowcy poddali eksperymentowi 40-osobową grupę studentów. Badani musieli funkcjonować na czczo przez 10 godzin. Pod koniec dnia pokazano im zdjęcia pizzy i ciasta czekoladowego. Jednocześnie wykonywano obrazowanie mózgu.
Drugiego dnia ta sama grupa badanych spędziła 10 godzin w zupełnej samotności w pokoju bez okien. Odizolowani nie mogli korzystać z telefonów, a jedynie z komputera, gdyby zaistniała pilna potrzeba kontaktu z badaczami.
Następnie badanym pokazano zdjęcia ludzi bawiących się czy uprawiających wspólnie sport. W tym czasie wykonywano badanie obrazowe mózgu. Jaki był wynik tych obserwacji?
Izolacja społeczna i głód aktywują ten sam obszar mózgu
Obserwacja wpływu izolacji społecznej na aktywność istoty czarnej śródmózgowia może pomóc odpowiedzieć na pytania pojawiające się w czasie pandemii. Dotyczą one m.in. tego, jak izolacja wpływa na różne grupy wiekowe oraz czy wirtualne kontakty pomagają złagodzić poczucie izolacji
– komentuje Livia Tomova, neurobiolog poznawczy z Massachusetts Institute of Technology, która wraz ze swoim zespołem przeprowadziła badanie.
źródło: www.smithsonianmag.com/www.sciencedaily.com/ PAP
Zobacz film: Budowa i funkcje układu nerwowego
źródło: x-news
Autor:
Redakcja TVN
Data aktualizacji: 25.11.2020,
Opublikowano: 25.11.2020 r.
Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?
Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić?
O tym, że zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 może wpływać na działanie układu nerwowego, badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze analizy pokazują, że u osób, które przeszły COVID-19 mogą się pojawić nawracające bóle głowy, zaburzenia kojarzenia, koncentracji i pamięci, lęki oraz objawy depresji. Czy dolegliwości zostaną z pacjentami już na stałe?
Rehabilitacja po udarze to długotrwały proces, który nie zawsze gwarantuje pełne przywrócenie utraconych funkcji. Zajmuje się nią interdyscyplinarny zespół specjalistów, m.in. neuropsycholog, fizjoterapeuta i logopeda.
Mózg to centrum dowodzenia naszego organizmu. Podobnie, jak w przypadku innych narządów - z biegiem czasu - zaczyna działać mniej sprawnie. Co gorsza, często jest to skutek naszych niezdrowych nawyków. Które zachowania mu nie służą?
Etapy choroby Alzheimera różnią się od siebie nasileniem objawów, takich jak zaburzenia pamięci i problemy z codziennym funkcjonowaniem. Chorzy mają kłopoty z komunikacją, a z biegiem czasu z wykonywaniem najprostszych czynności, np. ubieraniem się.
Główny Inspektorat Farmaceutyczny zdecydował o wycofaniu z obrotu preparatu stosowanego w leczeniu schizofrenii. Co stoi za tą decyzją i o jaki farmaceutyk chodzi?
Oglądasz w łóżku telewizję, a może sprawdzasz coś w telefonie? Takie zachowania mogą utrudnić zasypianie. Na szczęście istnieją techniki, które pozwalają zasnąć nawet w 10 sekund. Sprawdź, jak szybko zasnąć?
Naużywanie marihuany może się przyczynić do rozwoju chorób psychicznych. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Dani dowiedli, że narkotyk - zwłaszcza u młodych mężczyzn - może prowadzić do rozwoju schizofrenii.
Trichloroetylen (TCE) to związek chemiczny, który wykorzystywany jest m.in. do chemicznego czyszczenia ubrań. Najnowsze badania pokazują, że substancja może być bardzo niebezpieczna i przyczynić się do rozwoju choroby Parkinsona. W jaki sposób?