Hipomagnezemia, czyli niedobór magnezu. Jakie są skutki niedoboru magnezu dla zdrowia? Objawy i leczenie hipomagnezmii

Fot: Pixabay / pixabay.com

Niedobór magnezu, czyli hipomagnezemia, objawia się zaburzeniami rytmu serca, problemami z pamięcią i koncentracją, bezsennością oraz bolesnymi skurczami mięśni. Niski poziom magnezu jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet ciężarnych, gdyż może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Czym jeszcze grozi niedobór magnezu? 

Magnez jest jednym z podstawowych składników mineralnych, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobór prowadzi do różnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, częste skurcze mięśni oraz zaburzenia rytmu serca.

Magnez – jaka jest jego rola w organizmie?

Magnez jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka i zapewniających jego prawidłowe funkcjonowanie. Pierwiastek ten wpływa na pracę mózgu, usprawnia procesy myślowe oraz pamięć. Wykazuje działanie uspakajające i przeciwdziała depresji. Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca, w tym zawału oraz wspomaga leczenie tego rodzaju schorzeń. 

Magnez reguluje również ciśnienie tętnicze krwi, dlatego przy niedoborach tego minerału w organizmie może dojść do nadciśnienia tętniczego, czego przyczyną jest obkurczanie się naczyń krwionośnych. Kolejnymi funkcjami magnezu są: usprawnianie procesów trawiennych, zapobieganie powstawaniu kamieni nerkowych oraz regulowanie pracy tarczycy. Magnez działa łagodząco na bóle menstruacyjne oraz dolegliwości towarzyszące zespołowi napięcia przedmiesiączkowego. Wraz z wapniem i witaminą D stanowi składnik budulcowy kości oraz zębów, a jego prawidłowa ilość w organizmie przeciwdziała osteoporozie.

Przyczyny niedoboru magnezu

Niedobór magnezu, czyli hipomagnezemia, może być spowodowany różnymi przyczynami. Jedną z nich jest nieprawidłowa dieta uboga z produkty żywnościowe będące źródłem magnezu. Niedoborom sprzyja m.in. jedzenie dużych ilości produktów zawierających fosforany i kwasy tłuszczowe, które utrudniają wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego. Niski poziom magnezu w organizmie nierzadko jest wynikiem przyjmowania antybiotyków, doustnych preparatów antykoncepcyjnych oraz nadużywania środków uspakajających. 

Niedobór magnezu może towarzyszyć różnym chorobom, m.in.: alergiom pokarmowym, nieswoistym zapaleniom jelit, celiakii, chorobom neurologicznym oraz nowotworom (np. jamy ustnej, przełyku). Przyczynami hipomagnezmii są stany związane ze wzmożonym wydalaniem magnezu, takie jak: przewlekłe biegunki, częste wymioty, przewlekłe schorzenia nerek, wielomocz. Niski poziom magnezu może rozwinąć się również w konsekwencji stosowania środków o działaniu przeczyszczającym i moczopędnym. W grupie ryzyka powstawania hipomagnezmii znajdują się:

  • kobiety ciężarne,
  • kobiety w okresie menopauzy,
  • osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną,
  • uczniowie, studenci i pozostałe osoby pracujące umysłowo,
  • osoby stosujące restrykcyjne diety odchudzające,
  • osoby narażone na silny i przewlekły stres.

Jakie objawy towarzyszą niedoborom magnezu?

Hipomagnezemia wiąże się z pojawieniem objawów ze strony różnych układów i narządów. Skutkiem niedoboru magnezu są zaburzenia w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. U osoby z niskim poziomem magnezu pojawiają się: zaburzenia rytmu serca, kołatanie serca oraz napady szybkiego bicia serca. Przewlekły niedobór tego pierwiastka może prowadzić do skurczu oraz przebudowy ścian dużych naczyń krwionośnych, czego konsekwencją jest rozwój nadciśnienia tętniczego krwi. 

Hipomagnezemii towarzyszą również symptomy ze strony układu nerwowo – mięśniowego. Są one związane m.in. ze zwiększoną pobudliwością nerwowo-mięśniową, która objawia się częstymi, nagłymi i bolesnymi skurczami mięśni pojawiającymi się zarówno podczas wysiłku, jak też w trakcie spoczynku. Niski poziom magnezu w organizmie prowadzi do: bezsenności, nerwowości, drażliwości, zaburzeń pamięci, trudności w koncentracji, nadpobudliwości oraz stanów lękowych i napadów niepokoju. Innymi objawami niedoboru magnezu są:

  • nadmierne wypadanie i łamliwość włosów,
  • kruchość paznokci,
  • zwiększona podatność na różnego rodzaju infekcje,
  • zaburzenia pasażu jelitowego i towarzyszące temu bóle brzucha.

Niedobór magnezu u kobiet ciężarnych

W okresie ciąży u kobiety wzrasta zapotrzebowanie na różne witaminy i składniki mineralne, w tym magnez. Jego właściwa ilość w organizmie jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu ciąży oraz rozwoju dziecka. Wzrost zapotrzebowania na magnez jest związany ze zmianami hormonalnymi, które zachodzą w organizmie przyszłej matki. U kobiet ciężarnych występuje zwiększone wydalanie magnezu wraz z moczem. Ponadto pierwiastek ten pobierany jest z organizmu ciężarnej przez płód, gdyż uczestniczy w procesie tworzenia układu kostnego jeszcze w życiu prenatalnym. 

Niski poziom magnezu w ciąży może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, które jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet ciężarnych. W jego następstwie dochodzi do stanu przedrzucawkowego będącego zagrożeniem dla zdrowia i życia przyszłej matki oraz jej dziecka. Hipomagnezemia u kobiet ciężarnych może prowadzić do wzmożonej gotowości skurczowej macicy, a w konsekwencji do przedwczesnego porodu. Niedobór magnezu w ciąży sprzyja większym wahaniom nastroju, drażliwości, częstym skurczom kończyn dolnych oraz drżeniom i osłabieniom kończyn.

Jak uzupełnić niedobór magnezu?

Leczenie niedoboru magnezu polega na przyjmowaniu doustnych preparatów magnezowych, które powinno być poprzedzone konsultacją lekarską. Jest to bardzo ważne, gdyż w przypadku magnezu zarówno jego niedobór, jak też nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia. Przy ciężkich objawach hipomagnezmii, np. przy zaburzeniach rytmu serca, zastosowanie mają dożylne wlewy siarczanu magnezu. Skutecznym sposobem na uzupełnienie oraz zapobieganie niedoborom magnezu jest zdrowa, zbilansowana dieta. Produktami zawierającymi duże ilości tego pierwiastka są: zielone warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe (np. kasza gryczana, ciemne pieczywo, płatki owsiane), kakao, orzechy oraz wysoko zmineralizowana woda pitna.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 25.05.2023,
Opublikowano: 25.05.2023 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej