Herbata z liści malin – właściwości lecznicze i zastosowanie. Jak ją zaparzyć?

Fot.: WiroKlyng / Getty Images

Herbata z liści malin to bezpieczny i łatwo dostępny środek, który powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce. Wykazuje działanie wspierające podczas przeziębień i infekcji wirusowych. Pomaga także kobietom przygotowującym się do porodu.

Herbata z liści malin to jeden z najstarszych środków stosowanych w naturalnej medycynie europejskiej. Wykazuje wiele właściwości leczniczych, które warto znać.

Herbata z liści malin a herbata malinowa

Herbata z liści malin to napar wykonany z ziela maliny właściwej. Liście można zebrać samemu lub kupić je w sklepie zielarskim czy aptece. Należy jednak pamiętać, że surowcem zielarskim ma być ziele maliny, a nie jej owoce. W większości smakowych herbat malinowych znajduje się hibiskus z dodatkiem suszonych owoców malin lub aromatu malinowego, dlatego nie wykazują one tak silnych właściwości leczniczych.

Polecamy: Olej z pestek malin – jakie ma właściwości, jak stosować go na twarz, włosy i całe ciało

Jakie działanie i właściwości ma herbata z liści malin?

Herbata z liści malin była od wieków wykorzystywana jako lek. Posiada ona bogate właściwości zdrowotne, które sprawiają, że może być stosowana w wielu dolegliwościach, a równocześnie jest to bezpieczny i łagodny środek, który może być stosowany przez kobiety w ciąży i dzieci.

Napar z liści malin wykazuje między innymi działanie:

  • przeciwgorączkowe i napotne – herbata z liści malin delikatnie obniża gorączkę i wykazuje właściwości napotne, dlatego może być stosowana w stanach gorączkowych, podczas przeziębień i stanów zapalnych (należy jednak pamiętać, że efekt nie jest tak silny jak przy użyciu leków przeciwgorączkowych i w przypadku znacznego podwyższenia ciepłoty ciała trzeba sięgnąć po silniejsze środki);
  • przeciwzapalne i antyoksydacyjne – napar z liści malin jest bogaty w polifenole, dzięki czemu łagodzi stany zapalne i zwalcza wolne rodniki, dlatego może być używany w przypadku przeziębień oraz u osób z obniżoną odpornością;
  • wzmacniające – napary z liści malin są bardzo bogate w witaminy, dzięki czemu wpływają na ogólny dobrostan organizmu;
  • moczopędne i łagodzące skurcze dróg moczowych – napar jest pomocny w przewlekłych stanach zapalnych dróg moczowych;
  • przeciwnowotworowe – duża ilość antyoksydantów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka;
  • poprawiające przemianę materii – regularne picie herbaty z liści malin pomoże osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami;
  • przeciwbakteryjne – tradycyjnie napar z liści malin był stosowany również w leczeniu infekcji bakteryjnych, jednak dotychczas przeprowadzone badania nie potwierdziły tych właściwości.

Herbata z liści malin a ciąża i poród

Herbata z liści malin jest bezpiecznym środkiem na przeziębienie, który może być używany w ciąży. Polecana jest także przez położne na całym świecie jako środek przygotowujący kobiety do porodu. Wbrew obiegowej opinii nie ma ona wpływu na termin porodu i rozpoczęcie picia naparu po terminie nie sprawi, że dojdzie do rozwiązania. Jednak uważa się, że regularne picie herbaty z liści malin przez miesiąc lub dwa przed terminem może spowodować, że poród odbędzie się sprawniej i szybciej oraz zminimalizować ryzyko powikłań okołoporodowych.

Takie działanie naparu z liści malin nie zostało potwierdzone przez badania kliniczne, jednak stosowanie tego środka na tak szeroką skalę może świadczyć o jego potencjalnym działaniu. Ponieważ ta ziołowa herbata jest niegroźna i dostarcza duże ilości witamin i mikroelementów, warto wypróbować jej działanie na sobie.

Herbatę z liści malin warto też pić po porodzie, ponieważ wzmacnia ona organizm, pomagając przyjść do siebie po tym ciężkim wysiłku oraz pobudza laktację.

Herbata z liści malin dla dzieci

Herbata z liści malin może być stosowana u dzieci, gdyż jest to bardzo bezpieczny środek. Napar podawany z miodem lub sokiem z czarnego bzu pomoże szybciej zwalczyć infekcję oraz w naturalny sposób obniży gorączkę. Należy jednak pamiętać, że temperatura u małych dzieci potrafi bardzo szybko rosnąć i grozić odwodnieniem lub wystąpieniem drgawek gorączkowych. Dlatego w przypadku temperatury powyżej 38,5° C trzeba podać dziecku leki przeciwgorączkowe, na przykład paracetamol.

Herbata z liści malin – jak ją zaparzać?

Jedną łyżeczką drobno pokruszonych liści malin należy zalać szklanką wrzątku i odstawić na kilkanaście minut. Tak uzyskany napar zaleca się pić 1–3 razy dziennie.

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6

Herbata z liści malin – jak przygotować samemu surowiec?

Surowce zielarskie kupowane w sklepie bywają różnej jakości. Zdarza się, że były suszone w zbyt dużej temperaturze lub są zwietrzałe, przez co tracą swoje właściwości. Dlatego, jeżeli to możliwe, warto przygotowywać je samemu.

Liście malin można nazbierać z roślin hodowanych w ogrodzie lub w lesie, należy jednak wystrzegać się miejsc leżących blisko ruchliwej drogi. Warto wybrać surowiec ładny, zielony i niepożółkły. Trzeba go zbierać w pogodny poranek, po tym jak zniknie rosa, gdyż musi być on suchy. Suszenie liści malin powinno się odbywać w temperaturze pokojowej (na ogół trwa to około 1–2 tygodni). Następnie należy umieścić je w papierowej torbie bądź szczelnym pojemniku.

Bibliografia:

1. Klaudyna Hebda: Zbieramy liście malin

2. Simpson M., Parsons M., Greenwood J. i Wade K., Raspberry leaf in pregnancy: Its safety and efficacy in labor, “Journal of Midwifery $ Womens Health”, 46 (2), 2001, s. 51–59.

Data aktualizacji: 10.12.2018,
Opublikowano: 09.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej