Herbata rooibos – właściwości i działanie uboczne, rooibos w ciąży

Fot. GreenArtPhotography / Getty Images

Rooibos to napój uzyskiwany z suszonych liści i łodyg południowoafrykańskiej rośliny, zwanej czerwonokrzewem. Cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie, ponieważ ma delikatny i przyjemny smak, a także potwierdzone licznymi badaniami właściwości odżywcze. 

Rooibos, wbrew stosowanemu powszechnie określeniu, nie ma nic wspólnego z herbatą. Produkt wytwarzany jest z liści i łodyg czerwonokrzewu, zwanego też aspalatem prostym (Aspalathus linearis). Jest to endemiczna roślina występująca tylko w górzystych rejonach Afryki Południowej, kwitnąca na wysokości blisko 1000 m n.p.m., dobrze znosząca srogie zimy i upalne lata, a także przystosowana do bardzo kwaśnej gleby, ubogiej w składniki odżywcze.

Choć rooibos pojawił się w Europie stosunkowo niedawno, w latach 30. XX w., szybko zdobył popularność. Ze względu na właściwości jest zaliczany do żywności funkcjonalnej. Ceni się go przede wszystkim z uwagi na brak kofeiny i niską zawartość garbników, a także duże stężenie cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy.

Herbata rooibos

Herbata rooibos to napój od wieków spożywany przez rdzennych mieszkańców Afryki Południowej, a dokładniej gór Cederberg. Europejczycy zainteresowali się nim dzięki angielskiemu lekarzowi Peterowi Le Frais Nortier, propagującemu korzyści zdrowotne naparu z liści czerwonokrzewu. W latach 30. XX w. rozpoczęto eksperymenty związane z uprawą rośliny na skalę przemysłową.

Obecnie produkt otrzymuje się w dużej mierze z jednej odmiany krzewu, nazwanej na cześć Anglika Aspalathus linearis Nortier. Jego odbiorcami jest wiele krajów świata, od Europy po Japonię, Stany Zjednoczone czy Australię. Obecnie sprzedaje się blisko 10 000 ton suszu z rooibos, podczas, gdy jeszcze w 1993 r. było to 750 ton.

Produkcja herbaty to długotrwały proces. Latem ścinane są szczytowe części roślin, które po zwiędnięciu w przeznaczonych do tego pomieszczeniach są cięte, rozsypywane na specjalnych platformach i miażdżone przez ciężkie maszyny, a następnie zwilżane wodą, co ma wzmocnić naturalny proces utleniania. Przez kolejne 24 godziny surowiec poddawany jest fermentacji, w wyniku której liście przybierają barwę bursztynową. Tak powstała masa przez mniej więcej 3 miesiące suszy się na słońcu, aż w końcu zostaje zapakowana i skierowana do obrotu.

Herbata rooibos – właściwości

Właściwości herbaty rooibos wynikają z dużej zawartości cennych składników w suszonych liściach czerwonokrzewu. Najliczniejszą grupę związków czynnych stanowią związki fenolowe, głównie flawonoidy, liczne kwasy fenolowe oraz fenylopropanoidy, fenyloetanoidy i kumaryny. Produkt dostarcza też sporo potasu, sodu, magnezu, wapnia, fosforu, glinu, żelaza i manganu.

Jedną z najczęściej podkreślanych zalet jest brak kofeiny i innych alkaloidów, dzięki czemu herbatę można pić przed snem. Niska zawartość garbników sprawia, że nie wywołuje zaparć, nie hamuje wchłaniania żelaza i nie powoduje nadkwaśności.

Pozytywne działanie rooibos na organizm zostało potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Napój wykazuje dużą aktywność przeciwutleniającą, skutecznie łagodzi stany zapalne i powikłania cukrzycowe. Udowodniono też wpływ naparu na układ immunologiczny i hamowanie skurczów mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Stosowany zewnętrznie, pomaga w przypadku chorób dermatologicznych (opryszczki, łuszczycy, trądziku), powoduje redukcję zmarszczek oraz pobudza wzrost włosów.

Zielona herbata rooibos

Za szczególnie wartościowy uchodzi rooibos zielony. W procesie jego produkcji hamuje się proces utleniania, niepocięte roślinne pędy poddaje się najpierw działaniu pary wodnej lub podsusza w niskiej temperaturze, przy zachowaniu małej wilgotności powietrza, a następnie rozdrabnia i suszy do wymaganej wilgotności. Napar z zielonej herbaty rooibos wykazuje m.in. silne działanie przeciwbakteryjne.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Rooibos w ciąży

Napar z suszonych liści czerwonokrzewu pozytywnie wpływa na organizm kobiety. Nie ma przeciwwskazań do picia rooibos w ciąży, jest nawet wskazany w tym okresie, ponieważ nie zawiera kofeiny i dostarcza bardzo małą ilość garbników, co sprawia, że stanowi zdrowszą alternatywę dla herbaty, kawy czy nawet kakao. Istnieją jeszcze inne powody do spożywania herbaty rooibos w ciąży – napój jest bogatym źródłem potrzebnego wówczas kobiecie żelaza, zapobiega mdłościom, łagodzi stany depresyjne oraz pomaga zasnąć.

Herbata rooibos na odchudzanie

Napar z czerwonokrzewu jest często składnikiem różnych programów dietetycznych. Wpływ herbaty rooibos na odchudzanie przejawia się przede wszystkim regulacją gospodarki lipidowej organizmu. Napój znacząco hamuje stłuszczenie wątroby oraz redukuje poziom cholesterolu, trójglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych.

Rooibos – działanie uboczne

Przeciwwskazań do spożywania napoju jest niewiele. Działanie uboczne rooibos przejawia się zwykle w interakcji z niektórymi lekami, np. metabolizowanymi przez cytochrom P450 – jeden z najważniejszych enzymów metabolizujących leki w wątrobie. Herbaty rooibos nie należy też pić z niektórymi antybiotykami, zwłaszcza nystatyną, ponieważ może negatywnie wpływać na siłę działania oraz toksyczność preparatu.

Rooibos – parzenie

Parzenie herbaty rooibos nie jest trudne. W celu sporządzenia naparu zaleca się zalanie wrzątkiem 1,5 g surowca lub jednej torebki na filiżankę i parzenie przez 8–10 min. Napój najlepiej słodzić sokami owocowymi, ewentualnie można podawać go z mlekiem.

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 05.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej