Herbata jaśminowa, czyli cesarska perła. Odmiany, właściwości, parzenie

Fot.: DN6 / stock.adobe.com

Herbata jaśminowa od stuleci ceniona jest ze względu na walory smakowe i działanie prozdrowotne. Pochodzi z Chin, jednak popularnością cieszy się na całym świecie. Herbata jaśminowa występuje w różnych odmianach. Niezwykle ważne jest przestrzeganie zasad jej parzenia.

Spośród szerokiej gamy herbat dostępnych na rynku na szczególną uwagę zasługuje herbata jaśminowa. Tradycja jej spożywania sięga ok. 800 lat wstecz, gdy piła ją chińska dynastia Song. Z czasów jej panowania (z początku XII w.) zachowały się niezwykle wtedy popularne obrazki malowane na kartach albumów. Ich częstym motywem była gałązka białego jaśminu. Nieprzypadkowo herbatę jaśminową nazywa się więc „cesarką perłą”.

Herbata jaśminowa – odmiany

Jaśmin to roślina z rodziny oliwkowatych. Należy do niego ok. 200 gatunków wywodzących się głównie z terenów Azji i Afryki. Kwiaty są białe, żółte i różowe. Charakteryzują się intensywnym, przyjemnym zapachem.

Herbata jaśminowa występuje w różnych odmianach

Zielona herbata jaśminowa

To najpopularniejszy rodzaj herbaty jaśminowej. Przyrządzana jest z liści herbaty chińskiej, które podczas przetwarzania poddawane są utlenianiu w minimalnym stopniu. Wykazuje silne właściwości prozdrowotne – głównie dzięki zawartości polifenoli. Herbata jaśminowa zielona jest połączeniem zielonej herbaty oraz kwiatów jaśminu, co nadaje jej wyjątkowy smak. Najpopularniejsza zielona herbata jaśminowa to sencha.

Biała herbata jaśminowa

Jest równie smaczna co zielona herbata jaśminowa. Białą herbatę przyrządza się z pąków i młodych liści specjalnej odmiany herbaty chińskiej. Zbiera się je wczesną wiosną, a następnie suszy na słońcu, dzięki czemu listki zachowują naturalny kształt. Biała herbata jaśminowa jest pozbawiona goryczki, a zatem subtelniejsza w smaku od zielonej herbaty jaśminowej.

Rooibos jaśminowy

Rooibos to czerwonokrzew (zatem nie jest tak naprawdę herbatą) znany również pod nazwą aspalat prosty. Jego dojrzałe liście suszy się i tnie na drobne kawałki. Ma specyficzny, miodowy smak, jest pozbawiony goryczy, nie zawiera kofeiny, za to stanowi bogactwo antyoksydantów. Herbata rooibos dzięki kwiatom jaśminu zyskuje ciekawy smak.

Czarna herbata jaśminowa

Herbata czarna otrzymywana jest w procesie więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia liści. Jaśmin bywa dodawany do herbaty czarnej, np. cejlońskiej, dzięki czemu powstaje intensywny napar o ciekawym aromacie. W sprzedaży dostępna jest też herbata earl grey jaśminowa, czyli połączenie herbaty czarnej aromatyzowanej olejkiem bergamotowym z jaśminem.

Czerwona herbata jaśminowa

Również do herbaty pu-erh dodawane są kwiaty jaśminu. Herbata pu-erh wykazuje silne działanie prozdrowotne – reguluje pracę wątroby, pobudza przemianę materii i zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach, dlatego zalecana jest osobom odchudzającym się. Ponadto wzmacnia organizm, usprawnia pamięć i koncentrację. Czerwona herbata jaśminowa odznacza się niepowtarzalnym aromatem.

Herbata jaśminowa – właściwości i działanie

Chińczycy zaczęli wzbogacać herbatę kwiatami jaśminu nie tylko ze względu na jego aromat, ale też właściwości zdrowotne. Zawarte w jaśminie olejki eteryczne działają wszechstronnie na organizm. Dzięki nim herbata jaśminowa:

  • odpręża,
  • pomaga się uspokoić i odzyskać równowagę psychiczną,
  • niweluje zmęczenie,
  • ułatwia zasypianie,
  • korzystnie wpływa na sen,
  • usuwa napięcie psychiczne,
  • poprawia samopoczucie,
  • jest naturalnym lekiem w walce z depresją,
  • pomaga oczyścić organizm z toksyn,
  • reguluje pracę jelit,
  • łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe,
  • obniża poziom tzw. złego cholesterolu (frakcja LDL),
  • spowalnia procesy starzenia,
  • chroni organizm przed rozwojem groźnych chorób,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • działa przeciwzapalnie,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wzmacnia serce,
  • ma działanie antybakteryjnie,
  • reguluje poziom glukozy we krwi,
  • pobudza metabolizm,
  • jest polecana w profilaktyce przeciwzawałowej,
  • działa jak afrodyzjak.

Jak parzyć herbatę jaśminową?

Żeby zachować wszystkie cenne właściwości jaśminowej herbaty i wydobyć jej smak, należy przestrzegać zasad właściwego parzenia:

  1. Do filiżanki wsypać 1 czubatą łyżeczkę suszonych listków (lub 2 łyżeczki dla wzmocnienia intensywności naparu).
  2. Zieloną herbatę jaśminową parzy się wodą o temperaturze ok. 70–80ºC; białą herbatę jaśminową – ok. 70ºC; rooibos i czarną herbatę jaśminową (w tym earl grey) – ok. 95–96ºC, a czerwoną herbatę jaśminową – ok. 90ºC.
  3. Filiżankę trzeba przykryć i odstawić na 3–4 minuty (przedłużanie czasu parzenia, szczególnie w przypadku herbaty zielonej, może wydobyć goryczkę).

Herbata jaśminowa ma tak delikatny i subtelny smak, że dodawanie do niej substancji słodzących nie jest konieczne. Słodzić nie powinno się herbaty czerwonej jaśminowej, ponieważ cukier neutralizuje korzystne właściwości pu-erh.

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 13.02.2018,
Opublikowano: 22.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej