Gwiazdnica pospolita – zastosowanie, właściwości, zwalczanie

Fot: Bruno Petriglia Science Photo Library / gettyimages.com

Gwiazdnica pospolita to występująca powszechnie w całej Polsce roślina o licznych właściwościach prozdrowotnych. Jest składnikiem preparatów odchudzających, łagodzi też zmiany skórne, wspomaga pracę wątroby, uśmierza bóle reumatyczne. Działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie.

Gwiazdnica pospolita to roślina występująca niemal na całym świecie. Znana jest jako surowiec leczniczy, produkt spożywczy czy składnik preparatów kosmetycznych. Oprócz licznych zastosowań roślina wykazuje też negatywne cechy. Jest chwastem, który zagłusza rośliny uprawne w początkowej fazie wzrostu, a następnie utrudnia zbiór plonów.

Gwiazdnica pospolita – informacje ogólne

Gwiazdnica pospolita (z łac. Stellaria media (L.) VIll.) to gatunek rośliny jednorocznej należący do rodzaju gwiazdnica i rodziny goździkowatych. Zwyczajowo nazywana bywa mokrzycą, ptasim zielem, muchtrzewem, kurzyśladem, gwiazdownicą. Obok niej cieszącym się sporą popularnością gatunkiem jest gwiazdnica wielkokwiatowa (z łac. Stellaria holostea L.).

Jest gatunkiem kosmopolitycznym, co oznacza, że posiada bardzo szeroki zasięg geograficzny występowania, który obejmuje wiele stref klimatycznych. Gwiazdnica pospolita znajduje się na obszarze całej Polski. Najlepiej rośnie na wilgotnych, przenawożonych azotem, żyznych glebach. Spotyka się ją przeważnie na polach uprawnych, siedliskach ruderalnych, przydrożach, wysypiskach, nieużytkach rolnych.

Gwiazdnica pospolita posiada drobne, jajowate, ostro zakończone liście. Łodygi rośliny płożą się po ziemi, tworząc gęste skupienia. Na ich szczycie znajdują się niepozorne białe kwiaty.

Dlaczego warto leczyć się ziołami? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.

Gwiazdnica pospolita – właściwości lecznicze

Gwiazdnica pospolita wykazuje rozmaite właściwości lecznicze. Surowiec zielarski stanowi ziele, w składzie którego znajdują się m.in. witaminy C, E, B1, B2, PP, flawonoidy, saponiny, fitosterole, glikozydy triterpenowe, alkohole cukrowe (pinitol), kwas paraaminobenzoesowy, kwas γ-linolenowy, sole mineralne (wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, jod, krzem, sód, selen), gorycze, śluzy.

Gwiazdnica pospolita to częsty składnik preparatów odchudzających usprawniający przemianę materii i zwalczający zaparcia. Znana jest z działania stabilizującego na wątrobę. Wykazuje działanie przeciwkrwotoczne, odtruwające, przeciwnowotworowe, ściągające, wykrztuśne, moczopędne, przeciwreumatyczne, wiatropędne, przeczyszczające. Napar z niej przyrządzony sprawdza się w łagodzeniu przeziębienia i grypy, dny moczanowej, zakłóceń pracy serca, hemoroidów, chorób nerek, kaszlu, chrypce, krwawych wymiotach, chorobach płuc. Kąpiele przygotowane na jego bazie zwalczają obrzęk nóg, pomocne są w stanach zapalnych odbytu i sromu, drobnych dermatozach, artretyzmie, reumatyzmie. Okłady z ziela łagodzą stany zapalne korzonków nerwowych, naciągnięte ścięgna, uśmierzają bóle mięśni i stawów oraz bóle reumatyczne.

Stosowana zewnętrznie gwiazdnica pospolita przyspiesza proces gojenie ran, łagodzi wysypki, podrażnienia, swędzenie, stany zapalne, łuszczycę, pęknięcia, owrzodzenia skóry oraz miejsca po ukąszeniach owadów i oparzenia. Wystudzony napar warto wykorzystać w postaci okładów na oczy, np. przy zapaleniu spojówek. Gwiazdnica wyróżnia się niezwykłymi właściwościami leczniczymi, jednak nie powinny jej stosować dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Naturalne metody leczenia -czy warto z nich korzystać? Dowiesz sie tego z filmu:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu.

Gwiazdnica pospolita – zastosowanie

Gwiazdnica pospolita posiada liczne zastosowanie. Jako roślina jadalna jest często wykorzystywana w sztuce kulinarnej. W smaku przypomina roszponkę. Używa się zwłaszcza liści gwiazdnicy pospolitej, które spożywa się na surowo, jako składnik sałatki czy dodatek do kanapki bądź zup. Ostatni sposób jest szczególnie popularny w Japonii, gdzie gwiazdnica jest składnikiem tradycyjnej zupy ryżowej hakobe. Świetnie sprawdza się także jako przyprawa w sosach.

Dodatkowo, ze względu na działanie nawilżające i łagodzące skórę, gwiazdnica pospolita wykorzystywana jest przez przemysł kosmetyczny do produkcji środków pielęgnacyjnych cerę. Podkreśla się także jej działanie rozświetlające, uelastyczniające, oczyszczające pory, zapobiegające wysuszaniu, zmiękczające naskórek, regulujące wydzielanie łoju.

Gwiazdnica pospolita – przepisy na napar i nalewkę

Z gwiazdnicy pospolitej przygotowuje się napar, który może być stosowany zarówno wewnętrznie do picia, jak i zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry.

Oto przepis na napar z gwiazdnicy pospolitej: 2 łyżki ziela zalewa się 200 ml wrzącej wody, odstawia pod przykryciem na 10–15 minut, po czym przecedza i spożywa 2–4 razy dziennie po 100 ml. Tak uzyskany napar można również dodawać do kąpieli. Z gwiazdnicy pospolitej opracowuje się okłady ze świeżych, zmiażdżonych liści i przymoczki nasączone naparem.

Z ziela przygotować można także nalewkę. Konieczne jest przy tym zachowanie proporcji – 50 g surowca zielarskiego na 0,5 l alkoholu 40–60%. Składniki po połączeniu poddaje się macerowaniu przez okres 2–3 tygodni. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić i przelać do szklanych butelek. Zalecane dzienne spożycie to 5 ml (około 1 łyżeczka) 3 razy dziennie.

Gwiazdnica pospolita – zwalczanie

Gwiazdnica pospolita jest chwastem, który utrudnia wzrost roślinom uprawnym. Najczęściej jej obecność obserwuje się w uprawach rzepaku, roślin strączkowych, buraków, ziemniaków, kukurydzy. Z tego względu przez wielu rolników podejmowane są rozmaite działania mające na celu zwalczanie gwiazdnicy pospolitej.

Bibliografia:

1. T. Wielgosz, Wielka księga ziół polskich, Poznań, 2008.

2. W. Matuszkiewicz, Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski, Warszawa 2006.

3. A. Parus, Gwiazdnica pospolita (Stellaria media Vill.) – właściwości biologiczne i lecznicze, „Postępy Fitoterapii”, 2015, 3, s. 153–156.

Data aktualizacji: 04.02.2019,
Opublikowano: 04.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej