Guma arabska - występowanie w żywności, zastosowanie. Wpływ gumy arabskiej na zdrowie

Fot. Astrakan Images / Getty Images

Guma arabska posiada właściwości zagęszczające i emulgujące, dzięki czemu jest powszechnie stosowana jako dodatek do wyrobów cukierniczych. Ponadto działa przeciwzapalnie i łagodząco, dlatego doskonale sprawdza się w roli środka na stany zapalne błon śluzowych, gardła, krtani.

Guma arabska jest produktem pochodzenia roślinnego. Jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, m.in. w celu zagęszczenia i stabilizacji różnych produktów. Guma arabska znajduje również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Co to jest guma arabska?

Guma arabska nazywana inaczej gumą akacjową lub senegalską jest wysuszonym sokiem pochodzącym z niektórych gatunków akacji, który po rozpuszczeniu w wodzie tworzy lepką ciecz. Rośliny, z których pozyskuje się gumę arabską rosną głównie w Senegalu oraz Sudanie. Największe ilości gumy arabskiej wytwarza się z akacji senegalskiej występującej na zachodnim wybrzeżu Afryki. Żywicę otrzymuje się poprzez nacięcie pnia lub gałęzi drzewa. Guma arabska jest surowcem znanym i wykorzystywanym już od tysięcy lat. Postać surowa swoim wyglądem przypomina krople o brązowym, a nawet bursztynowym zabarwieniu. Po procesie oczyszczenia, wysuszenia i zmielenia guma akacjowa staje się proszkiem o jasnożółtym zabarwieniu. Guma arabska stanowi popularny dodatek do żywności zarejestrowany w Unii Europejskiej. W przemyśle spożywczym funkcjonuje pod symbolem E414.

Co jeszcze producenci dodają do żywności? Poznajcie listę szkodliwych E, na które trzeba uważać:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje

Guma arabska - właściwości i zastosowanie w przemyśle spożywczym

Guma arabska zaliczana jest do prebiotyków, które nie są trawione przez przewód pokarmowy człowieka. Ma jednak pozytywny wpływ na florę bakteryjną organizmu, która pełni ważne funkcje obronne, chroniąc m.in. przed wnikaniem patogenów do ustroju. Guma arabska wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym ze względu na swoje właściwości stabilizujące, emulgujące i zagęszczające. Dodawana jest do wyrobów cukierniczych, zwłaszcza kakaowych i czekoladowych, gdyż zapobiega krystalizacji cukru i zapewnia właściwą konsystencję produktu. Guma spożywcza stosowana jest również w przemyśle alkoholowym, m.in. w produkcji piwa. Jej użycie pozwala na uzyskanie trwalszej i większej piany. Dodawana jest także do win ze względu na pogłębianie koloru trunku. Guma arabska jest powszechnym składnikiem gumy do żucia, polew, żelek oraz galaretek, gdyż zwiększa trwałość smaku. Może się znaleźć także w żywności bezglutenowej przeznaczonej dla osób chorujących na celiakię, alergię lub nadwrażliwość na gluten oraz w żywności dla niemowląt.

Czy stawiasz na żywność ekologiczną, wolną od substancji chemicznych?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Guma arabska - zastosowanie w medycynie i kosmetyce

Guma arabska znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w farmaceutycznym i kosmetycznym. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, kojące, ściągające oraz zmiękczające. Stosowana jest w produkcji leków o działaniu osłonowym zalecanych przy stanach zapalnych błon śluzowych. Ze względu na właściwości łagodzące, guma arabska wykorzystywana jest jako dodatek do syropów, kropli oraz pastylek na kaszel. Jest pomocnym środkiem w zwalczaniu zapalenia dziąseł, gardła oraz krtani. Guma arabska wspomaga procesy zmniejszające wchłanianie cholesterolu z jelit do krwi. 

Wykorzystywana jest w łagodzeniu bólów brzucha, zaparć i biegunek. Znajduje również zastosowanie w przypadku przeziębień, gdyż przyczynia się do wzmacniania odporności. Guma arabska stosowana jest u osób cierpiących na choroby oczu oraz przy krwawieniach. Produkt ten daje uczucie sytości i zmniejsza dokuczliwe uczucie głodu. Gumę arabską można używać również jako środek pobudzający rozwój mikroflory jelitowej o korzystnym wpływie na przewód pokarmowy. Zalecaną dzienną dawką jest 10 gramów gumy arabskiej. Kuracja trwająca miesiąc pozwala na zwiększenie ilości pożytecznych bakterii przyczyniających się m.in. do wzmocnienia bariery obronnej organizmu. Wskazane jest wymieszanie jednej łyżeczki gumy arabskiej ze szklanką wody lub soku. Przygotowany napój można spożywać trzy razy w ciągu doby. Guma arabska ze względu na działanie zmiękczające i nawilżające jest szeroko wykorzystywana w kosmetyce, m.in. do produkcji olejków eterycznych, a także kremów, maseczek i mleczek przeznaczonych do codziennej pielęgnacji. Ponadto gumę akacjową stosuje się jako dodatek do znaczków pocztowych, klejów biurowych, produkcji pasteli oraz farb, np. akwareli.

Guma arabska - czy jest zdrowa?

Guma arabska posiada wiele korzystnych właściwości, jednak jej nadmierne spożycie może przyczynić się do wystąpienia niepożądanych objawów somatycznych, a nawet do rozwoju różnych chorób. Producenci stosujący gumę arabską jako dodatek do rozmaitych produktów mogą używać jej do pewnych, ściśle określonych poziomów. Guma arabska może doprowadzić do pojawienia się reakcji alergicznej, której towarzyszą symptomy takie jak: katar sienny, wysypka, pokrzywka. Niekiedy przyczynia się również do nasilenia objawów astmy (np. duszności) oraz wystąpienia dokuczliwych wzdęć.

Guma arabska - gdzie kupić?

Guma arabska jest produktem dostępnym w sklepach stacjonarnych i internetowych. Decydując się na zakup należy jednak pamiętać, by wybierać produkt o wysokiej jakości bez zbędnych dodatków. Cena gumy arabskiej jest zależna od gramatury i waha się od około 4 złotych za małe opakowanie do 35 złotych.

Data aktualizacji: 05.11.2018,
Opublikowano: 10.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej