Grzyby shiitake - skarbnica witamin i minerałów. Uprawa, właściwości lecznicze grzybów shiitake

Fot. STUDIOGRANDOUEST / Getty Images

Grzyby shiitake są przysmakiem pochodzącym z Azji. Znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Ekstrakt z grzybów shiitake posiada właściwości przeciwnowotworowe, zapobiegając m.in. rakowi jelita grubego. 

Grzyby shiitake są od wieków wykorzystywane w medycynie naturalnej na Dalekim Wschodzie. Posiadają niezwykłe właściwości prozdrowotne i lecznicze, gdyż są skarbnicą witamin, minerałów i innych związków aktywnych. Jedzenie grzybów shiitake przyczynia się m.in. do wzmocnienia odporności i ustabilizowania ciśnienia krwi.

Japoński grzyb shiitake - co to jest?

Grzyb shiitake w Polsce znany jest również pod nazwą twardnika japońskiego. Jest to jadalny gatunek grzyba wywodzący się z Azji. Wzmianki o uprawie grzybów shiitake pojawiają się od około 2000 lat. Ten japoński przysmak od dawna określany jest jako “eliksir życia”, gdyż odznacza się licznymi właściwościami prozdrowotnymi i leczniczymi znajdującymi szerokie zastosowanie w medycynie Dalekiego Wschodu. Grzyby shiitake zbudowane są z brązowego kapelusza i jasnego, czerwono-brązowego trzonu osiągającego grubość około 4 cm. Uprawa grzybów shiitake odbywa się w szklarniach oraz na otwartym powietrzu i jest szczególnie popularna w Azji Wschodniej, w Chinach, Japonii i na Półwyspie Indochińskim. Twardniki japońskie mogą być również uprawiane w warunkach domowych. Ich rozwojowi sprzyja środowisko ciepłe, wilgotne i osłonięte przed wiatrem.

Grzyby shiitake - wartość odżywcza

Japoński grzyb shiitake posiada wysoką wartość odżywczą. W jego składzie znajduje się witamina D oraz liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Grzyby shiitake są również bogatym źródłem składników mineralnych. Zawierają one: potas, wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk, fosfor i sód. Cennym związkiem obecnym w twardniku japońskim jest błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit. Grzyby shiitake dostarczają także dwóch ważnych z medycznego punktu widzenia związków: lentinanu, który odznacza się silnymi właściwościami przeciwnowotworowymi oraz eritadeniny, obniżającej poziom “złego cholesterolu”.

Właściwości prozdrowotne grzybów shiitake

Właściwości grzybów shiitake znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej. Codzienne jedzenie twardnika japońskiego przyczynia się do wzmocnienia systemu odpornościowego. Ponadto grzyby shiitake przyspieszają regenerację organizmu sprzyjając procesowi powrotu do zdrowia. Odznaczają się również korzystnym wpływem na funkcjonowanie układu nerwowego za co szczególnie odpowiada wysoka zawartość niacyny, czyli witaminy B3. Grzyby shiitake działają uspokajająco, koją nerwy, ułatwiają zasypianie oraz redukują stres. Twardnik japoński posiada udowodnione naukowo działanie obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi. Dzięki temu przyczynia się do zapobiegania rozwojowi miażdżycy oraz wielu innych schorzeń związanych z tą chorobą, m.in. chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawałowi serca oraz udarowi mózgu. Stosowane są także w profilaktyce zakrzepicy. Grzyby shiitake są bogatym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi zapobiegając nadciśnieniu. W składzie twardnika japońskiego występują również witaminy i minerały wzmacniające kości i zęby (wapń, fosfor, witamina D). Ekstrakt z grzybów shiitake wykorzystywany jest w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. Terapia z udziałem twardnika japońskiego sprawdza się m.in. przy raku żołądka oraz jelita grubego, również w stadium zaawansowanym. Właściwości antyrakowe grzybów shiitake są prawdopodobnie związane z ich działaniem stymulującym układ immunologiczny (odpornościowy). W ten sposób twardniki japońskie aktywują pewne komórki i białka, takie jak makrofagi, limfocyty T i komórki NK, które atakują nowotwór.

Japoński grzyb shiitake - zastosowanie kulinarne

Grzyby shiitake posiadają bogate walory smakowo-zapachowe, dzięki czemu znajdują szerokie zastosowanie kulinarne. Ten japoński przysmak odznacza się kruchością i może być jedzony nawet w postaci surowej. Grzyby shiitake wykorzystywane są do przyrządzania rozmaitych potraw. Na bazie twardnika japońskiego przygotuje się aromatyczne sosy, zupy oraz sałatki. Grzybami shiitake można wzbogacać potrawy mięsne i warzywne, którym nadadzą wyrazistości i unikalnego aromatu. Przed przyrządzeniem dania z grzybami shiitake warto je wcześniej namoczyć. Warto pamiętać, by proces obróbki termicznej twardnika pospolitego nie był zbyt długi. W przeciwnym razie może dojść do stwardnienia grzyba i utracenia jego cennych właściwości odżywczych.

Przepis na smażone grzyby shiitake z papryką

Składniki:

  • 250 g świeżych grzybów shiitake,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego,
  • 1 pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Usuń z papryki gniazda nasienne. Starannie umyj warzywo i pokrój w paseczki. Posiekaj czosnek i koperek.
  2. Oczyść grzyby. Odetnij trzonki grzybów i odrzuć. Kapelusze grzybów shiitake pokrój w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj paprykę i grzyby. Smaż, ciągle mieszając.
  4. Do grzybów i papryki dodaj posiekany czosnek i koperek. Kontynuuj smażenie przez około 1 minutę na dużym ogniu bez przykrycia.

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery

Data aktualizacji: 18.06.2018,
Opublikowano: 19.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej