Grzybica jelit – jakie daje objawy? Przyczyny i leczenie choroby

Fot.: nikodash / stock.adobe.com

Grzybica jelit to jedna z chorób układu pokarmowego, której objawy to m.in. bardzo wodniste biegunki i częste oddawanie gazów. Może wystąpić w wyniku długotrwałej antybiotykoterapii. Dużą rolę w leczeniu grzybicy jelit odgrywa odpowiednia dieta.

Grzybica jelit najczęściej dotyczy osób, które zmagają się z obniżoną odpornością. Dlatego na zagrzybienie układu pokarmowego powinni uważać chorzy na HIV, a także cukrzycę. W celu ustalenia choroby niezbędne jest przeprowadzenie badań, aby dobrać odpowiednie leki.

Grzybica jelit – charakterystyka i przyczyny

Grzybica jelit, a konkretnie najczęściej spotykana forma tego schorzenia, czyli grzybica jelita grubego, bywa również określana mianem kandydozy lub drożdżycy. Alternatywne nazwy ściśle wskazują na pochodzenie grzyba, który odpowiada za rozwój choroby. Pochodzi on z gatunku drożdżaków, które należą do grupy Candida albicans. Odpowiada za większość grzybic, które dotykają ludzki organizm zarówno wewnątrz, jak i w obrębie samej powierzchni skóry.

Candida albicans występuje u niemal 80% ludzkości – u zdrowych osób jest naturalną częścią integralną fizjologicznej flory układu pokarmowego. W jelicie pomieszkuje w niewielkich ilościach, natomiast kiedy dojdzie do jakiegokolwiek zaburzenia pracy tej części organizmu i zaburzeń w zakresie naturalnej flory jelitowej, może namnożyć się i spowodować stan chorobowy.

Ryzyko zakażenia grzybem z gatunku Candida albicans jest wyższe u osób, które naturalnie wykazują zmniejszoną odporność lub zaburzenia flory układu pokarmowego pod względem jej składu.

Zaburzenie mikroflory w jelitach, zwłaszcza w jelicie grubym, może nastąpić na skutek wielu innych nieprawidłowości – jedną z nich jest spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów prostych, których głównymi źródłami są słodycze, jednak do tego stanu może się przyczynić także jedzenie nadwyżki cukrów złożonych. Ponadto są one trawione i wchłaniają się nieprawidłowo, jeśli pokarm nie jest dokładnie przeżuwany i rozgryzany, a następnie jest zbyt szybko połykany, co uniemożliwia dokonanie wstępnego trawienia przy pomocy śliny.

Zachorowanie na grzybicę może nastąpić także po okresie przedłużonej terapii antybiotykami lub po zabiegach operacyjnych. Antybiotyki wpływają na stopień redukcji flory bakteryjnej jelit, której zadaniem z natury jest ochrona przed rozwojem grzybów.

Choroby również mają wpływ na zagrzybienie jelit. Zaliczane są do nich nowotwory, choroby zakaźne (wirusowe i bakteryjne), hematologiczne, a także niewydolność gruczołów przytarczycowych, cukrzyca i toczeń.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Grzybica jelit – objawy

Grzybica jelit ma dosyć niecharakterystyczne objawy – jeżeli nie wystąpią wszystkie, można na ich podstawie pomylić ją ze zwykłą niestrawnością bądź grypą jelitową.

O grzybicy jelita grubego świadczy występowanie nudności i wymiotów, a także biegunek o bardzo rozwodnionej konsystencji naprzemiennie z zatwardzeniem i zaparciami. To z kolei wiąże się znacząco z powstawaniem wzdęć, które występują jako efekt pojawiania się gazów będących rezultatem fermentacji alkoholowej grzybów – fermentują one podobnie jak zwykłe drożdże. Stolec przy grzybicy jelit posiada sporą zawartość śluzu.

Grzybica całego układu pokarmowego objawia się dodatkowo poprzez wysypkę, opryszczkę, spierzchnięcie ust i biały nalot na języku. Niekiedy zmienia się także masa ciała – następuje jej nieprawidłowy wzrost lub spadek. Mogą wystąpić alergie pokarmowe, nietolerancja laktozy i glutenu, wzmożone łaknienie – zwłaszcza w przypadku słodyczy. Zdarzają się również stany depresyjne, bóle głowy i stawów, gorączka, problemy z koncentracją, przewlekłe stany zmęczenia, a nawet zakażenia układu moczowego.

Grzybica jelit – diagnostyka, badania

Aby rozpoznać grzybicę jelit, należy wykonać podstawowe badania, takie jak badanie endoskopowe z pobraniem próbek zmian chorobowych. Grzyb uwidacznia się poprzez obserwację mikroskopową wycinków i hodowlę szczepu w warunkach laboratoryjnych. Określenie rodzaju grzyba jest podstawą do określenia sposobu leczenia.

Grzybica jelit – leczenie i dieta

Grzybica jelit to choroba, którą można leczyć miejscowo przy pomocy konkretnych leków atakujących dany rodzaj grzyba. Substancje lecznicze, jakie stosowane są w tym schorzeniu, to głównie nystatyna, klotrimazol oraz flukonazol, najczęściej zaś – amfoterycyna B.

Leczenie grzybicy jelit ziołami jest nieskuteczne. Aby uchronić się przed jej pojawianiem się, należy wprowadzić zmiany w codziennym jadłospisie. Dieta przy grzybicy jelit powinna być bogata w warzywa i produkty białkowe. Należy wypijać przynajmniej 2 litry wody dziennie. Niezbędne jest wyeliminowanie cukrów, mąki pszennej i serów pleśniowych.

Zobacz film: Leczenie grzybicy paznokci stóp. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 09.03.2018,
Opublikowano: 02.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Czy COVID-19 zwiększa ryzyko rozwoju półpaśca i chorób jelitowo- żołądkowych? Naukowcy mają nowe ustalenia

COVID-19 może wywoływać u pacjentów szereg powikłań. U osób, które przechodziły infekcję, pojawiają się problemy z układem krążenia, oddechowych, czy neurologicznym. Najnowsze badania pokazują, że zakażenie koronawirusem może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także przyczynić się do rozwoju półpaśca. 

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Jak wyglądają wrzody odbytu? Leczenie domowe i specjalistyczne

Wrzody odbytu to rzadka choroba, która dotyczy głównie osób młodych. Objawy mogą początkowo przypominać hemoroidy. Jednak w wielu przypadkach schorzenie przebiega bez żadnych dolegliwości. Wrzody odbytu zawsze wymagają konsultacji lekarskiej i wdrożenia odpowiedniego leczenia.

Czytaj więcej
Operacja przepukliny pępkowej. Na czym polega i jak wygląda rekonwalescencja?

Uwypuklenie się zawartości jamy brzusznej przez naturalny otwór ciała, jakim jest pępek, to przepuklina pępkowa. Operację wykonuje się u dzieci w przypadku dużych zmian, które nie ulegają samoistnemu cofnięciu, oraz u dorosłych.

Czytaj więcej
Ból brzucha u dzieci – co jest jego przyczyną i jak sobie z nim radzić?

Bóle brzucha należą do najczęstszych dolegliwości pediatrycznych. Mogą być spowodowane nadwrażliwością pokarmową, czynnikami psychogennymi, zapaleniem wyrostka robaczkowego, alergią bądź być symptomami wielu przewlekłych chorób.

Czytaj więcej
Przetoka okołoodbytnicza – przyczyny, objawy, leczenie i możliwe powikłania po operacji

Przetoka okołoodbytnicza to patologiczny, wąski, niegojący się kanał, który łączy powierzchnię skóry w okolicy odbytu ze światłem kanału odbytu lub odbytnicy. Istnieje wiele możliwych przyczyn jej powstawania, a najczęstsza to stan zapalny gruczołów okołoodbytowych.

Czytaj więcej
Konsekwencje obecności zrostów na jelitach – przyczyny i leczenie

Zrosty na jelitach (zrosty pooperacyjne) są nieprawidłowymi wytworami łączącymi tkanki oraz narządy. To jedne z najczęstszych powikłań zabiegów przeprowadzanych na jamie brzusznej oraz miednicy. Szacuje się, że mogą powstawać nawet u 90% pacjentów.

Czytaj więcej
Na czym polega operacja Hartmanna? Wskazania do zabiegu

Operacja Hartmanna to zabieg polegający na usunięciu zmian chorobowych z częścią jelita grubego oraz na zamknięciu kikuta odbytnicy i wyłonieniu stomii. Wskazania do zabiegu obejmują powikłania raka jelita grubego, a także choroby uchyłkowej esicy.

Czytaj więcej