Grypa żołądkowa (jelitówka, grypa jelitowa) – objawy i leczenie

Fot: WavebreakmediaMicro / fotolia.com

Biegunka, nudności i wymioty, ból brzucha, osłabienie, ból mięśni, brak apetytu, gorączka – to objawy grypy żołądkowej. Jelitówka jest szczególnie groźna w przypadku dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży. Leczenie przeprowadza się zazwyczaj w warunkach domowych.

Grypa żołądkowa to zakażenie przewodu pokarmowego, które obejmuje żołądek oraz jelito cienkie. U dorosłych chorobę najczęściej wywołują norowirusy, natomiast u dzieci – rotawirusy. Jelitówka zwykle rozwija się w ciągu 1–2 dni od zakażenia. Częściej występuje w okresie jesienno-zimowym.

Grypą żołądkową można się łatwo zarazić – głównie przez kontakt z chorym. Do zakażenia najczęściej dochodzi drogą kropelkową, a także poprzez dotyk czy kontakt z przedmiotami, z którymi miała styczność osoba zakażona. Trzeba pamiętać, że chory zaraża, nawet jeśli nie wystąpiły jeszcze u niego specyficzne objawy jelitówki. „Złapać” grypę żołądkową od osoby chorej można jeszcze przez kilka dni po ustąpieniu specyficznych symptomów.

Zobacz film: Grypa żołądkowa - objawy i leczenie. Źródło: 36,6

Grypa żołądkowa – objawy

Objawy grypy jelitowej są charakterystyczne dla zatrucia pokarmowego. Najpierw pojawiają się męczące nudności, ból głowy, uczucie rozbicia, złe samopoczucie i ogólne osłabienie. Kolejne objawy dają o sobie znać szybko – są to wymioty, biegunka (ma postać wodnistą), kurczowe bóle brzucha, podniesiona temperatura, bóle mięśni. Chory nie ma apetytu, traci siły, czuje się zmęczony, mogą pojawić się u niego dreszcze.

Grypa żołądkowa – leczenie

Jelitówka trwa krótko – mówi się o niej „trzydniówka”, bo jej objawy zwykle mijają w ciągu 3, góra 5 dni, choć zdarza się, że grypa żołądkowa „trzyma” dłużej, nawet przez 8–10 dni (dzieje się tak szczególnie u dzieci). Objawy choroby są wyjątkowo nieprzyjemne, a w przypadku małych dzieci, kobiet w ciąży, osób z obniżoną odpornością i w podeszłym wieku – również niebezpieczne, dlatego z grypą żołądkową trzeba się skutecznie rozprawić.

Niestety, na jelitówkę nie ma konkretnego leku. Leczenie polega głównie na łagodzeniu objawów. W grypie żołądkowej szczególnie groźne jest odwodnienie, dlatego chory musi stale uzupełniać płyny – często, małymi łykami.

Warto zaopatrzyć się w aptece w specjalne elektrolity (w przypadku jelitówki u dzieci, należy zaznaczyć, że chodzi o elektrolity dla konkretnej grupy wiekowej). Na biegunkę pomóc może stosowanie węgla leczniczego.

Jeśli grypa jelitowa wystąpiła u kobiety w ciąży, należy zasygnalizować farmaceucie, żeby podał łagodny preparat dla ciężarnych. Spodziewające się dziecka kobiety nie powinny na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem, przyjmować żadnych leków. W przypadku jelitówki o ostrym przebiegu, zwłaszcza w I bądź III trymestrze, ciężarna powinna zgłosić się do szpitala.

Zobacz także: Przyczyny i objawy biegunki w ciąży

Domowe sposoby na jelitówkę

Należy pić niegazowaną wodę mineralną (w przypadku dzieci powinna być to woda niskozmineralizowana albo przegotowana i wystudzona), słabą herbatę, napary ziołowe (bez cukru). Zalecane herbatki to: rumianek, koper włoski, imbir, mięta i szałwia.

A co z popularną colą? Na forach internetowych można znaleźć poradę, że picie podgrzanej coli pomaga na grypę jelitową. Należy jednak mieć świadomość, że lecznicze działanie tej substancji nie zostało potwierdzone naukowo.

Co jeść podczas grypy żołądkowej?

Gdy pojawiają się pierwsze ostre objawy jelitówki, najlepiej zrezygnować z przyjmowania pokarmów, a tylko uzupełniać płyny. Głodówka powinna trwać dobę, a maksymalnie dwa dni. Następnie do jadłospisu wprowadza się pokarmy lekkostrawne. Powinien być to kleik ryżowy, kaszka manna, sucharki, wafle ryżowe, rozgotowane ziemniaki (mogą być z masłem). Początkowo nie należy spożywać mleka, pokarmów smażonych, mocno doprawionych, marynowanych i ciężkostrawnych, a także surowych owoców. Zakazane jest spożywanie alkoholu, należy się powstrzymać od palenia papierosów.

Stopniowo, w miarę zdrowienia, do diety można włączać kolejne pokarmy – duszone mięso (np. kurczaka) z gotowanymi bądź pieczonymi warzywami. Można zjeść łagodny, domowy rosół, np. z lanymi kluskami. Po owoce należy sięgać w dalszej kolejności. Dobrym wyborem będą jagody, pieczone jabłka, jeżyny.

Grypa żołądkowa, choć wyjątkowo dokuczliwa, zwykle nie wymaga interwencji lekarskiej. Jeśli jednak objawy jelitówki nie miną maksymalnie w ciągu 8–10 dni, trzeba skonsultować się z lekarzem.

W czasie grypy jelitowej konieczny jest wypoczynek oraz częste mycie rąk, szczególnie po skorzystaniu z toalety.

Ze szczególną troską należy obchodzić się z chorym dzieckiem. Jeśli jest ono ospałe, nie chce jeść ani przyjmować płynów, a wymioty oraz biegunka mają ostry przebieg, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza. W ciężkich przypadkach konieczne może się okazać podanie kroplówki.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Grypa żołądkowa – jak zapobiegać?

Wirusy wywołujące jelitówkę są wyjątkowo zakaźne. Wystarczy już 10 cząsteczek norowirusa, żeby spowodować zakażenie. Najłatwiej zarazić się w miejscach, w których występuje duże nagromadzenie ludzi – szczególnie tam, gdzie spożywa się jedzenie: w barach, restauracjach, na stołówkach, podczas przyjęć. Również inne skupiska ludzi podnoszą ryzyko „złapania” jelitówki.

Należy zawsze dokładnie myć owoce i warzywa przed spożyciem. Ścisłe przestrzeganie zasad higieny w każdej sytuacji zmniejszy ryzyko zakażenia wirusem wywołującym grypę żołądkową. W przypadku dzieci warto rozważyć szczepienie przeciwko rotawirusom (nie chroni ono co prawda przed wszystkimi zakażeniami wirusowymi, ale znacznie łagodzi przebieg choroby).


Data aktualizacji: 14.05.2018,
Opublikowano: 20.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Czy COVID-19 zwiększa ryzyko rozwoju półpaśca i chorób jelitowo- żołądkowych? Naukowcy mają nowe ustalenia

COVID-19 może wywoływać u pacjentów szereg powikłań. U osób, które przechodziły infekcję, pojawiają się problemy z układem krążenia, oddechowych, czy neurologicznym. Najnowsze badania pokazują, że zakażenie koronawirusem może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także przyczynić się do rozwoju półpaśca. 

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Jak wyglądają wrzody odbytu? Leczenie domowe i specjalistyczne

Wrzody odbytu to rzadka choroba, która dotyczy głównie osób młodych. Objawy mogą początkowo przypominać hemoroidy. Jednak w wielu przypadkach schorzenie przebiega bez żadnych dolegliwości. Wrzody odbytu zawsze wymagają konsultacji lekarskiej i wdrożenia odpowiedniego leczenia.

Czytaj więcej
Operacja przepukliny pępkowej. Na czym polega i jak wygląda rekonwalescencja?

Uwypuklenie się zawartości jamy brzusznej przez naturalny otwór ciała, jakim jest pępek, to przepuklina pępkowa. Operację wykonuje się u dzieci w przypadku dużych zmian, które nie ulegają samoistnemu cofnięciu, oraz u dorosłych.

Czytaj więcej
Ból brzucha u dzieci – co jest jego przyczyną i jak sobie z nim radzić?

Bóle brzucha należą do najczęstszych dolegliwości pediatrycznych. Mogą być spowodowane nadwrażliwością pokarmową, czynnikami psychogennymi, zapaleniem wyrostka robaczkowego, alergią bądź być symptomami wielu przewlekłych chorób.

Czytaj więcej
Przetoka okołoodbytnicza – przyczyny, objawy, leczenie i możliwe powikłania po operacji

Przetoka okołoodbytnicza to patologiczny, wąski, niegojący się kanał, który łączy powierzchnię skóry w okolicy odbytu ze światłem kanału odbytu lub odbytnicy. Istnieje wiele możliwych przyczyn jej powstawania, a najczęstsza to stan zapalny gruczołów okołoodbytowych.

Czytaj więcej
Konsekwencje obecności zrostów na jelitach – przyczyny i leczenie

Zrosty na jelitach (zrosty pooperacyjne) są nieprawidłowymi wytworami łączącymi tkanki oraz narządy. To jedne z najczęstszych powikłań zabiegów przeprowadzanych na jamie brzusznej oraz miednicy. Szacuje się, że mogą powstawać nawet u 90% pacjentów.

Czytaj więcej
Na czym polega operacja Hartmanna? Wskazania do zabiegu

Operacja Hartmanna to zabieg polegający na usunięciu zmian chorobowych z częścią jelita grubego oraz na zamknięciu kikuta odbytnicy i wyłonieniu stomii. Wskazania do zabiegu obejmują powikłania raka jelita grubego, a także choroby uchyłkowej esicy.

Czytaj więcej