Grejpfrut – właściwości owocu, korzyści dla zdrowia i urody

Fot: Oleksandr / fotolia.com

Grejpfrut to popularny w Polsce, dostępny cały rok owoc cytrusowy o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku z nutą goryczki. W pełni zasługuje na swoją łacińską nazwę Citrus paradisi (rajski cytrus). Oprócz walorów smakowych ma bowiem ogromną liczbę właściwości korzystnych dla zdrowia i urody.

Grejpfruty uprawiane są głównie w rejonie Morza Karaibskiego, a także w innych krajach strefy podzwrotnikowej (w Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Argentynie, Indiach, Izraelu, Turcji, krajach Afryki Południowej). Nazwa owoców pochodzi od słów grape (grono) i fruit (owoc), ponieważ na drzewach układają się one w grona. Osiągają średnicę 15 cm i masę 200–500 g. Mają barwę żółtą, zieloną lub czerwoną. Grejpfrut czerwony jest najbardziej gorzki i kwaśny w smaku ze wszystkich odmian, ale ma najwięcej korzystnych dla zdrowia właściwości.

Grejpfrut na odporność organizmu

Grejpfrut stanowi bardzo bogate źródło witamin i mikroelementów. Średni owoc może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C i dostarczyć 1/3 zalecanej dawki witaminy A (beta-karotenu). Zawiera także sporą ilość witamin z grupy B, witaminy E, PP, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, magnezu, manganu oraz fluoru. Dzięki temu grejpfrut ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Grejpfrut a układ krwionośny

Grejpfruty mają pozytywny wpływ na układ krążenia ze względu na zawarty w nich błonnik (obecny w białych błonkach owoców), potas i przeciwutleniacze (m.in. likopen, karotenoidy). Substancje te wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i nie tylko zapobiegają ich zwężaniu się, ale też oczyszczają ze złogów cholesterolu, jednocześnie wspomagając utrzymanie właściwego poziomu dobrego cholesterolu we krwi. W związku z tym spożywanie grejpfrutów jest korzystne dla serca, zapobiega zmianom miażdżycowym, nadciśnieniu, udarom, zawałom.

Przeciwnowotworowe właściwości grejpfruta

Silne właściwości antyoksydacyjne grejpfrutów chronią organizm nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale też przed nowotworami. Przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki i hamują namnażanie się niektórych komórek nowotworowych. Podobne działanie wykazuje odpowiedzialny za gorzki smak grejpfruta flawonoid – naringina. Zawarte w „rajskim cytrusie” substancje najskuteczniej wpływają na zmiany rakowe w żołądku, jelitach, prostacie, szyjce macicy i pęcherzu.

Wpływ grejpfruta na wątrobę i nerki

Zawarte w grejpfrutach flawonoidy oczyszczają organizm z toksyn i działają moczopędnie. Spożywanie grejpfrutów wpływa korzystnie na proces detoksykacji i regeneracji wątroby. Naringina wspomaga leczenie zakażeń wirusem zapalenia wątroby typu C (HCV). Zwiększając produkcję moczu, substancje zawarte w grejpfrucie wspierają pracę nerek.

Grejpfrut a cukrzyca

Grejpfruty wskazane są dla diabetyków i osób z insulinoodpornością. Mają niski indeks glikemiczny (IG=20), zwiększają wrażliwość komórek ciała na insulinę i pośrednio obniżają poziom glukozy we krwi. Grejpfruty zaleca się także w profilaktyce przeciwcukrzycowej.

Grapefruit w okresie ciąży

Jako naturalne źródło kwasu foliowego (witaminy o właściwościach krwiotwórczych, które wpływają na prawidłowy rozwój płodu) grejpfrut jest świetną propozycją dietetyczną dla kobiet w ciąży. „Rajski cytrus” dostarcza także przyszłym mamom wielu substancji zapobiegających infekcjom, zaparciom czy powstawaniu żylaków – przypadłościom, które często zdarzają się w okresie ciążowym, a których, ze względu na bezpieczeństwo dziecka, lepiej nie zwalczać farmaceutykami z apteki.

Grejpfrut na odchudzanie

„Rajskie cytrusy” doskonale sprawdzają się jako składnik diet odchudzających – 100 g grejpfruta ma zaledwie 42 kcal. Zawarte w nim substancje przyspieszają przemianę materii i ułatwiają spalanie tłuszczów. Ze względu na antytoksyczne działanie flawonoidów spożywanie grejpfrutów wspomaga także diety oczyszczające.

Młodość i uroda za sprawą grejpfruta

Znajdujące się w grejpfrutach silne przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się skóry. Dzięki lepszemu krążeniu krwi i spalaniu tłuszczów, jakie zapewnia regularne spożycie „rajskich cytrusów”, łatwiej też pozbyć się nieestetycznego cellulitu. Właściwości grejpfrutów są szeroko wykorzystywane w kosmetologii. Na bazie wyciągów z tych owoców powstają preparaty nawilżające, oczyszczające i ujędrniające skórę, rozjaśniające jej przebarwienia (działanie kwasów), skuteczne w walce ze stanami zapalnymi i infekcjami (działanie antybakteryjne), modelujące sylwetkę (spalanie tkanki tłuszczowej), redukujące popękane naczynka (wzmacnianie naczyń krwionośnych).

Sok z grejpfruta

Sok z grejpfruta to źródło wielu dobroczynnych substancji. Najkorzystniejszy dla zdrowia jest oczywiście ten świeżo wyciśnięty lub tzw. jednodniowy, bez dodatku substancji słodzących i konserwantów. Sokiem z grejpfrutów nie wolno popijać leków! Może on kilkunastokrotnie zwiększyć lub osłabić działanie farmaceutyków. Zaleca się spożywanie „rajskich cytrusów” w odstępie co najmniej 4 godzin od zażywania leków, zwłaszcza nasercowych, obniżających ciśnienie krwi lub poziom cholesterolu.

Zobacz film: Dlaczego nie powinno się popijać leków sokiem grejpfrutowym? Źródło: 36,6

Wyciąg z grejpfruta

Wiele cennych substancji znajduje się w najmniej smacznych lub wręcz niejadalnych częściach „rajskiego cytrusa” – gorzkich białych błonkach, pestkach, skórkach. Z ich prozdrowotnych właściwości można łatwo skorzystać, włączając do diety ekstrakt z grejpfruta. Bogaty w naringinę preparat działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antynowotworowo.

Data aktualizacji: 01.11.2017,
Opublikowano: 01.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej