Gotu kola (wąkrotka azjatycka) – roślina o niezwykłych właściwościach

Fot.: bochimsang / stock.adobe.com

Gotu kola, znana też jako wąkrotka azjatycka, jest ziołem stosowanym od wieków w medycynie ajurwedyjskiej na choroby skóry, zaburzenia psychiczne i choroby otępienne. Kilka lat temu pojawiła się też w formie suplementów diety w Polsce.

Gotu kola, obok ashwagandhy i żeń-szenia, jest jednym z najbardziej znanych wschodnich ziół o działaniu adaptogennym. Choć badania nad jej efektami wciąż trwają, przypuszcza się, że może być pomocna w czasie wzmożonego wysiłku umysłowego – na przykład podczas przygotowywania się do egzaminów.

Co to jest gotu kola?

Gotu kola, czyli wąkrotka azjatycka, to roślina pochodząca z tropikalnych obszarów Azji Południowej i Afryki. Jest niskim zielem o jasnozielonych liściach, którego wygląd zależy od otoczenia, w którym rośnie.

Jako surowiec leczniczy została odkryta wieki temu przez ajurwedę – tradycyjną medycynę indyjską powstałą już w starożytności. Od tego czasu wykorzystywana jest w leczeniu chorób, wzbudziła więc zainteresowanie zachodnich badaczy.

Jakie działanie wykazuje gotu kola stosowana wewnętrznie?

Gotu kola jest ziołem adaptogennym. Przyjmowana doustnie usuwa objawy zmęczenia psychicznego, pobudza ośrodkowy układ nerwowy oraz poprawia pamięć i kojarzenie. Stąd duże zainteresowanie tą rośliną jako potencjalnym środkiem w leczeniu chorób takich jak otępienia starcze czy Alzheimer. Tradycyjnie przyjmowało się preparaty z wąkrotki azjatyckiej przy niechęci do nauki, zaburzeniach pamięci, depresji, ale również w nadciśnieniu i zaburzeniach krążenia. Polecana jest także jako środek przyspieszający leczenie kontuzji sportowych i łagodzący bóle mięśni.

Badania wykazały, że wąkrotka azjatycka zmniejsza stres oksydacyjny w mózgu, spowalnia procesy odpowiedzialne za jego starzenie się i sprzyja produkcji acetylocholiny, której niedobór występuje w chorobie Alzheimera. Te właściwości gotu koli sugerują, że w przyszłości będzie można ją wykorzystać jako lek na tę chorobę.

Odkryto również, że przyjmowanie ekstraktów z gotu koli przez 2 miesiące przyniosło znaczną poprawę w funkcjonowaniu pracy mózgu i zdolnościach poznawczych badanych. Dlatego wyciągi z tej rośliny mogą być polecane osobom podejmującym duży wysiłek umysłowy oraz z problemami z nauką.

Działanie gotu koli pobudzające krążenie krwi również zostało udowodnione naukowo. Dodatkowo odkryto, że uszczelnia ona naczynia krwionośne, dlatego może przynieść ulgę osobom cierpiącym na żylaki i puchnięcie nóg.

Wyciągi z wąkrotki azjatyckiej leczą także wrzody żołądka.

Gotu kola i jej zastosowanie zewnętrzne

Wąkrotka azjatycka wykazuje właściwości, dzięki którym może być szeroko stosowana w kosmetyce i w leczeniu zewnętrznych dolegliwości skórnych. Wyciągi alkoholowe z gotu koli można stosować bezpośrednio na skórę w przypadku ran i blizn. Nie tylko przyspieszają one gojenie się uszkodzonej skóry, ale również zwiększają produkcję kolagenu, dzięki czemu ślady po skaleczeniu będą o wiele mniej widoczne. Działają również odkażająco i przeciwzapalnie, więc mogą być użyte do dezynfekcji.

Co więcej gotu kola stymuluje fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny oraz wzmaga syntezę kwasu hialuronowego, dzięki czemu:

  • zmienia wygląd i strukturę blizn – wygładza je i zmniejsza przebarwienia,
  • zapobiega powstawaniu cellulitu i go usuwa,
  • wygładza skórę,
  • nawilża skórę,
  • hamuje powstawanie zmarszczek,
  • leczy wypryski skórne i trądzik,
  • zmniejsza bliznowce i blizny,
  • leczy rany, odleżyny i odparzenia.

W sprzedaży dostępne są również kosmetyki, na przykład toniki i kremy przeciwzmarszczkowe, zawierające ekstrakty z tej rośliny.

Gotu kola – dawkowanie

Przedawkowanie wąkrotki azjatyckiej może być niebezpieczne. Powoduje między innymi:

  • podrażnienie nabłonków,
  • krwawienia błon śluzowych,
  • stany zapalne błon śluzowych,
  • zaburzenia nerwowe,
  • zaburzenia ruchu.

Z drugiej strony przyjmowanie jej w ilości poniżej 100 mg dziennie nie przynosi żadnych efektów, podobnie jak jednorazowe korzystanie z preparatów. Gotu kolę powinno się przyjmować przez dłuższy czas. Zalecane spożycie to 200–400 mg dziennie, a we wspieraniu chorób neurodegeneracyjnych – 600 mg. Preparatów należy używać rano i wczesnym popołudniem, ponieważ mogą utrudniać zasypianie. Gotu kolę można stosować równocześnie wewnętrznie i zewnętrznie. Warto zwrócić uwagę, że nie wszystkie suplementy są standaryzowane na ilość wąkrotki lub pomimo informacji zawartych na opakowaniu mogą być słabej jakości, dlatego przy braku efektów po paru tygodniach lepiej poszukać lepszego dostawcy.

Czy są przeciwwskazania do stosowania preparatów z gotu koli?

Wąkrotka azjatycka nie powinna być stosowana w ciąży, w okresie laktacji oraz u dzieci, a także osób z niskim ciśnieniem krwi. Gotu kola może wywołać efekty uboczne w postaci reakcji alergicznych i fotouczuleń, a przy dużych dawkach mdłości, zawroty głowy i dolegliwości żołądkowe.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Bibliografia:

1. Henryk Różański, Preparaty zwiększające pamięć, koncentrację, procesy kojarzenia i percepcję wrażeń. Gotu cola - Centella asiatica (L.) Urban - wąkrotka azjatycka i Hydrocotyle vulgaris L. - wąkrotka pospolita 

2. Gohil J. A., Patel J. A., i and Gajjar A. K., Pharmacological Review on Centella asiatica: A Potential Herbal Cure-all, “Indian Journal of Pharmaceutical Sciences”, 72 (5), 2010.

3. University of Maryland Medical Center. Gotu kola

Data aktualizacji: 12.07.2019,
Opublikowano: 03.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

ja 29.09.2018r.

czy jest możliwe, że stosowanie na twarz serum 90% z wąkrotki może powodować silny stan pobudzenia i bezsenność?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej