Gorzki melon - tropikalny owoc dla cukrzyków. Zastosowanie, właściwości lecznicze i zdrowotne

Fot. egal / Getty Images

Gorzki melon jest źródłem związków odżywczych o korzystnym wpływie na organizm. Zalecany jest cukrzykom, gdyż reguluje i utrzymuje prawidłowy poziom glukozy we krwi. Gorzki melon wzmacnia odporność organizmu i działa ochronnie na wątrobę oraz układ sercowo-naczyniowy. 

Gorzki melon jest tropikalną rośliną dostarczają wielu cennych dla organizmu substancji odżywczych. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, wspomaga odchudzanie i reguluje poziom glukozy we krwi. Na bazie gorzkiego melona przygotowuje się herbatę, która przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu.

Gorzki melon - czym jest?

Gorzki melon jest owocem rośliny o nazwie Momordica charantia, czyli przepękla ogórkowata lub inaczej balsamka. Jest przedstawicielką rodziny dyniowatych pochodzącą z Indii. Przepękla ogórkowata należy do roślin jednorocznych. Można ją spotkać w krajach tropikalnych zlokalizowanych w Azji Południowo-Wschodniej, Afryce Wschodniej oraz Ameryce Południowej i Środkowej. Gorzki melon odznacza się charakterystycznym wyglądem, który kształtem przypomina ogórka. Specyficzną cechą owocu jest chropowata skórka z licznymi brodawkami. Niedojrzały gorzki melon ma kolor zielony i białe nasiona, natomiast dojrzały jest pomarańczowy z jaskrawo czerwonymi nasionami. W obu postaciach znajduje zastosowanie w wielu odmianach kuchni, np. w amazońskiej, bengalskiej, afrykańskiej, a także w medycynie naturalnej.

Gorzki melon - wartości odżywcze

Gorzki melon posiada wysokie wartości odżywcze, gdyż jest skarbnicą wielu związków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jego składzie występują witamina C i beta karoten oraz fenole, dzięki czemu owoc posiada właściwości antyoksydacyjne. Gorzki melon jest również źródłem wapnia i fosforu oraz błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit i zapobiega uciążliwym zaparciom. Owoc jest niskokaloryczny, gdyż w 100 gramach dostarcza jedynie 17 kcal.

Gorzki melon - właściwości i działanie

Gorzki melon znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej, gdyż posiada liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Jest ceniony przede wszystkim za swoje działanie hipoglikemiczne, co oznacza, że prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi. Dzięki temu wspomaga utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy. Z tego powodu owoc przepękli ogórkowatej zalecany jest w diecie diabetyków. Gorzki melon ma również pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, gdyż obniża stężenie trójglicerydów oraz “złego” cholesterolu LDL odpowiedzialnego za powstawanie zmian miażdżycowych. Ekstrakty z owoców i nasion gorzkiego melona mają działanie przeciwnowotworowe i immunomodulujące, gdyż pobudzają układ odpornościowy wzmacniając organizm. 

Owoc przepękli ogórkowatej posiada również właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antyalergiczne, dzięki czemu wykazuje pozytywny wpływ na układ oddechowy chroniąc go przed różnymi chorobami, np. astmą czy zapaleniem oskrzeli. Działa detoksykacyjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego wykorzystywany jest w leczeniu grzybicy skórnych. Gorzki melon posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny, gdyż jest źródłem związków przeciwutleniających. Ich zadaniem jest neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu gorzki melon chroni przed rozwojem wielu chorób, m.in. miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, nadciśnienia tętniczego, choroby zwyrodnieniowej stawów, stanów zapalnych jelit, łuszczy i wielu innych. Gorzki melon wspomaga odchudzanie oraz wykazuje ochronny wpływ na wątrobę. Przyspiesza proces gojenia się ubytków w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy, dlatego powinien być stosowany przez osoby z chorobą wrzodową.

Gorzki melon - herbata

Gorzki melon ma charakterystyczny, cierpki smak. Na bazie ciętych lub mielonych owoców przygotowuje się wywar od dawna wykorzystywany w medycynie tradycyjnej, m.in. w Chinach, Ameryce Południowej czy Indiach. Wywar z gorzkiego melona ma właściwości przeciwrobacze. Znajduje również zastosowanie w leczeniu malarii, gorączki i kamieni moczowych. Herbata z gorzkiego melona jest szczególnie zalecana cukrzykom i sportowcom, gdyż stabilizuje poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność i zwiększa ogólną wydolność oraz kondycję fizyczną organizmu. Wskazane jest wypijanie codziennie około czterech szklanek herbaty. Zbyt duża ilość gorzkiego melona w diecie może przyczynić się do wystąpienia bólów brzucha, biegunki, bólów głowy i mdłości. Herbata z gorzkiego melona może być spożywana zarówno w wersji na ciepło, jak też na zimno. Przeciwwskazaniami do picia herbaty z gorzkiego melona lub stosowania preparatów z jego udziałem są: ciąża i karmienie piersią oraz podatność na hipoglikemią (stan obniżonego poziomu cukru we krwi). Sproszkowany gorzki melon można dodawać również do jogurtów lub mieszać z sokiem, np. jabłkowym.

Preparaty z gorzkim melonem

Na rynku dostępne są liczne preparaty z gorzkim melonem w postaci tabletek lub kapsułek. Są one przeznaczone głównie dla diabetyków, gdyż regulują poziom cukru we krwi. Preparaty z gorzkim melonem są również wskazane sportowcom, osobom na diecie odchudzającej oraz z obniżoną odpornością organizmu.

Gorzki melon - jak jeść? Zastosowanie kulinarne

Gorzki melon znajduje zastosowanie kulinarne w wielu rodzajach kuchni. Ma charakterystyczny gorzki smak, dlatego rzadko jest spożywany oddzielnie. Gorzki melon wykorzystuje się jako dodatek do potraw mięsnych. Może być również mieszany z innymi warzywami. Sposobem na zmniejszenie goryczki jest namoczenie pokrojonego w plastry owocu w wodzie z solą, a następnie (po upływie kilku godzin) ich odciśnięcie. 

Zobaczcie, jakie wartości odżywcze mają owoce. Czy warto jeść jabłka, gruszki czy śliwki? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem


Opublikowano: 17.09.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej