Gorąca czekolada do picia – właściwości i sposoby przyrządzenia

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Gorąca czekolada to napój idealny na ponure, chłodne dni, gdyż rozgrzewa i skutecznie poprawia humor. Jest wysokokaloryczna, jednak spożywana z umiarem nie tylko nie szkodzi, ale i dostarcza sporo cennych substancji. Musi jednak być przygotowana z odpowiedniej jakości składników.

Czekolada na gorąco, jakiej można skosztować w lokalach gastronomicznych, niestety – wbrew swej nazwie – nie zawsze składa się z czekolady. Z prawdziwym wyrobem z kakao niewiele wspólnego ma także gorąca czekolada w proszku dostępna w supermarketach. Dlatego najlepiej pokusić się o samodzielne przygotowanie tego napoju. Domowa czekolada na gorąco może być nie tylko zdrowsza od innych, ale też o wiele smaczniejsza.

Czy warto jeść czekoladę? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Czekolada na depresję. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Gorąca czekolada – przepisy

Domowa gorąca czekolada do picia może być przygotowana na wiele sposobów. Aby była produktem wartościowym dla zdrowia, najlepiej zaopatrzyć się w tabliczkę wysokiej jakości gorzkiej czekolady (zawierającej nie mniej niż 70% kakao). Smaczny napój można także przyrządzić z czekolady mlecznej, a dla wielbicieli słodkości rarytasem bywa biała czekolada na gorąco. Takie desery są jednak pozbawione większości substancji odżywczych obecnych w ziarnach kakaowca. Co więcej, w składzie dostępnych na rynku czekolad o niskiej zawartości miazgi kakaowej (czyli mlecznych i białych) często znajdują się utwardzane tłuszcze roślinne i substancje słodzące (np. syrop glukozowo-fruktozowy), których należy unikać.

Najprostszy, a zarazem najbardziej korzystny dla zdrowia przepis na gorącą czekoladę do picia zawiera minimalną ilość składników. Pokruszoną tabliczkę należy rozpuścić na wolnym ogniu w niewielkiej ilości mleka (w zależności od preferencji – krowiego lub roślinnego) i mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Napój nie powinien się zagotować. Można wzbogacić go dodatkami smakowymi np. cynamonem, wanilią, mielonymi orzechami lub rumem. Interesujący smak ma także gorąca czekolada z chilli lub z pieprzem.

Konsystencję napoju reguluje się ilością mleka (im mniej, tym bardziej gorąca czekolada jest gęsta) i czekolady. Konsystencja gorącej czekolady zależy również od rodzaju wykorzystanego mleka. Im tłustsze, tym bardziej kremowy i słodki staje się napój. By wzmocnić ten efekt, do mleka dodać można nieco śmietanki zawierającej 30-36% tłuszczu. Należy jednak pamiętać, że podnosi to wartość kaloryczną deseru, podobnie jak często serwowane do niego dodatki, takie jak bita śmietana czy lody.

Gorąca czekolada z kakao

Gorącą czekoladę z kakao przygotować można wówczas, gdy nie ma się pod ręką tabliczki czekolady. Jest to także to napój, który – przy zachowaniu właściwych proporcji składników – odpowiedni jest nawet dla osób szczególnie dbających o linię. Kakao w proszku to bowiem produkt odtłuszczony. Zawiera w związku z tym wprawdzie nieco mniej cennych składników niż miazga kakaowa, ale też jest zdecydowanie mniej kaloryczne. By uzyskać dietetyczną gorącą czekoladę, kakao (koniecznie prawdziwe i dobrej jakości) rozrabia się z chudym mlekiem i zagęszcza do pożądanej konsystencji np. odrobiną mąki ziemniaczanej lub mączki chleba świętojańskiego. Napój dosładza się do smaku miodem czy ksylitolem. Można oczywiście użyć także zwykłego cukru, ale nie jest to opcja odpowiednia w diecie redukcyjnej. Jeśli domowa gorąca czekolada z kakao w proszku ma przypominać klasyczną wersję czekolady, do mleka należy dodać nieco masła. Można także rozrobić proszek w samej śmietance.

Jakie wartości odżywcze ma czekolada? Zobaczcie:

Zobacz film: Wartość odżywcza czekolady. Źródło: Wiem, co jem

Zdrowa gorąca czekolada

Czekolada na gorąco jest przysmakiem, który oczywiście należy spożywać z umiarem. Jej wartość kaloryczna zależy od jakości i proporcji wykorzystanych składników. Standardowa porcja napoju (100 ml) może dostarczać od 100 do 300 kcal (nie licząc dodatków, takich jak lody czy bita śmietana). Bogata w substancje odżywcze gorąca czekolada ma więcej kalorii niż ta w proszku, jednak zdecydowanie bardziej warto zdecydować się na tę opcję.

Gorąca czekolada z prawdziwej gorzkiej czekolady albo na bazie kakao to produkt, który dostarcza cennych substancji odżywczych pochodzących z ziaren kakaowca. Należą do nich m.in.:

  • aminokwasy (np. tryptofan) i ich pochodne (np. fenyloetyloamina),
  • witaminy z grupy B,
  • magnez, żelazo, miedź, fosfor, cynk, potas i selen,
  • alkaloidy (teobromina i kofeina),
  • flawonoidy,
  • błonnik.

Dzięki obecności tych składników czekolada na gorąco nie jest jedynie skoncentrowanym źródłem energii, której dostarczają węglowodany. Słodki przysmak ma korzystny wpływ na pracę układu nerwowego, poprawia samopoczucie, pobudza i wspomaga myślenie. Bioaktywne związki, które zawiera gorąca czekolada do picia, oddziałują pozytywnie na układ krążenia – wzmacniają serce i naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie tętnicze, ograniczają ryzyko powstawania zmian miażdżycowych. W dodatku czekolada ma właściwości krwiotwórcze. Na uwagę zasługuje także jej potencjał antyoksydacyjny. Spożywanie umiarkowanych ilości tego krzepiącego napoju wzmacnia odporność, przyczynia się do profilaktyki licznych chorób (m.in. nowotworowych) oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Domowa gorąca czekolada zyskuje wartość odżywczą i prozdrowotną także dzięki obecnym w niej dodatkom. Mleko czy śmietanka to doskonałe źródła białka, wapnia, fosforu oraz witamin B, D i A. Przyprawy, np. cynamon czy chili, zawierają związki o silnym działaniu antyseptycznym, przeciwzapalnym, stymulującym krążenie i wydzielanie soku żołądkowego.

Data aktualizacji: 18.12.2018,
Opublikowano: 18.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej