Wodorosty są produktem, po który coraz częściej sięga się w sztuce kulinarnej. Sporą popularnością cieszą się glony wakame, które rodzimie występują u wybrzeży Japonii. Inna nazwa tych brunatnic to undaria pierzastodzielna. Glony wakame sprzedawane są w wersji wysuszonej. To dość drogi produkt, bo za 100 g zapłaci się około 40 zł. Są mięsiste i delikatnie chrupiące po przygotowaniu. Zawierają sporo białka, żelaza, potasu i sodu.
Czym są wodorosty wakame?
Wodorosty wakame, znane też jako undaria pierzastodzielna lub pierzasta (z łac. Undaria pinnatifida (Harvey) Suringar), to gatunek brunatnic z rzędu listownicowców, które należą do rodzaju undaria i rodziny alariowate. Glony wakame rosną w wodzie do głębokości 6 m. Są oliwkowobrązowego koloru. Mają kształt cienkich, skręconych pasm. Charakteryzują się lekko słodkim smakiem.
Wodorosty wakame w kuchni
W tradycyjnej kuchni Dalekiego Wschodu wodorosty wakame to istotny składnik zupy miso-shiru, zwanej też miso. Potrawa sporządzana jest na bazie dashi, czyli bulionu z wiórków ryby bonito (tuńczyk pasiasty), i wodorostów kombu. Wakame można dodać do polskiego krupniku i zup warzywnych. Należy pokruszyć glony w palcach i dodać do zupy na około 5 minut przed końcem gotowania. Mogą stanowić dodatek do gotowanego ryżu, składnik sushi, past, sałatek. Nierzadko pełnią też rolę chrupiącej przekąski, kiedy po namoczeniu zostają obtoczone w dowolnej panierce i pieczone w piekarniku. Stanowią element diety Genmai-Saishoku. To odmiana diety wegańskiej, która opiera się na brązowym ryżu, warzywach, grzybach i glonach.
Przepis na sałatkę z wakame
Sałatka z wakame może mieć wiele odsłon, lecz jedną z najbardziej znanych jest ta z sezamem. Danie jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niezbędne składniki stanowią: suszone glony wakame 60 g, sezam 30 g, 1 świeży ogórek, ocet ryżowy 50 ml, 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu sojowego. W pierwszej kolejności należy moczyć glony w chłodnej, przegotowanej wodzie przez 40 minut, przy czym po upłynięciu połowy czasu trzeba pamiętać o zmianie wody na nową. Po namoczeniu glony zwiększają nawet czternastokrotnie swoją objętość w stosunku do suchej wagi. Następnie miesza się ocet, sos sojowy i miód. Uzyska się lekko kwaśny sos. Ogórek myje się i kroi w słupki. Glony, ogórek i sos miesza się razem dokładnie. Na koniec na suchej patelni praży się sezam do czasu, aż osiągnie lekko złoty kolor. Zabieg ten wydobędzie jego aromat. Prażonym sezamem posypuje się sałatkę.
Jakie produkty wpływają negatywnie na nastrój? Zobaczcie:
Zupa z wakame – przepis
Kolejną propozycją wykorzystania wakame jest orientalny bulion warzywny. Do jego przygotowania potrzebne będą: 3–4 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1/2 pora, 1 cebula, 1 garść suszonych wodorostów wakame, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli morskiej, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, świeża kolendra, makaron szpinakowy, woda. Warzywa myje się i obiera ze skórki. Następnie wrzuca się do garnka i zalewa 3 l zimnej wody. Dodaje się suche przyprawy i gotuje na małym ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie wrzuca się wodorosty i gotuje przez kolejne 10 minut. W osobnym garnku gotuje się makaron szpinakowy. Zupę podaje się ze świeżą kolendrą.
Ile kosztują glony wakame?
Glony wakame kupić można w sklepie ze zdrową żywnością i coraz częściej w dużych marketach spożywczych. Istnieje też możliwość ich nabycia dzięki sprzedaży internetowej. Za opakowanie 100 g suszonych glonów wakame zapłaci się około 40 zł.
Wartość odżywcza glonów wakame w 100 g produktu przedstawia się następująco:
- wartość energetyczna 45 kcal,
- tłuszcze 0,65 g,
- węglowodany 9 g,
- białko 3 g.
Glony wakame – właściwości zdrowotne
Glony wakame znane są z właściwości prozdrowotnych. Stanowią doskonałe źródło wapnia, jodu, cynku, manganu, magnezu i łatwo przyswajalnego żelaza. Dostarczają witamin z grupy B, a zwłaszcza B1, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego oraz witamin A, K, E, C. Wykorzystywane są w leczeniu uporczywego kaszlu, astmy, dolegliwości żołądkowych, hemoroidów, czyraków, migrenowych bólów głowy. Wpływają korzystnie na kondycję skóry. Zawarte w nich białka oraz beta-karoten przyśpieszają przemianę materii oraz wspomagają odchudzanie. Wykazują też właściwości przeciwutleniające, co zawdzięczają obecności fukoksantyny. Związek ten hamuje też akumulację tłuszczu w komórkach i stymuluje ich utlenianie. Wspomagają pracę układu nerwowego dzięki zawartości kwasu eikozapentaenowego należącego do kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Działają przeciwzakrzepowo i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, przez co zmniejszają ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, choroby wieńcowej, udaru mózgu, miażdżycy, zawału serca. Wakame wykazują też pozytywny wpływ na pracę tarczycy oraz zwiększają mineralizację kości i zębów, dzięki czemu zmniejsza się prawdopodobieństwo powstania osteoporozy..
Bibliografia:
1. Kordzińska-Nawrocka I., Japońska sztuka kulinarna, Warszawa, TRIO, 2008.
2. Barber K., Kuchnia japońska, Poznań, Publicat, 2004.
3. Tomaszewska-Bolałek M., Tradycje kulinarne Japonii, Warszawa, Hanami, 2006.