Głóg – przyjaciel serca. Poznaj jego niezwykłe właściwości

Fot: ph2212 / gettyimages.com

Głóg dwuszyjkowy i głóg jednoszyjkowy to dwa najbardziej znane gatunki głogu w Polsce. Głóg to ceniona od stuleci roślina lecznicza. Szczególnie korzystnie wpływa na serce.

Obsypany różowym bądź białym kwieciem, niezwykle urokliwy krzew lub niskie drzewo to głóg dający drobne kuliste owoce w kolorze ciemnej czerwieni. Medycyna naturalna z jego dobroczynnych właściwości korzysta od dawna.

Głóg dwuszyjkowy

Głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata, Crataegus oxyacantha) jest rośliną wieloletnią z rodziny różowatych. To ciernisty krzew mogący występować w postaci niewysokiego drzewa. Występuje w lasach, ogrodach, parkach, sadzi się go wzdłuż ulic i wykorzystuje do żywopłotów. W Polsce występuje pospolicie. Głóg dwuszyjkowy kwitnie na wiosnę.

Głóg jednoszyjkowy

Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) występuje w Polsce powszechnie, zwłaszcza na niższych terenach górskich. Może dorastać do kilku metrów wysokości. Jest rośliną wieloletnią, rośnie głównie na obszarach przydrożnych i w zaroślach. Okres kwitnienia głogu jednoszyjkowego przypada na maj i czerwiec, natomiast owoce dojrzewają później – od sierpnia do października.

W Polsce często spotkać można się jeszcze z głogiem pośrednim (Crataegus x media), który powstał ze skrzyżowania głogu dwuszyjkowego i jednoszyjkowego. Najbardziej popularna odmiana to Paul’s Scarlet.

Zobacz film: Budowa i funkcje układu krążenia. Źródło: 36,6.

Właściwości lecznicze głogu

Za surowiec leczniczy uchodzą kwiatostan głogu (Crataegi folium cum flore) oraz owoc głogu (Crataegi fructus). W głogu znajdują się cenne flawonoidy, saponiny, witaminy (zwłaszcza C, z grupy B oraz prowitamina A), garbniki, celuloza, związki kumarynowe, żelazo, potas, mangan, wapń, krzem, kobalt.

Preparaty z głogu znalazły zastosowanie przede wszystkim w leczeniu chorób serca. Zaleca się je w przypadku miażdżycy, nadciśnienia, zaburzeń ciśnienia krwi, dławicy piersiowej (dusznicy bolesnej), zawrotów i bólów głowy oraz przy postępującym osłabieniu mięśnia sercowego. Głóg poprzez korzystny wpływ na przepływ tlenu usprawnia krążenie i pracę serca. Preparaty z głogu dwuszyjkowego i jednoszyjkowego zalecane są po zawale mięśnia sercowego.

Właściwości głogu wpływają również dobroczynnie na nastrój – wyciąg z tej rośliny koi nerwy, redukuje niepokój i ułatwia zasypianie, dlatego preparaty z głogu zalecane są na nerwicę, wahania nastrojów czy bezsenność. Głóg pomoże też w stanach ogólnego zmęczenia. Natomiast ze względu na wysoką zawartość witaminy C głóg nie tylko korzystnie wpływa na krążenie, ale również wzmacnia odporność i uelastycznia skórę. Głóg działa przeciwastmatycznie i przeciwskurczowo. Można go stosować w biegunce, kamicy nerkowej i żółciowej, niestrawności oraz niepokojach.

Uwaga! Do celów leczniczych nie nadaje się głóg szkarłatny (Crataegus coccinea). W Polsce uprawia się go jako roślinę ozdobną, którą spotkać można głównie w parkach. Z owoców głogu szkarłatnego, po przetworzeniu, robi się dżemy, konfitury, kisiele, galaretki.

Jakie właściwości ma głóg? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Głóg- kiedy warto po niego sięgnąć? Źródło: Dzień Dobry TVN

Głóg – przeciwwskazania

Przyjmowanie preparatów z głogu w zalecanych dawkach jest bezpieczne dla zdrowia i nie wywołuje szkodliwego działania ubocznego. Nie są one jednak zalecane przy niskim ciśnieniu krwi.

Zastosowanie głogu

Świeży głóg (owoce) można kupić na targowiskach. W sprzedaży dostępny jest głóg w tabletkach, głóg suszony (w aptekach, sklepach zielarskich) oraz sok z głogu (powinien być stuprocentowy bez cukru).

Herbata z głogu

Leczniczy napar można przygotować, zalewając łyżeczkę kwiatów szklanką wrzątku. W celach leczniczych należy pić go 2 razy dziennie. Z kolei herbatkę z owoców robi się, biorąc 15 g owoców na 1 l wody. Pije się ją 2–3 razy dziennie.

Głóg w tabletkach

Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i układ nerwowy. Dostępny jest bez recepty, stosowany według wskazań w ulotce.

Przetwory z głogu

Można je stosować w celach leczniczych. Konfiturę z owoców głogu robi się według proporcji: 1 kg owoców na 1 szklankę cukru. Co ciekawe, konfitura z owoców i kwiatów głogu, stosowana 2 razy dziennie po łyżeczce, daje dobre efekty w kuracjach odchudzających.

Zobacz film: Jak dbać o serce? Źródło: 36,6.

Najlepiej wycisnąć w wyciskarce. Dojrzałe owoce należy najpierw umyć, pozbyć się pestek, a następnie przecisnąć przez maszynę. Można osłodzić do smaku (najlepiej miodem). Pić od razu po wyciśnięciu.

Inne odmiany głogu

Głóg pierzastolistny (Crataegus pinnatifida) – zwany również głogiem chińskim. Wykazuje silne właściwości lecznicze. Jego owoce – największe ze wszystkich gatunków głogu – są bardzo smaczne, dlatego warto wykorzystywać je na przetwory. Można robić z nich konfitury, soki, herbaty, nalewki, powidła.

Głóg szypułkowy (Crataegus pedicellata) – pochodzi z Ameryki Północnej. Uprawiany głównie jako roślina ozdobna; znajduje szerokie zastosowanie w miastach, ponieważ jest odporny na zanieczyszczenie powietrza. Jego uprawa jest bardzo prosta, toleruje właściwie każdy rodzaj gleby. Głóg syberyjski (Crataegus sanguinea) – uprawiany głównie na Syberii jako roślina ozdobna i lecznicza. Gatunek mrozoodporny. Ma liście podobne do liści głogu szkarłatnego.

Nazywany głogiem krwistym.

Głóg pięcioszyjkowy (Crataegus pentagyna) – gatunek ozdobny, leczniczy i miododajny. Występuje pospolicie w lasach, zaroślach, przy brzegach zbiorników wodnych i na polanach.

Ma białe kwiaty o intensywnym zapachu.

Głóg śliwolistny (Crataegus prunifolia) – roślina powstała jako krzyżówka głogu ostrogowego z (prawdopodobnie) głogiem długocierniowym. Wykorzystywany głównie w żywopłotach. Drzewo odporne na zanieczyszczenie powietrza, mrozy oraz suszę.

Bibliografia:

1. Jadwiga Górnicka, "Apteka Natury. Poradnik Zdrowia", AWM 2011.

Data aktualizacji: 08.01.2020,
Opublikowano: 24.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej