Glin – właściwości i zastosowanie. Nadmiar glinu w organizmie człowieka

Fot. cirano83 / Getty Images

Glin (Al) to jeden z najpowszechniej występujących metali, który zdecydowanie bardziej znany jest jako aluminium. Ma różnorakie zastosowanie. Wykorzystuje się go w przemyśle kosmetycznym czy do wytwarzania wielu przedmiotów codziennego użytku, jak garnki, tacki, folie, puszki.

Ludzki organizm nie potrzebuje glinu do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. Pierwiastek ten nie ma znaczenia dla przebiegu procesów życiowych. Jednakże przyjmowany w nadmiernej ilości lub niewystarczająco sprawnie wydalany z organizmu może okazać się szkodliwy. Dochodzi do kumulowania się go w narządach, w tym zwłaszcza w płucach, mózgu, kościach i stawach.

Co to jest glin?

Glin (z łac. aluminium) to pierwiastek chemiczny zaliczany do grupy metali. Symbol glinu to Al. W technice określa się go jako aluminium. To trzeci najpowszechniej występujący składnik mineralny skorupy ziemskiej. Glin jako pierwiastek w stanie czystym odbębniony został według jednych źródeł w 1827 roku przez Friedricha Wöhlera, a według innych w 1825 roku przez Hansa Christiana Ørsteda.

Cechy charakterystyczne glinu

Glin to substancja stała, doskonale przewodząca prąd i ciepło, kowalna (zdolność do zmiany kształtu pod wpływem kucia), ciągliwa, lekka, plastyczna, o niskiej gęstości i wysokiej odporności na rdzewienie. Barwa glinu jest srebrzystobiała o niebieskim odcieniu. Wśród innych cennych właściwości glinu wymienia się: nieprzepuszczalność promieniowania rentgenowskiego, możliwość poddania recyklingowi, łatwość w łączeniu poszczególnych części.

Glin – właściwości i zastosowanie

Glin powszechnie wykorzystuje się w branży budowlanej, m.in. do obniżania masy konstrukcji stalowych, tworzenia elewacji, izolacji, klimatyzacji czy pokryć dachowych. Dodatkowo w branży samochodowej do produkcji felg, karoserii czy silników. Stanowi budulec używany w wytwarzaniu samolotów, okrętów, a nawet promów kosmicznych. Doskonale nadaje się do procesów spawania, nitowania, sklejania, odlewania czy emaliowania. Z glinu produkuje się opakowania na żywność w formie puszek lub folii. Szerokie zastosowanie glinu zauważa się też w elektrotechnice, gdzie służy do budowy urządzeń elektrycznych, sprzętu RTV i AGD, jak np. anteny, prodiże, lodówki, okapy, czajniki. Z metalu tego wykonuje się także garnki, blachy do pieczenia, patelnie, tacki do grillowania.

Glin znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Stanowi składnik chroniących przed przykrym zapachem i potem antyperspirantów, nadając im właściwości przeciwbakteryjne. Dodatkowo znaleźć go można w składzie fluidów. W medycynie i przemyśle farmaceutycznym sole glinu występują w preparatach do tamowania krwawień czy łagodzenia dolegliwości towarzyszących wrzodom żołądka, czyli w środkach, których celem jest zobojętnienie kwasu solnego. Glin jest też dodawany do szczepionek, gdzie pełni rolę adiuwanta, który zwiększa immunogenność, stymulując komórki prezentujące antygen. Znajduje się np. w szczepionce przeciw pneumokokom, wirusowemu zapaleniu wątroby typu B (WZW B), Haemophilus influenzae typu b.

Czy garnki z aluminium są bezpieczne dla zdrowia? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Garnki z aluminium - czy są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Występowanie glinu w żywności

Glin występuje w niektórych produktach spożywczych. Znajduje się m.in. w herbacie, jogurtach, mleku, piwie, cukrze, mące, proszku do pieczenia. Spore ilości glinu występują w roślinach, które pobierają go z gleby, pyłów atmosferycznych czy opadów deszczu. Aluminium gromadzone jest zwłaszcza przez przyprawy (majeranek, pieprz, tymianek, bazylia), rośliny motylkowate (soja, fasola, groch, ciecierzyca, soczewica). Glin stanowi składnik wielu dodatków do żywności. Zawierają go m.in.: glinokrzemian sodu (E 554 – substancja przeciwzbrylająca), fosforany sodowo-glinowe (E 541 – substancja spulchniająca), siarczan glinu (E 520 – substancja wiążąca), siarczan amonowo-glinowy (E 523 – regulator kwasowości). Dodatki te używane są do wytwarzania np.: kandyzowanych lub lukrowanych owoców, wyrobów biszkoptowych i cukierniczych, serów w plastrach, gum do żucia, żywności sproszkowanej. Szacuje się, że w ciągu tygodnia razem z pokarmem do organizmu trafia średnio 290 mg glinu. Dopuszczalna maksymalna dawka dziennego spożycia glinu ustalona przez ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia to 1 mg/kg masy ciała.

Konsekwencje nadmiaru glinu w organizmie

Glin jest dość szybko usuwany ze zdrowego organizmu. Wydalanie następuje razem z moczem. Do kumulowania się pierwiastka dochodzi zwłaszcza w przypadku uszkodzenia nerek, a w konsekwencji tego osłabieniu funkcji wydzielniczej. Nadmiar glinu w organizmie doprowadzić może do licznych zaburzeń w jego funkcjonowaniu. Objawami nadmiernej ilości glinu są: ogólne osłabienie, zawroty głowy, nadmierne pocenie się, niedokrwistość, mdłości, biegunki, zaparcia. W skrajnych przypadkach dochodzi do wapnienia tkanek, osteomalacji i wzmożonego ryzyka złamania kości, utraty elastyczności błon komórkowych czy nieprawidłowości ze strony układu nerwowego, uszkodzenia neuronów, czyli komórek nerwowych. Pojawiają się zaburzenia pamięci i równowagi, problemy z koncentracją, zmienny nastrój, zaburzenia mowy, zmiany osobowości. Dodatkowo występują zaburzenia motoryczne oraz omamy wzrokowe i słuchowe. Literatura przedmiotu donosi o występowaniu wysokiego stężenia glinu w tkankach mózgu osób chorych na alzheimera i parkinsona.

Bibliografia:

1. Zuziak J., Jakubowska M., Glin w otoczeniu i jego wpływ na organizmy żywe, „Analit”, 2016, 2, s. 110–120.

2. Kossakowski P., Aluminium – materiał ekologiczny, „Przegląd Budowlany”, 2013, 10, s. 36–41.

3. Crisponi G., Fanni D., Gerosa C. i wsp., The meaning of aluminium exposure on human health and aluminium-related diseases, „Biomolecular Concepts”, 2013, 4(1), s. 77–87.

4. Widłak M., Toksyczność glinu wyzwaniem środowiskowym (przegląd literatury), „Rocznik Świętokrzyski. Ser. B – Nauki Przyrodnicze”, 2011, 32, s. 131–140.

Data aktualizacji: 17.07.2019,
Opublikowano: 16.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej