Glikozydy stewiolowe, nasercowe, naparstnicy – czym są i jakie mają działanie?

Fot. Hero Images / Getty Images

Glikozydy to substancje, które występują głównie w roślinach. Można je spotkać w liściach, a także owocach, kwiatach, kłączach i korze. Zależnie od rodzaju można je znaleźć w wielu lekach, np. glikozydy nasercowe zalecane są dla osób chorujących na niewydolność mięśnia sercowego.

Glikozydy to pochodne cukrów, które powstają w wyniku połączenia cukru ze składnikiem niecukrowym. Wyróżnia się różne rodzaje glikozydów, które zależne są od ich składnika cukrowego. Występują m.in. glukozydy (glukoza), mannozydy (mannoza) i galaktozydy (galaktoza).

Glikozydy – co to takiego?

Glikozydy to głównie produkty roślinne. Te naturalne związki są bezbarwne, krystaliczne i rozpuszczają się w alkoholu, wodzie i acetonie. W połączeniu z kwasami rozkładają się do cukru i aglikonu. Glikozydy są obecne w wielu środkach farmakologicznych. Stosowane są w terapiach sercowych, ściągających i przeczyszczających.

Czym są glikozydy nasercowe?

Glikozydy nasercowe to substancje pochodzenia roślinnego, które wykorzystuje się głównie w leczeniu niewydolności mięśnia sercowego. Są one połączeniem geniny (ma charakter steroidowy) z cukrami. Glikozydy nasercowe to leki, które można podzielić na dwie grupy. Różnią się one od siebie budową pierścienia laktonowego. Występują glikozydy kardenolidowe o pierścieniu butenolidowym i glikozydy bufadienolidowe o pierścieniu kumalinowym. Zaczęto je stosować w chorobach serca po odkryciu angielskiego lekarza W. Witheringa, który w 1785 r. dowiódł, że substancje zawarte w liściach naparstnicy wspomagają terapię niewydolności krążenia pochodzenia sercowego. Przyczyniały się przede wszystkim do leczenia obrzęków.

Glikozydy nasercowe i farmakologia

Glikozydy nasercowe mają wielokierunkowe działanie. Przede wszystkim wpływają na tropizmy serca, a także na zwężanie naczyń krwionośnych. Ponadto działają moczopędnie, kardiotropowo i parasympatykomimetycznie. Po zastosowaniu glikozydów nasercowych zauważa się większą kurczliwość komórek mięśnia sercowego. W konsekwencji skurcz serca ma większą siłę i szybkość. Tym samym glikozydy wpływają na większą wydolność tego narządu przy tym samym zapotrzebowaniu na tlen. W terapii tymi substancjami znaczenie ma również ich batmotropowo dodatnie działanie, czyli zwiększenie pobudliwości serca na bodźce. Podając je, można także skutecznie wydłużyć fazę rozkurczu, co z kolei wpływa na zmniejszoną częstotliwość bicia serca.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Glikozydy stewiolowe – dla kogo?

Glikozydy stewiolowe pochodzą z odkrytej ponad 1000 lat temu stewii. Jest to roślina z Paragwaju, która znana jest ze swoich właściwości leczniczych i spożywczych. W Europie jest od 1955 r. Od innych roślin odróżnia ją to, że wyizolowane z niej glikozydy stewiolowe są ok. 300 razy słodsze od sacharozy. Szukając ich w składzie produktu, należy zwrócić uwagę na oznaczenie E960. Warto podkreślić, że glikozydy stewiolowe mają niską szkodliwość, a w zasadzie są całkowicie nieszkodliwe. Potwierdza to fakt, że zostały wpisane na listę produktów uznanych za bezpieczne przez Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków. Po przeprowadzeniu badań naukowych stwierdzono, że glikozydy stewiolowe po metabolizacji do stewiolu są wydalane z organizmu. Nie istnieje więc ryzyko ich nagromadzenia się i pojawienia się niepożądanych reakcji. Ponadto badania dowodzą, że nie powodują one alergii ani innych skutków ubocznych. Dzienne spożycie glikozydów stewiolowych według Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wynosi 4 mg/kg masy ciała dziennie.

Czy glikozydy naparstnicy są toksyczne?

Glikozydy naparstnicy to substancje występujące w naparstnicy wełnistej i naparstnicy purpurowej. Leki, które zawierają je w składzie, są stosowane głównie w leczeniu stanów chorobowych związanych z sercem. Zalicza się do nich m.in. dusznicę sercową, niewydolność mięśnia sercowego, obrzęki i migotanie przedsionków. Warto jednak podkreślić, że glikozydy naparstnicy są toksyczne. Substancje te, w przeciwieństwie np. do glikozydów stewiolowych, mogą silnie kumulować się w organizmie, przez co mogą doprowadzić do działań niepożądanych i powikłań. Dlatego też należy ściśle stosować się do zaleceń specjalisty. Nawet niewielkie zmiany w dawkowaniu mogą okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Gdy pojawią się objawy takie jak: biegunka, wymioty, ból głowy, zaburzenia rytmu serca i ogólne zmęczenie, należy zgłosić się do lekarza. Niestety zdarzają się również powikłania, które prowadzą do zatrzymania akcji serca i zgonu. Należy również podkreślić, że glikozydów naparstnicy nie należy łączyć z substancjami takimi jak: witamina C, neomycyna, penicylina, chinidyna, preparaty wapnia, teofiliny i kortykosteroidy. Taka interakcja może skutkować zagrożeniem zdrowia, a nawet życia.

Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem 


Data aktualizacji: 23.06.2018,
Opublikowano: 05.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej