#ObiadNaZdrowie: Frytki z batatów – jak je przygotować? Przepis i właściwości zdrowotne batatów

Getty Images

Bataty, nazywane inaczej słodkimi ziemniakami są doceniane za swój unikalny smak oraz wysoką wartość odżywczą. Są bogatym źródłem karotenoidów wspomagających odporność oraz chroniących przed chorobami serca i nowotworami. Poznaj pierwszy przepis w ramach naszej akcji #ObiadNaZdrowie na prosty, zdrowy i tani obiad, który pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Bataty są słodkimi ziemniakami, którym przypisuje się liczne właściwości zdrowotne. Są źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu działają przeciwnowotworowo. Bataty zawierają również związki o korzystnym wpływie na narząd wzroku, a ze względu na niski indeks glikemiczny powinny pojawić się w diecie cukrzyków.

Zobacz film i sprawdź jak przygotować pyszne bataty: 

Zobacz film: Właściwości prozdrowotne batatów i jak je najlepiej przyrządzać? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Bataty – jaką mają wartość odżywczą?

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są jadalną bulwą korzeniową rośliny nazywanej wilcem ziemniaczanym. Pochodzą z Ameryki Środkowej, w której niegdyś stanowiły główne źródło pożywienia. Bataty są uprawiane od setek lat. Do Europy dotarły za sprawą Krzysztofa Kolumba. Te słodkie ziemniaki występują w około 400 odmianach różniących się kolorem skórki, który może być pomarańczowy, czerwony, żółty, fioletowy lub biały oraz kolorem miąższu. Bataty odznaczają się wysoką wartością odżywczą, znacznie wyższą niż tradycyjne ziemniaki. Zawierają związki o właściwościach przeciwutleniających. Bataty są źródłem karotenoidów o korzystnym wpływie na narząd wzroku. Dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B, witamina C i E, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor. 100 g batatów to około 80 kcal. W takiej ilości słodkich ziemniaków znajduje się: 1,57 g białka, 20,12 g węglowodanów, 0,05 g tłuszczu, 3 g błonnika pokarmowego. Bataty są zaliczane do produktów o niskim indeksie glikemicznym, wynoszącym 52.

Czy lubisz bataty?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Bataty – właściwości zdrowotne

Bataty wykazują szereg właściwości zdrowotnych, m.in. działają przeciwnowotworowo. Fioletowa odmiana słodkich ziemniaków zawiera antocyjany – naturalne antyoksydanty chroniące przed rakiem żołądka, płuc, piersi i jelita grubego. Ponadto antocyjany zapobiegają powstawaniu zakrzepów, a tym samym chorobom sercowo-naczyniowym. Pomarańczowe bataty są bogatym źródłem beta-karotenu, który opóźnia procesy starzenia się skóry, wspomaga odporność i przeciwdziała chorobom serca i nowotworom. Bataty przyczyniają się do zmniejszenia oporności tkanek na insulinę (insulinooporności), która występuje u osób chorych na cukrzycę. Ponadto zawierają węglowodany o wolniejszym tempie wchłaniania przez organizm, o czym świadczy niski indeks glikemiczny batatów. Dzięki temu nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi niebezpiecznych dla cukrzyków. Bataty ze względu na zawartość karotenoidów, w tym luteiny, wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Słodkie ziemniaki pozytywnie oddziałują na pracę układu nerwowego, przyczyniając się do poprawy pamięci.

Bataty – komu są szczególnie zalecane?

Bataty mogą pojawić się w diecie każdej zdrowej osoby. Ze względu na wysoką zawartość związków o korzystnym wpływie na kondycję skóry słodkie ziemniaki są szczególnie zalecane osobom z problemem suchej i zniszczonej skóry. Powinny pojawić się w diecie osób chorujących lub należących do grupy ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna. Bataty znajdują również zastosowanie w profilaktyce nowotworów. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę, chociaż zalecana jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem lub dietetykiem.

Zastosowanie kulinarne batatów, czyli pieczone frytki z batatów

Frytki z batatów, zwłaszcza pieczone, są zdrowszą wersją tradycyjnych frytek smażonych w głębokim tłuszczu. Doskonale smakują podawane z pomidorowym sosem lub dipem czosnkowym. Pieczone frytki z batatów są bardzo proste w przygotowaniu. Przyprawia się je różnymi przyprawami: solą, pieprzem oraz ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem. Smak frytek z batatów wzbogacą również inne przyprawy, m.in. kurkuma, ostra i słodka papryka, kolendra, cynamon. Beta-karoten obecny w batatach rozpuszcza się w tłuszczach. Z tego powodu słodkie ziemniaki należy łączyć z tłuszczami roślinnymi, aby zwiększyć przyswajalność cennych składników. Na bazie batatów przygotowuje się także inne potrawy, np. zupy czy smaczne zapiekanki. Słodkie ziemniaki wykorzystuje się jako składnik koktajli. Można je zestawić np. z dynią i pomarańczą, uzyskując bogaty w karotenoidy, odżywczy napój. Z batatów przyrządza się również pudding, puree oraz ciasto. Bataty można smażyć, piec, gotować na parze i w wodzie. Szczególnie zaleca się przyrządzać je metodą pieczenia, gdyż w wodzie dochodzi do znacznych strat beta-karotenu i innych substancji odżywczych.

Frytki z batatów – przepis

W 100 g frytek z batatów znajduje się około: 

 kcal 535
białko
3.5 g
tłuszcz 20 g
węglowodany 57 g
błonnik pokarmowy 7 g

Składniki:

  • 1 kg batatów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • gałązka świeżego tymianku, ewentualnie łyżeczka suszonego tymianku,
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz czarny, sól morska.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 220℃. Bataty umyj, osusz i pokrój wzdłuż w słupki.
  2. Pokrojone bataty oprósz solą i pieprzem. Posmaruj oliwą i posyp posiekanymi listkami tymianku (lub dodaj suszony tymianek).
  3. Bataty wyłóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut do miękkości. 

Przekonajcie się, z czym obiad będzie najzdrowszy:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 10.02.2020,
Opublikowano: 14.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej