Fawizm (choroba bobowa) – jak się objawia? Sposoby leczenia fawizmu

Fot: romankosolapov / stock.adobe.com

Fawizm (choroba bobowa) jest genetyczną chorobą dziedziczną, która rozwija się pod wpływem wielu czynników. Niezdiagnozowana może prowadzić do bardzo groźnej anemii, ponieważ jej istotą jest niedobór enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G6PD).

Fawizm, czyli choroba bobowa lub choroba fasolowa, znacznie częściej dotyka mężczyzn, ponieważ gen stymulujący jej rozwój mieści się w chromosomie X. Uszkodzenie w jego obrębie, przy obecności tylko jednego chromosomu, daje objawy fawizmu. Ponieważ kobiety posiadają dwa chromosomy X, uszkodzenie jednego z nich nie musi powodować choroby.

Fawizm – przyczyny. Za co odpowiada enzym G6PD?

Enzym G6PD jest odpowiedzialny za przemiany krwinek czerwonych, ponieważ pobudza czynnik odpowiadający za ich dłuższe przeżycie. Jego niedobór powoduje więc ich zbyt szybkie obumieranie – dochodzi do procesu hemolizy, czyli na skutek rozpadu erytrocytów uwolniona do osocza zostaje hemoglobina, prowadząc do niedokrwistości hemolitycznej.

Aby choroba bobowa pojawiła się u kobiety, muszą wystąpić u niej dwa egzemplarze odziedziczonego uszkodzonego genu, ale zdarza się to bardzo rzadko. Nie znaczy to jednak, że przy braku objawów choroby nie może odziedziczyć dziecko.

Fawizm nie występuje w każdym przypadku obecności wady genetycznej, ponieważ o rozwoju choroby decyduje także czynnik dodatkowy, którym może być infekcja połączona ze wzrostem temperatury ciała czy zażycie leków (np. przeciwmalarycznych lub sulfonamidów). Czynnikami wywołującymi mogą być nawet: witamina C przyjęta w bardzo dużych ilościach, polopiryna lub witamina K. Hemoliza polekowa występuje bardzo szybko, często już jeden dzień po zażyciu leku. Sytuacją zwiększającą ryzyko wystąpienia choroby jest np. atak żółtaczki czy bakterii (salmonelli lub bakterii E coli).

Ponieważ osoby z uszkodzonym genem są bardzo podatne na zachorowanie, w niektórych sytuacjach wystarczy zjedzenie bobu (rośliny o jadalnych nasionach – Vicia faba) – stąd też popularna nazwa choroby. Czynnikiem tzw. zapalnym może okazać się też sam pyłek kwitnącego bobu. Objawy schorzenia mogą wystąpić także po spożyciu innych roślin strączkowych np.: ciecierzycy, fasoli szparagowej lub grochu.

Przyjmuje się, że w Polsce choroba dotyka 1 osobę na 1000.

Jakie objawy wywołuje fawizm?

Choroba określana jako fawizm objawia się dolegliwościami charakterystycznymi dla anemii. Mogą pojawić się wymioty, ból brzucha, gorączka i ból głowy lub zlokalizowany w dolnym odcinku kręgosłupa (lędźwia). W jej przebiegu występuje ciemne zabarwienie moczu, ogólne uczucie zmęczenia i widoczne zażółcenie skóry.

Rozpoznanie choroby w każdym wypadku wymaga przeprowadzenia badań genetycznych, ale przy podejrzeniu fawizmu w pierwszej kolejności wykonuje się rozmaz krwi na obecność nieprawidłowych erytrocytów, określenie poziomu bilirubiny i hemoglobiny, a także oznaczenie wartości żelaza w osoczu.

Choroba bobowa – leczenie

Terapia fawizmu polega głównie na przetaczaniu czerwonych krwinek, ale wymaga też unikania czynników, które mogą wywołać hemolizę. W bardziej zaawansowanych przypadkach schorzenie prowadzi do konieczności wykonania zabiegu usunięcia śledziony (splenektomii), która jest uszkodzona na skutek powtarzających się procesów hemolizy.

Choroba bobowa może być wykryta za pomocą tzw. badania Nova, które jest kompleksowym testem genetycznym pozwalającym na wykrycie aż 87 schorzeń. Można go wykonać w Polsce i przeprowadzić go już u noworodka, co pozwala określić potencjalne schorzenia, w tym fawizm. Dzięki temu już od pierwszych dni życia dziecka rodzice posiadają wiedzę o czynnikach ryzyka i potencjalnych zagrożeniach.

Fawizm a ciąża

Ponieważ konsekwencją fawizmu jest poważna niedokrwistość, zwana niedokrwistością hemolityczną, szczególnie powinny na nią uważać kobiety oczekujące dziecka. Ciężki typ anemii jest dla nich bardzo niebezpieczny. Już sama ciąża przyczynia się do obniżenia wartości krwinek czerwonych na skutek zwiększenia objętości krwi a zmniejszenia jej gęstości. Stąd też ciężarna powinna przyjmować suplementy zawierające żelazo i kwas foliowy, aby zapobiegać anemii. Jeżeli do niej dojdzie, niezależnie od przyczyny, powoduje ona zagrożenie nie tylko dla matki, ale również dla nienarodzonego dziecka. Jej skutkiem są często przedwczesne porody i niska masa urodzeniowa noworodka.

Oczywiście fawizm nie dotyka kobiet tak często, jak mężczyzn i wymaga jednoczesnego wystąpienia dwóch uszkodzonych genów oraz czynnika wywołującego chorobę. Ponieważ zwykle nie przeprowadza się badań określających ryzyko zachorowania, zanim nie wystąpią uzasadnione podejrzenia, kobiety w ciąży powinny raczej unikać spożywania roślin strączkowych. Podobne zalecenie dotyczy matek karmiących piersią. Dodatkowo niewskazane są dla nich leki, które mogą wywołać niedokrwistość, zwłaszcza przy potwierdzonej mutacji G6PD.

Zobacz film: Co powinieneś wiedzieć, zanim pójdziesz na zwolnienie lekarskie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 12.07.2019,
Opublikowano: 13.11.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Udar mózgu - jak wygląda rehabilitacja po chorobie?

Rehabilitacja po udarze to długotrwały proces, który nie zawsze gwarantuje pełne przywrócenie utraconych funkcji. Zajmuje się nią interdyscyplinarny zespół specjalistów, m.in. neuropsycholog, fizjoterapeuta i logopeda.

Czytaj więcej
Uczucie ciężkości w klatce piersiowej – przyczyny

Ból, ciężkość w klatce piersiowej, problem z oddechem to dolegliwości, które wywołują lęk i wymagają znalezienia przyczyny. Ich powodem może być poważny problem zdrowotny, a także zaburzenia lękowe, stres, a nawet zbyt obfity posiłek. Uczucia ciężkości w klatce piersiowej nie należy bagatelizować.

Czytaj więcej
Jakie są objawy stanu przedzawałowego? Co robić, gdy wystąpią?

Zawał serca może dawać charakterystyczne objawy, choć nie zawsze. Stan przedzawałowy poprzedza bezpośrednio nieodwracalne obumieranie i martwicę komórek mięśnia sercowego, dlatego odpowiednia diagnostyka może zapobiec jego konsekwencjom jakim jest zawał serca. 

Czytaj więcej
Objawy zawału serca u kobiet – czy różnią się od tych u mężczyzn?

Objawy zawału serca u kobiet mogą różnić się od ogólnie uznawanych, typowych symptomów zawału mięśnia sercowego. Częściej pojawiają się objawy nieswoiste zawału serca w postaci duszności, uczucia pieczenia w klatce piersiowej, bólu ramion czy po prostu osłabienia.

Czytaj więcej
Cichy zawał serca – czy można przejść zawał i o tym nie wiedzieć?

Zawał serca nie zawsze daje książkowe objawy. Cichy zawał dotyczy przede wszystkim chorych na cukrzycę oraz kobiet. Trudno go rozpoznać, co powoduje, że gorsze jest rokowanie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka.

Czytaj więcej
Anemia sierpowata (niedokrwistość sierpowatokrwinkowa): przyczyny, objawy i leczenie

Anemia sierpowata jest chorobą wynikającą z mutacji punktowej w genie kodującym łańcuch hemoglobiny krwinek czerwonych. Wśród objawów występują: bladość skóry, bóle brzucha, opuchlizna stóp i dłoni, a także uszkodzenia serca i płuc! Anemia sierpowata jest chorobą dziedziczną, na którą cierpią nawet noworodki!

Czytaj więcej
Grillowane mięso może szkodzić sercu

Polacy kochają grillowane i smażone jedzenie. Niestety kolejne badania pokazują, że taka obróbka - zwłaszcza mięsa - może być niebezpieczna dla serca i całego układu krążenia.

Czytaj więcej
5 sygnałów, że siedzący tryb życia zaczyna ci szkodzić i potrzebujesz więcej ruchu

Ciało człowieka nie jest przystosowane do przebywania w pozycji siedzącej, tymczasem większość z nas spędza tak  8-10 godzin dziennie. To odbija się na naszym zdrowiu bardziej, niż się spodziewamy. Siedzący tryb życia przyczynia się zarówno do groźnych chorób cywilizacyjnych, jak i codziennych dolegliwości, takich jak ból głowy czy zaparcia.

Czytaj więcej
Czym jest kardiowerter-defibrylator serca? Wskazania do wszczepienia

Kardiowerter-defibrylator jest urządzeniem, które wszczepia się pacjentom w celu przywrócenia rytmu zatokowego w momencie wystąpienia arytmii zagrażającej życiu. Wskazaniem do zastosowania tego rodzaju leczenia jest ryzyko wystąpienia tzw. nagłej śmierci sercowej. Kardiowerter-defibrylator składa się z baterii i elektrody.

Czytaj więcej
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Doskonale smakuje, pobudza, dodaje energii, a także poprawia działanie całego organizmu. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy przypominamy dlaczego warto pić kawę. 

Czytaj więcej