Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”

Fot: Pekic / GettyImages

O tym, że jedzenie typu fast food może mieć opłakany wpływ na nasze zdrowie wiedzą chyba wszyscy. Jednak amatorów takiego jedzenia nie brakuje. Do czego może doprowadzić dieta, w której dominuje tego rodzaju żywność?

Bułka, kawałek wołowiny, sałata, pomidor i peklowane ogórki. Tak w dużym uproszczeniu wygląda hamburger, którego można dostać w popularnej sieci restauracji. Na pierwszy rzut oka to zdrowa i pełnowartościowa kanapka. Niestety, to tylko pozory. Sposób, w jaki została przygotowana sprawia, że dostajemy nie tylko porcję pustych kalorii, ale i całą masę konserwantów, cukru i tłuszczów nasyconych. Taka mieszanka – zwłaszcza, gdy sięgamy po nią zbyt często – może zafundować nam bardzo poważne problemy ze zdrowiem. Co się dzieje z ciałem, kiedy sięgamy po jedzenie typu fast food?

Zobacz film: Oto, co dzieje się w żołądku po zjedzeniu hamburgera ze słynnej sieciówki. Źródło: Co nas truje.

Proces trawienia trwa zazwyczaj ok. 3,5 godziny, ale na strawienie hamburgera potrzeba zdecydowanie więcej czasu. Dlaczego? Tłuszcz, konserwanty i sztuczne dodatki sprawiają, że czas trawienia tego rodzaju jedzenia znacznie się wydłuża. Niestety, w tym przypadku wcale nie działa to na naszą korzyść. Nie ma tam wartościowych substancji, które stopniowo uwalniałyby energię. Po zjedzeniu takiego posiłku znowu bardzo szybko stajemy się głodni. I co gorsza, często zaczyna nam dokuczać zgaga czy niestrawność.

Trzeba sobie zdawać sprawę, że zbyt częste sięganie po tego rodzaju jedzenie odbija się na pracy całego organizmu. Takim menu najwięcej szkody wyrządzamy przede wszystkim sercu, skórze, tętnicom, a także mózgowi.

Zobacz film: Nie uwierzysz, co fast food robi z Twoimi żyłami sercem! Źródło: Co nas truje.

Serce i tętnice

Sól zatrzymuje w organizmie wodę. Tym samym serce musi włożyć więcej pracy, aby wytworzyć odpowiednie ciśnienie i móc tłoczyć krew. Nadmiar tłuszczów nasyconych sprzyja odkładaniu się cholesterolu i tworzeniu tzw. blaszek miażdżycowych. Im bardziej zatkana tętnica, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca, udaru mózgu. Bardzo zaawansowana miażdżyca może nawet zagrażać życiu.

Trzeba sobie zdawać sprawę, że to wcale nie rak, tylko choroby układu krążenia zabiją najczęściej. Szacuje się, że co roku z ich powodu umiera ok. 177 tysięcy Polaków.

Choć potrzeba czasu, aby takie zmiany miały miejsce, to zdarza się, że już jednorazowy wypad do restauracji i zjedzenie tam posiłku może spowodować choćby nagły i niebezpieczny dla zdrowia wzrost ciśnienia.

Zobacz film: Nie uwierzysz, co fast food robi z Twoim sercem! Źródło: Co nas truje.

Skóra

Od sposobu odżywiania zależy także wygląd naszej skóry. Jeśli odżywiamy się zdrowo, tj. spożywamy mało wysoko przetworzonego jedzenia, jemy dużo warzyw i wypijamy odpowiednią ilość wody. Skóra jest zdrowa, gruczoły pracują jak trzeba. Kiedy dieta mocno odbiega od zasad zdrowego odżywiania zaczynają się problemy. Osoby, które mają w swojej diecie produkty bogate w tłuszcze zwierzęce i często sięgają po jedzenie typu fast food znacznie częściej mają problemy z trądzikiem. Ich skóra bardzo często pokrywa się krostami czy wypryskami. Co gorsza, w miejscu wygojonych zmian niekiedy tworzą się blizny. Leczenie trądziku u takich osób nie jest łatwe i wymaga także zmiany nawyków żywieniowych.

Zobacz film: Nie uwierzysz, co fast food robi z Twoja skórą! Źródło: Co nas truje.

Mózg

Mało, kto wie, że zbyt częste sięganie po jedzenie typu fast food wpływa także na to, jak pracuje mózg. Nadmiar cukru i niezdrowych tłuszczów sprzyja tworzeniu się stanu zapalnego, tym samym ciało przyzwyczaja się do tego smaku i domaga się go coraz więcej i więcej. Ale to nie wszystko. Badania pokazują, że dieta bogata w produkty wysoko przetworzone przyspiesza starzenie się mózgu. Naukowcy dowiedli, że postarza ona mózg o dziesięć lat! Do tego sprzyja otępieniu oraz wywołuje stany lękowe. Badania przeprowadzone wśród nastolatków pokazały, że dzieci, które często sięgają po wysoko przetworzoną żywność gorzej się uczą, mają problemy z koncentracją i skupieniem uwagi na wykonywanej czynności. Mają też znacznie gorszą pamięć.

Zobacz film: Nie uwierzysz, co fast food robi z Twoim mózgiem! Źródło: Co nas truje.

Data aktualizacji: 26.06.2018,
Opublikowano: 22.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Nolte 26.06.2018r.

Ktoś mógłby pomyśleć, żeby zamiast śmieciowego jedzenia jeść więcej owoców czy warzyw. Problem jest taki, że w owocach i warzywach też jest pełno syfu, ponoć najwięcej w truskawkach . Polecam przeczytać artykuł "Owoce i warzywa - bogactwo witamin czy źródło toksyn?"

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej