Ewa Drzyzga zmienia nawyki żywieniowe dzieci! Rozpoczyna akcję #jembozdrowe


Zobacz film: Startuje akcja #jembozdrowe. Źródło: 36,6

Polskie dzieci tyją bardzo szybko. Szacuje się, że już co czwarte ma nadwagę! Dlaczego tak się dzieje? Winna jest przede wszystkim niezdrowa dieta i brak ruchu. Ewa Drzyzga postanowiła zadbać o zdrowie dzieci. Zainicjowana przez nią akcja #jembozdrowe ma zachęcić dzieci do zmiany nawyków żywieniowych.

W najbliższym programie 36,6°C wystartuje cykl #jembozdrowe. Ewa Drzyzga, prof. Krzysztof Łabuzek oraz zaproszeni do programu specjaliści będą przekonywać rodziców, nauczycieli, dzieci i młodzież do tego, że zdrowe jedzenie może być smaczne. Prowadzącym program pomogą Anna Starmach, Michel Moran i grupa najlepszych specjalistów – dietetyków, psychodietetyków i technologów żywności. To oni udowodnią i nauczą nas jak przygotować zdrowy i smaczny posiłek.

Co dzieci lubą jeść najbardziej?

Każdy rodzic chce żeby jego dziecko było przede wszystkim zdrowe. Niestety wielu z nich zapomina, że dbanie o zdrowie zaczyna się właśnie od diety. Zamiast warzyw, ryb czy produktów z pełnego ziarna wielu rodziców serwuje swoim dzieciom pizzę czy frytki. W konsekwencji już teraz polskie dzieci należą do jednych z najgrubszych w Europie! Trzeba sobie zdawać sprawę, że nadmierna masa ciała w tak młodym wieku nie jest obojętna dla organizmu. Coraz więcej dzieci ma dzisiaj nadciśnienie, niewydolność nerek czy cukrzycę typu 2 - choroby, na które chorowali głównie dorośli! Czy tego chcemy dla naszych dzieci? Najwyższa pora to zmienić! Dlatego w programie 36,6°C Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek zajęli się tematem żywienia dzieci.

W tym zadaniu wspiera Ewę fundacja Dominiki Kulczyk, której program „Żółty talerz” od dawna zajmuje się zdrowym żywieniem dzieci. Te, które są pod jego opieką same przekonują, że można gotować i jeść zdrowo, że można polubić warzywa i owoce.

#jembozdrowe!

Akcja #jembozdrowe ma przede wszystkim uświadomić nie tylko dzieciom i ich rodzicom, ale nam wszystkim, jak  ogromne znaczenie i wpływ na zdrowie ma codzienna dieta. Jej zdrowa wersja nie musi być nudna i pozbawiona przysmaków. Po prostu trzeba wiedzieć, jak ją komponować, a żeby robić to prawidłowo nie potrzeba żadnej specjalnej wiedzy ani umiejętności. Jedyne czego potrzebujemy to dobre chęci!

Jeśli - tak na serio - zależy Wam na zdrowiu swoich dzieci i chcecie, żeby jak najdłużej mogły cieszyć się dobrą formą oglądajcie najzdrowszy program w telewizji! Pierwszą odsłonę akcji #jembozdrowe będziecie mogli zobaczyć już w najnowszym odcinku programu 36,6°C, najbliższą sobotę, 13 kwietnia, o godzinie 18.00!

Data aktualizacji: 08.04.2019,
Opublikowano: 05.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Anonimowy 04.05.2019r.

Głupi program i tyle

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej