Estragon – przyprawa i ziele prozdrowotne. Jak stosować estragon?

Fot: 5ph / fotolia.com

Bylica estragon (nazywana także estragonem lub bylicą draganek) to roślina o bogatych walorach smakowych i wielu właściwościach prozdrowotnych. Stosuje się ją przede wszystkim w łagodzeniu objawów towarzyszących dolegliwościom trawiennym.

Estragon to zioło, które od wieków powszechnie uprawia się w Hiszpanii, Niemczech i Francji. Stanowi jedną z podstawowych przypraw w kuchni tych krajów. Szczególnie chętnie stosują go Francuzi, którzy nazywają estragon królem wszystkich przypraw. W medycynie ludowej estragon stosowano jako lek na napady epilepsji, cukrzycę i migrenę. Współcześnie docenia się głównie jego działanie żółciopędne, rozkurczowe, uspokajające i poprawiające trawienie.

Estragon – właściwości

Bylica estragon bogata jest w następujące składniki aktywne:

  • Olejki eteryczne (przede wszystkim estragol i felandren) – o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym, żółciopędnym i przeciwbólowym.
  • Flawonoidy (głównie rutyna i kwercetyna) – o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, rozkurczowym, moczopędnym i uszczelniającym naczynia krwionośne.
  • Fitosterole – wpływające na obniżenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL.
  • Garbniki – działają antyseptycznie, bakteriobójczo, przeciwzapalnie i ściągająco.
  • Witaminy A i C.
  • Minerały: magnez, wapń, żelazo, cynk, potas, miedź, mangan.
  • Karoten – wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, działa antyoksydacyjnie.

Estragon – zastosowanie

Bylica estragon może być stosowana w następujących dolegliwościach:

  • Problemy trawienne – ziele przyspiesza trawienie, stymuluje produkcję soków żołądkowych, eliminuje wzdęcia, przynosi ulgę w stanach przejedzenia i pełności. Estragon można stosować pomocniczo w refluksie przełykowo-żołądkowym.
  • Lekkie i średnio nasilone bóle brzucha – estragon wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie układu pokarmowego.
  • Choroby układu żółciowego, na przykład: kamienie żółciowe, zastój żółci, zapalenie przewodów żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Estragon stymuluje produkcję żółci i wspomaga pracę wątroby.
  • Brak łaknienia – ze względu na delikatne i bezpieczne działanie, estragon może służyć jako środek pobudzający apetyt, nawet u dzieci i osób starszych.
  • Przeziębienie – ziele estragonu działa wykrztuśnie, dzięki czemu wspomaga wydalanie wydzieliny z oskrzeli. Co więcej, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
  • Infekcje grzybicze – estragon stosowany miejscowo lub doustnie, działa przeciwgrzybiczo i odkażająco. Można stosować go w kandydozie układu pokarmowego, grzybicy jamy ustnej lub jako środek profilaktyczny, stosowany na skórę.

Jak spożywać estragon?

Ziele estragonu można spożywać w postaci świeżej i suszonej – doskonale sprawdza się jako przyprawa do wielu potraw. W smaku jest bardzo intensywny i przypomina nieco anyż. Z tego względu należy używać go z umiarem, by nie zdominował smaku potraw. Estragon często stosowany jest jako zamiennik soli – ziele zawiera w sobie sód, a przy tym nie podnosi ciśnienia krwi. Jego stosowanie polecane jest wszystkim osobom, stosującym diety bezsolne.

Estragon dodaje się do:

  • ryb i owoców morza;
  • pieczonych, smażonych i grillowanych mięs;
  • duszonych warzyw;
  • sałatek zielonych i jarzynowych;
  • zup i kremów;
  • kiszonek: ogórków, kapusty, buraków;
  • sosów: tatarskiego, holenderskiego, Bearnaise.

Ocet, nalewka i napar – jak przygotować lecznicze produkty z estragonu

Oprócz przyprawiania potraw, estragon można wykorzystać również jako podstawę do przyrządzenia naturalnych leczniczych substancji.

Ocet estragonowy – do dużego słoja wlej 1 litr octu winnego lub jabłkowego i włóż kilka gałązek świeżego estragonu. Słój szczelnie zakręć i odstaw w suche i zacienione miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie odcedź ocet i przelej do czystych butelek.

Przykłady zastosowania octu estragonowego:

  • Płyn do płukania jamy ustnej i gardła – otrzymywany z rozcieńczenia 1 łyżki octu w 1 szklance ciepłej wody. Stosuje się go w stanach zapalnych gardła, grzybicy jamy ustnej, aftach.
  • Środek na pobudzenie trawienia i eliminację zaparć – 1 łyżeczkę octu należy codziennie spożywać na czczo.
  • Tonik do przemywania skóry – przygotowuje się go z 1 łyżki octu i 1 szklanki wody. Sprawdza się jak środek do przemywania skóry trądzikowej, łojotokowej, podatnej na zakażenia grzybicze.

Nalewka z estragonu – aby ją przygotować, połącz świeże gałązki estragonu z wódką w stosunku 1:5. Odstaw w suche i zacienione miejsce na 7 dni, po tym czasie przefiltruj.

Nalewkę stosuje się w chorobach górnych dróg oddechowych – działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Dawkowanie: 3-4 razy dziennie po 1 łyżeczce nalewki.

Zobacz także: Tymianek – zastosowanie i właściwości lecznicze. Kto powinien pić napar z tymianku?

Nalewkę z estragonu można wykorzystać również do sporządzenia domowego balsamu przeciwgrzybiczego. W tym celu należy wymieszać 1 łyżkę nalewki z 100 ml balsamu do ciała.

Napar z estragonu – 1 łyżkę suszonego lub świeżego ziela zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i odstaw na 20 minut, a następnie przecedź. W dolegliwościach trawiennych i chorobach układu żółciowego zaleca się spożywanie ½ szklanki naparu po posiłku.

Estragon to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Dzięki delikatnemu działaniu mogą korzystać z niej nawet osoby starsze i dzieci (z wyłączeniem nalewki estragonowej). Kobiety w ciąży nie powinny spożywać dziennie większej ilości estragonu niż ta stosowana do przyprawiania potraw.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej