Erytromycyna – czy można ją stosować w ciąży? Erytromycyna na trądzik

Fot: Drobot Dean / fotolia.com

Erytromycyna stosowana jest w terapii antybiotykowej m.in. na trądzik, infekcje oddechowe bądź choroby weneryczne. Jest to silny lek, dlatego, jak inne tego typu substancje, może powodować skutki uboczne. Szczególną uwagę powinny na niego zwrócić kobiety w ciąży, gdyż według badań naukowych może stanowić realne zagrożenie dla płodu.

Warto podkreślić, że erytromycyna nie jest lekiem wskazanym dla wszystkich. Przed wdrożeniem terapii tą substancją specjalista dokona wywiadu, czy osoba, która ma zostać poddana leczeniu, nie ma nadwrażliwości na erytromycynę bądź inne antybiotyki zaliczane do grupy makrolidowych, a także na inne składniki zastosowane w konkretnym preparacie. Należy przy tym uwzględnić, że erytromycyna nie może być stosowana w połączeniu z: terfenadyną, pimozydem, cyzaprydem, astemizolem i ergotaminą.

Erytromycyna – co to jest i kiedy stosować?

Erytromycyna to lek zaliczany do antybiotyków z grupy makrolidowych. Dzięki substancji czynnej skutecznie likwiduje bakterie. Jest dostępna w aptekach wyłącznie na receptę. Może być stosowana w różnej formie, m.in. w tabletkach, jako zawiesina, wlew dożylny bądź maść do oczu.

Erytromycynę stosuje się jako skuteczny antybiotyk w leczeniu stanów chorobowych, takich jak: trądzik, infekcje dróg oddechowych, zmiany skórne (np. czyraki) oraz w przebiegu chorób wenerycznych.

Erytromycyna w ciąży – czy jej stosowanie stanowi zagrożenie?

Erytromycyna stosowana w ciąży może być przepisywana głównie podczas chorób układu moczowego, układu pokarmowego, a także infekcji dróg oddechowych. Zazwyczaj zalecana jest przez specjalistę kobietom w ciąży, które są uczulone na penicylinę. Erytromycyna to antybiotyk zaliczany do kategorii B, co oznacza, że powinna być stosowana tylko w przypadkach zdecydowanej konieczności. Wynika to z faktu, że substancja ta przenika przez łożysko, a także do mleka matki. Erytromycynę kiedyś uważano za bezpieczną dla kobiet w ciąży. Wzrost obaw dotyczących tego leku nasilił się jednak po przeprowadzonych przez zespół naukowców ze szpitala Great Ormond Street i University College w Londynie badaniach. Dotyczyły one zwiększenia ryzyka porażenia mózgowego i padaczki u dzieci, których matki podczas ciąży zażywały erytromycynę. Z 200 tys. kobiet biorących udział w eksperymencie w każdej grupie po 150 kobiet aż 1 z nich urodziła dziecko z porażeniem mózgowym i padaczką. Tym samym badania naukowe zasugerowały Agencji Regulacji Leków i Produktów Ochrony Zdrowia ponowne przebadanie tej substancji i określenie ryzyka wystąpienia powikłań.

Erytromycyna na trądzik

Wskazaniem do stosowania erytromycyny jest również trądzik. Lek ten jest wykorzystywany m.in. w przypadku infekcji skórnych, czyraków, a także różnych odmian trądziku (trądzik pospolity, trądzik różowaty). Dzięki zastosowaniu erytromycyny możliwe jest wyregulowanie rogowacenia ujść gruczołów łojowych, a tym samym redukcja łojotoku, zmniejszenie stanu zapalnego i ryzyka tworzenia się blizn. Dlatego też, jeśli substancja używana jest regularnie i długofalowo, można osiągnąć efekty, na których zależy osobom borykającym się z trądzikiem. Obok erytromycyny nierzadko stosowane są także inne leki, tj.: retinoidy, kwas azelainowy i salicylowy, klindamycyna oraz nadtlenek benzoilu. Nierzadko wdraża się je dwufazowo i naprzemiennie, co wzmaga efekty kuracji, a także zmniejsza ryzyko lekooporności.

Zobacz film: Trądzik jako choroba. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak dawkować erytromycynę?

Erytromycynę podaje się najczęściej w tabletkach, które powinny być przyjmowane przed posiłkiem lub razem z nim. Lek należy popić niewielką ilością płynu, najlepiej wody. Erytromycynę można dawkować również w postaci zawiesiny lub wlewu dożylnego. Doza substancji ustalana jest indywidualnie przez specjalistę i dopasowana jest do konkretnej przyczyny stosowania. Najczęściej u dorosłych i dzieci powyżej 8 lat podaje się 1–2 g na dobę. W szczególnych przypadkach dawkę można zwiększyć. Z kolei u dzieci poniżej 8 lat podaje się 30–50 mg/kg masy ciała. Również w tych przypadkach dawkę można zwiększyć. Jeśli lek ma być stosowany przez osoby w podeszłym wieku, to nie ma potrzeby zmiany dawkowania na inne od ogólnych zasad. Terapia erytromycyną zależna jest od przyczyny jej zalecenia. Najczęściej stosuje się ją przez około 3 dni aż do minimalizacji objawów bądź w ostrych i ciężkich przypadkach przez 10 dni.

Erytromycyna – skutki uboczne i powikłania

Erytromycyna może wywoływać skutki uboczne i powikłania. Większość działań niepożądanych występuje rzadko, bardzo rzadko lub sporadycznie. Należą do nich m.in.:

  • zaburzenia rytmu serca, kołatanie,
  • zmniejszenie liczby białych krwinek,
  • zaburzenia słuchu,
  • bóle brzucha, wymioty, biegunki,
  • śródmiąższowe zapalenie nerek,
  • zawroty głowy, omamy,
  • infekcje bakteryjne i grzybicze,
  • wysypki skórne, a nawet anafilaksja (ciężka reakcja uczuleniowa).
Data aktualizacji: 03.06.2018,
Opublikowano: 04.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej