Enzymy trzustkowe – niedobór, podwyższony poziom, badanie i leczenie

Fot: Nerthuz / gettyimages.com

Enzymy trzustkowe są wytwarzane przez część zewnątrzwydzielniczą tego narządu. Pełnią ważną rolę w procesie trawienia. Ich niedobór może być przyczyną zaburzeń wchłaniania i uciążliwych dolegliwości, a niekontrolowane wydzielanie może spowodować zapalenie trzustki i jej samozniszczenie.

Trzustka to niewielki narząd jamy brzusznej, którego tkanki wytwarzają enzymy trawienne oraz hormony niezbędne m.in. do prawidłowej regulacji poziomu glukozy we krwi (insulina, glukagon). Wydzielany do dwunastnicy sok trzustkowy jest wodną zawiesiną substancji rozkładających w jelitach różne związki chemiczne tak, by wartościowe składniki pokarmu były skutecznie wchłaniane. Niedobór enzymów trzustkowych można korygować, podając przed posiłkami odpowiednie substytuty.

Po co nam trzustka? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Jakie funkcje pełni trzustka? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Enzymy trzustki

Trzustka wydziela enzymy rozkładające węglowodany, białka i tłuszcze. Część enzymów dostaje się przez przewody trzustkowe do dwunastnicy w postaci czynnej, pozostałe trafiają tam jako proenzymy, które dopiero w obecności pokarmu i substancji wydzielanych w jelicie cienkim przekształcają się w formę aktywną. Dzięki temu przewód pokarmowy jest chroniony przed ich działaniem i nie dochodzi do samostrawienia tkanek organizmu. Enzymy trzustkowe są wytwarzane w niewielkich ilościach w spoczynku, a pod wpływem stymulacji przez posiłek lub układ autonomiczny – nawet w 10 razy większej objętości. Do najważniejszych enzymów trzustkowych należą:

  • lipaza,
  • trypsynogen i chymotrypsynogen,
  • nukleaza,
  • fosfolipaza,
  • karboksypeptydaza,
  • elastaza.

Złożone substancje pokarmowe są dzięki tym enzymom rozkładane na substancje prostsze, które zostają wchłaniane do krwi i trafiają do wątroby. Tam większość z nich jest przekształcana w inne, potrzebne organizmowi związki lub magazynowana. Dzięki enzymom trzustkowym węglowodany złożone są rozkładane na cukry proste lub dwucukry, tłuszcze – na kwasy tłuszczowe i glicerol, a białka – na oligopeptydy i aminokwasy. Sprawia to, że związki pokarmowe, których ludzki organizm nie może bezpośrednio wykorzystać, są transformowane do postaci podstawowych „klocków”, z których w procesach metabolicznych powstają substancje niezbędne ludzkim tkankom.

Niedobór enzymów trzustkowych – objawy

Niedobór enzymów trzustkowych powoduje nie tylko zaburzenia wchłaniania, które mogą powodować niedostatki niektórych podstawowych substancji odżywczych lub budulcowych, ale również do szeregu objawów odczuwanych przez chorego.

Co sprawia, że trzustka przestaje pracować jak trzeba? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie  

Zobacz film: Co szkodzi trzustce? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Najczęstsze symptomy względnego braku pojawiają się bezpośrednio po posiłku lub w ciągu 30–60 minut od jego spożycia. U chorego występują wzdęcia, odbijania, uczucie pełności w jamie brzusznej, nudności, a niekiedy również wymioty. Dolegliwościom mogą towarzyszyć bóle w środkowej części śródbrzusza lub nadbrzusza, promieniujące do pleców lub na boki. Niekiedy ból odczuwany jest w górnej części lędźwiowego odcinka pleców.

Zapalenie trzustki

Ostre dolegliwości związane z zaburzeniami wydzielania soku trzustkowego do jelita pojawiają się najczęściej po obfitym, ciężkostrawnym posiłku lub po spożyciu dużej ilości alkoholu. Inną przyczyną są powikłania kamicy pęcherzyka żółciowego – zablokowanie odpływu żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy.

Nagły wzrost wydzielania enzymów trzustkowych, zaburzenia ich odpływu z trzustki powodują wzrost ciśnienia w przewodach odprowadzających, pękanie pęcherzyków i wylewanie się zawiesiny enzymów do przestrzeni zaotrzewnowej. Dochodzi wtedy do ostrych objawów zapalenia trzustki: nudności, wymiotów, silnych bólów brzucha, zaburzeń wodno-elektrolitowych. W ciężkich stanach dołączają się symptomy zapalenia otrzewnej, martwicy niszczonej enzymami trzustki i wtórnej cukrzycy. Nieleczona choroba może doprowadzić nawet do śmierci.

Badanie poziomu enzymów trzustkowych

Badanie poziomu enzymów trzustkowych we krwi służy głównie do określenia, czy wydzielanie ich nie jest nadmierne. Podwyższony poziom amylazy we krwi może świadczyć o ostrym lub przewlekłym stanie zapalnym trzustki.

Niedobory soku trzustkowego mogą być rozpoznane przy okazji zakładania sondy żołądkowo-jelitowej lub po pobraniu treści dwunastniczej w trakcie endoskopii. Badania te jednak nie są wykonywane rutynowo i podejrzenie niedostatku enzymów trzustkowych opiera się w codziennej praktyce lekarskiej głównie na analizie wywiadu.

Objawy związane ze zmianami poziomu enzymów są wskazaniem do przeprowadzenia dokładnej diagnostyki trzustki (ultrasonografia – USG, tomografia komputerowa – CT lub rezonans magnetyczny – NMR), by wykluczyć inne schorzenia tego narządu.

Zobacz nasz film i dowiedz się jakie objawy może dawać chora trzustka

Zobacz film: Choroby trzustki - jakie dają objawy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Zaburzenia wydzielania enzymów trzustkowych – leczenie

Pojedyncze, krótkotrwałe epizody ostrych dolegliwości ze strony trzustki, wątroby i dróg żółciowych mogą być leczone doraźnie lekami rozkurczowymi, przeciwbólowymi i hamującymi wydzielanie soku trzustkowego. Podaje się je w postaci tabletek, czopków lub iniekcji. Ostre zapalenie trzustki wymaga leczenia szpitalnego, które może mieć charakter zachowawczy (dieta, nawadnianie i farmakoterapia) albo operacyjny.

Objawy związane z niedoborem enzymów trzustkowych można leczyć zachowawczo w trybie ambulatoryjnym. Chorym zaleca się wtedy przede wszystkim:

  • zachowanie diety lekkostrawnej (bez nadmiaru tłuszczów, produktów smażonych, wędzonych),
  • regularne, częste spożywanie niewielkich posiłków,
  • unikanie przejadania się, spożywania alkoholu, palenia tytoniu.

Jeśli objawy niestrawności pojawiają się sporadycznie, można reagować na nie, podając doraźnie dostępne w aptekach preparaty enzymów trzustkowych oraz w razie potrzeby – leki rozkurczowe i przeciwbólowe. Gdy dolegliwości występują ustawicznie i są uciążliwe dla chorego, zaleca się regularne podawanie (przed każdym posiłkiem) substytutów enzymów trzustkowych w postaci tabletek lub kapsułek. Częste stosowanie tych preparatów powinna poprzedzać konsultacja lekarska.

Zobacz nasz film i dowiedz się wszystkiego o układzie pokarmowym

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 16.08.2018,
Opublikowano: 20.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej