Eksperyment: Jakie bakterie można znaleźć w kuchni?

Zobacz film: Eksperyment: Jakie bakterie można znaleźć w kuchni? Źródło: 36,6.

Klaudia sprząta swoją kuchnie regularnie, ale czy skutecznie? Aby to sprawdzić, eksperci z programu 36,6 °C postanowili pobrać próbki do badań. Materiał do testów zebrali z gąbki do mycia naczyń, zlewu, zmywarki, materiałowej ściereczki oraz trzech rodzajów desek do krojenia – drewnianej, plastikowej i szklanej. Co wykazały badania?

Gąbka, której Klaudia używała zaledwie od dwóch tygodni już była siedliskiem bakterii i drobnoustrojów. Eksperci znaleźli w niej spore ilości drożdży oraz enterobakterii, czyli patogenów żyjących w jelitach zwierząt i ludzi. Wśród nich była także pałeczka okrężnicy, czyli bakteria E. Coli.

A co ze zlewem? Wyszorowany przez kobietę zlew, także okazał się pełen bakterii. Na jego powierzchni znajdowały się przede wszystkim drożdże, pleśń oraz bakterie jelitowe. Jednak – w porównaniu z gąbką – było ich zdecydowanie mniej.

Zobacz film: Które substancje chemiczne, które mamy w domu mogą nam szkodzić? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Nie lepiej wypadła zmywarka. Mimo że wnętrze urządzenia nie budziło żadnych zastrzeżeń, to przestrzenie blisko uszczelek – już tak. Testy pokazały, że poza resztkami jedzenia, znajdują się tam enterobakterie (w tym E. Coli), drożdże i pleśnie.

Jak wypadła bawełniana ściereczka? Choć używana była dwa tygodnie, już było na niej pełno bakterii. Badanie przeprowadzone przez ekspertów programu 36,6 °C wykazało, że na jej powierzchni znajdują się drożdże i pleśń. Na szczęście, nie miała ona żadnego kontaktu z jedzeniem.

A co z deskami do krojenia? W najgorszym stanie była ta zrobiona z drewna. W wyżłobieniach pozostawionych przez nóż, zagnieździły się drożdże i pleśnie. Na desce plastikowej także znajdowały się różne szczepy bakterii, jednak żadne z nich nie były groźne dla zdrowia. Zdecydowanie najlepiej wypadła deska zrobiona ze szkła. Jej powierzchnia była idealnie czysta.

Zobacz film: Jak zachować czystość i porządek w kuchni? Źródło: 36,6.


Data aktualizacji: 21.06.2018,
Opublikowano: 05.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej