Eksperyment: jak sprawdzić, czy w żywności znajdują się sztuczne barwniki?

Fot. Co nas truje / x-news.pl

Sztuczne barwniki atakują nas z każdej strony. Producentom bardzo opłaca się dodawać je do żywności - produkcja odbywa się tanim kosztem, a marża jest wysoka. Niestety dla naszego zdrowia spożywanie syntetycznych barwników może być opłakane w skutkach. Po czym poznać niezdrową żywność?

Jeśli chcemy się zdrowo odżywiać to przede wszystkim powinniśmy czytać etykiety - jeśli oznaczenia typu E i numer nic nam nie mówią to zawsze możemy sprawdzić, jaki kod chemiczny dany numer oznacza. Im więcej sztucznych dodatków do żywności, tym jest ona bardziej estetyczna, ale i bardziej szkodliwa. Więcej informacji na temat oznaczeń E znajdziecie tutaj: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Może okazać się, że producenci barwią cukier, aby sprzedawać go w droższej cenie jako cukier brązowy. Na szczęście łatwo się poznać na takim produkcie. Na filmie poniżej znajdziecie instrukcję, jak sprawdzić czy dany produkt jest prawdziwym brązowym cukrem, czy tylko go udaje:

Zobacz film: Eksperyment: jak sprawdzić, czy brązowy cukier jest sztucznie barwiony? Źródło: Co nas truje

Podobny eksperyment można przeprowadzić na soku malinowym! Okazuje się, że sztuczne barwniki są także wygodniejsze w użyciu, bowiem są odporne na czynniki zewnętrzne, w tym temperaturę. Jak sprawdzić, czy producent nas nie oszukuje? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Eksperyment: jak sprawdzić, czy do soku malinowego dodany jest sztuczny barwnik. Źródło: Co nas truje

Pediatrzy oraz dietetycy biją na alarm - spożywanie żywności wysoko przetworzonej oraz tej, która zawiera szkodliwe barwniki jest niebezpieczne dla zdrowia. Do najgroźniejszych substancji E należących do grupy barwników zaliczamy:

  • E102 - tartrazynę, która może powodować problemy z koncentracją oraz bezsenność;
  • E104 - żółcień chinolinową, która może wywoływać reakcje alergiczne skóry;
  • E110 - żółcień pomarańczową, wywołującą duszności, pokrzywkę, wysypkę;
  • E122 - azorubinę, która powoduje obrzęk ciała;
  • E123 - amarant, który ma działanie mutagenne;
  • E124 - czerwień koszalinową, która ma działania pobudzające i może powodować nadpobudliwość u dzieci;
  • E124 - pąs 4R, który negatywnie wpływa na płodność;
  • E127 - erytrozyna, może ona powodować dekoncentrację, trudności w nauce, jest także niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą;
  • E129 - czerwień allura, która wzmaga dolegliwości u astmatyków;
  • E131 - błękit patentowy powoduje wydzielanie histaminy, może przez co być niebezpieczny dla alergików;
  • E132 - indygotyn, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze;
  • E151 - czerwień brylantowa, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób nadwrażliwych na salicylany. W jelicie jest przekształcana do szkodliwych związków;
  • E173 - aluminium, które może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, jest także toksyczne dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.

Niestety sztuczne barwniki są szkodliwe, ale większość z nas łączy piękne kolory z dobrym jedzeniem. Połączenie kolorów żółtego i czerwonego pobudza nasz apetyt! Jak reagujemy na kolory i dlaczego producenci barwią żywność? Przekonajcie się na filmie: 

Zobacz film: Jak kolor jedzenia wpływa na wybory żywieniowe i odczucie smaku? Źródło: Co nas truje


Data aktualizacji: 09.07.2018,
Opublikowano: 09.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej