Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten?

Zobacz film: Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten? Źródło: 36,6

Rezygnacja z glutenu i przechodzenie na dietę, która nie zawiera tego białka, od pewnego czasu cieszy się bardzo dużą popularnością. Tylko, czy dieta bezglutenowa faktycznie potrafi zdziałać cuda, jak twierdzą jej zwolennicy?

To, jak gluten działa naprawdę, postanowili sprawdzić twórcy programu 36,6°C. Do udziału w eksperymencie zaproszono dwie młode dziewczyny. Pierwsza z nich, Helena, to 20-letnia studentka, która do czasu eksperymentu nie unikała glutenu. Druga, Dorota, to trenerka personalna, która zrezygnowała z glutenu półtora roku wcześniej.

W ramach testu Helena dostawała jedzenie wolne od glutenu, Dorota zaś to, w którym nie brakuje tego związku. W rzeczywistości, dieta żadnej z nich się nie zmieniła. Jakie były efekty testu?

Helena, mimo że na początku, nie czuła się zbyt dobrze, z czasem przyznała, że dieta bezglutenowa jej służy i zamierza stosować ją dalej. Zmianę diety znacznie gorzej zniosła Dorota. Dziewczyna przez cały czas trwania eksperymentu skarżyła się na spadek energii, problemy żołądkowe oraz wzdęcia. Jak zareagowały na wiadomość, że ich dieta wcale się nie zmieniła?

Eksperci zgodnie podkreślają, że gluten to związek, z którego osoby zdrowe nie powinny rezygnować. Stosowanie diety bezglutenowej ma sens jedynie w przypadku celiakii, alergii lub nietolerancji glutenu. W pozostałych przypadkach, „wyrzucenie” glutenu z diety, zamiast pomóc, może zaszkodzić. Dzieje się tak, ponieważ osobom, które stosują taką dietę brakuje błonnika, który reguluje proces trawienia. Jego niedobór, może w przyszłości przyczynić się do rozwoju m. in. raka jelita grubego

Zobacz film: Czy gluten jest człowiekowi potrzeby? Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 11.04.2018,
Opublikowano: 10.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

STOKROTKA 11.07.2018r.

JEDZ GLUTEN, BO JAK NIE BĘDZIESZ GO JADŁ TO UMRZESZ NA RAKA JELITA GRUBEGO, TO PODŁE KŁAMSTWO. PONADTO GLUTEN JEST BIAŁKIEM, A W PRZYPADKU BIAŁEK MOŻEMY MÓWIĆ WYŁĄCZNIE O ALERGII , A NIE O NIETOLERANCJI , NIETOLERANCJA JEST NA CUKRY, JAK NA PRZYKŁAD NIETOLERANCJA LAKTOZY. ALERGIA NA BIAŁKA, NIETOLERANCJA NA CUKRY. NIE MA NIETOLERANCJI GLUTENU, TO BUJDA NA RESORACH. NA GLUTEN MOŻE BYĆ WYŁĄCZNIE ALERGIA I ZWIĄZANA Z NIETRAWIENIEM GLUTENU CELIAKIA!

STOKROTKA 11.07.2018r.

CO MA PIERNIK DO WIATRAKA , I CO MA GLUTEN DO BŁONNIKA . GLUTEN TO BIAŁKO A BŁONNIK TO WŁÓKNO POKARMOWE. BŁONNIK WYSTĘPUJE TAKŻE W PRODUKTACH NIE ZAWIERAJĄCYCH GLUTENU JAK OWOCE I WARZYWA. TEN ARTYKUŁ MA NA CELU ZASTRASZENIE I WYWIERANIE PRESJI NA ODBIORCY. JAK NIE BĘDZIESZ JADŁ GLUTENU TO UMRZESZ NA RAKA JELITA LUB CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA. TO JEST PERFIDNA MANIPULACJA. CO SPADA ZA BARDZO SPRZEDAŻ PODŁEJ JAKOŚCI GNIOTÓW PIEKARNICZYCH I DOCHÓD PIEKARZY?

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej