Eksperyment: czy dieta light naprawdę pomaga zgubić zbędne kilogramy?

Zobacz film:Eksperyment: Czy produkty light są zdrowe? Źródło: 36,6.

Paulina Alaw, videoblogerka, postanowiła na własnej skórze przetestować, czy produkty typu light są zdrowe i czy faktycznie pomagają utrzymać prawidłową masę ciała. Kobieta zdecydowała, że przez miesiąc w jej menu będą pojawiały się jedynie te artykuły spożywcze, które nie zawierają tłuszczu oraz cukru. Przed rozpoczęciem testu Paulina wykonała podstawowe badania (morfologia była prawidłowa, podobnie poziom cholesterolu i cukru we krwi) oraz dokładnie się zważyła.

W czasie trwania eksperymentu Paulina praktycznie cały czas sięgała po jakąś przekąsek, co zdaniem dietetyczki nie jest najlepsze i nie można ich nazwać elementem zdrowej diety. Aby zabiły uczucie głody trzeba ich zjeść naprawdę bardzo dużo.

Paulina podczas trwania eksperymentu sięgała także po zupy w proszku. O ile same suszone warzywa nie są niczym złym, to, aby taka zupa miała odpowiednią konsystencję i smak trzeba ją „wypełnić” mi.in. tłuszczami trans oraz ulepszaczami i wzmacniaczami smaku.

A co płatkami fit, które Paulina jadała na śniadanie? Mimo że zawierają cenne dla naszego zdrowia zboża, to niestety wzbogacone są bakaliami, które zawierają bardzo dużo cukru oraz tłuszcze utwardzone. Te ostanie nie tylko znacząco podnoszą kaloryczność produktu, ale mają wpływ także na stężenie cholesterolu we krwi.

Pierwsze efekty diety pojawiły się już po tygodniu. Kobieta zaczęła skarżyć się na spadek nastroju, do tego zaczęły jej dokuczać gazy. Później przyznała, że brakuje sił i chęci do działania. Skąd te problemy? Zdaniem specjalistów od żywienia za ten stan rzeczy odpowiada błonnik, który stanowi podstawę diet ciężkostrawnych.

Po dwóch tygodniach trwania eksperymentu Paulina powtórzyła badania krwi oraz stanęła na wadze. Morfologia wykazała podwyższony poziom cholesterolu, zaś waga wskazała dodatkowe kilogramy!

Data aktualizacji: 22.03.2018,
Opublikowano: 14.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej