Dzika róża – numer jeden w naturalnym wzmacnianiu odporności

Fot: bnorbert3 / fotolia.com

Dzika róża nie ma sobie równych, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Zaledwie 2 czy 3 owoce dzikiej róży potrafią pokryć dziennie zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłego człowieka, Nic zatem dziwnego, że jest wykorzystywana przede wszystkim do wzmocnienia systemu immunologicznego i układu krwionośnego.

Dzika róża jest krzewem z rodziny różowatych. W Polsce występuje 20 odmian tego kwiatu, które różnią się odcieniem owoców i kwiatów. Wszystkie odmiany dzikiej róży są wykorzystywane w kosmetologii, farmaceutyce i ziołolecznictwie. Wyciągi z dzikiej róży można znaleźć pod różnymi postaciami w kosmetykach pielęgnacyjnych i suplementach diety. Dostępne są też naturalne olejki z róży. Z owoców i płatków kwiatu można przyrządzać nalewki konfitury, soki i herbaty, a także płukanki i domowe olejki.

Dzika róża – właściwości i zastosowanie lecznicze

Kwiaty dzikiej róży zawierają między innymi:

  • olejki eteryczne,
  • flawonoidy,
  • antocyjany.

Wyciąg z płatków dzikiej róży stosuje się głównie zewnętrznie – w pielęgnacji skóry i leczeniu chorób skórnych, a także w niestrawności. Z płatków pozyskuje się olejek różany, który odżywia skórę, a także ma działanie uspokajające i relaksacyjne. Płatki róży zbierane są na początku kwietnia w suche dni.

Owoce dzikiej róży są źródłem:

  • witaminy C,
  • witaminy A, B1, B2, E, K,
  • garbników,
  • flawonoidów,
  • steroli,
  • kwasów organicznych, kwasu foliowego, kwasu askorbinowego,
  • karotenoidów,
  • pektyn.

Owoce dzikiej róży są cenione między innymi za wysoką zawartość witaminy C. W 100 g owoców znajduje się około 500 – 700 mg witaminy. Jej zawartość w surowych owocach jest nawet kilkadziesiąt razy wyższa niż w owocach cytrusowych. Suszenie, mrożenie i gotowanie powoduje, że ilość witaminy C znacznie się zmniejsza, jednak nadal pozostaje kilkakrotnie wyższa niż w cytrusach. Jeden do trzech owoców dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.

Owoce dzikiej róży, wykorzystywane do celów leczniczych i kosmetycznych, zbiera się w sierpniu i wrześniu, kiedy są już dojrzałe, miękkie i soczyste. Owoce róży psiej (Rosa canina) – czyli najpospolitszej dzikiej róży oraz róży rdzawej dojrzewają dopiero pod koniec września – i zbiera się jeszcze nawet w październiku.

Oto najważniejsze właściwości owoców dzikiej róży:

  • Wspomaga system odpornościowy, dlatego stosuje się ją między innymi w przeziębieniach i w ciąży, a także profilaktycznie.
  • Wspomaga walkę z bólem gardła.
  • Chroni układ krwionośny i wzmacnia naczynia krwionośne.
  • Zmniejsza nadciśnienie.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Chroni przed szkorbutem.
  • Łagodzi objawy reumatyzmu.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Łagodzi objawy chorób dróg oddechowych.
  • Działa uspokajająco.
  • Zmniejsza bezsenność.
  • Zmniejsza uczucie zmęczenia.
  • Leczy nieżyt przewodu pokarmowego.
  • Łagodzi objawy biegunki i niestrawności.
  • Wspomaga walkę z chorobami układu moczowego.

Dzika róża – zastosowanie kosmetyczne

Oprócz zastosowania farmakologicznego, dzika róża wykorzystywana jest w kosmetykach drogeryjnych, a także jako element domowych kuracji. Kwiat wykazuje następujące właściwości pielęgnacyjne:

  • Odżywia skórę.
  • Ma właściwości ściągające.
  • Poprawia elastyczność skóry.
  • Zapobiega powstawaniu przedwczesnych zmarszczek.
  • Hydrokwasy występujące w róży złuszczają naskórek, zapobiegają powstawaniu zaskórników i pryszczy.
  • Wspomaga leczenie blizn i oparzeń.
  • Rozjaśnia skórę.
  • Zmniejsza przebarwienia.
  • Pielęgnuje skórę wrażliwą, przesuszoną i zmęczoną.
  • Łagodzi podrażnienia.

Nalewka z dzikiej róży

Zarówno kwiaty, jak i liście róży mogą zostać wykorzystane do wykonania nalewki.

  • Nalewka z owoców dzikiej róży

Składniki: 1/2 kg owoców dzikiej róży, szklanka cukru, 3/4 l wódki

Wykonanie: Owoce zasyp cukrem, a potem dodaj do nich alkohol. Odstaw na tydzień w ciepłe miejsce i wstrząśnij raz dziennie. Po tygodniu przesącz przez gazę. Nalewkę przechowuj w lodówce, najlepiej w ciemnej butelce.

  • Nalewka z płatków dzikiej róży

Składniki: Litr płatków dzikie róży (oczyszczonych z białych końcówek), 1/2 szklanki cukru, 1/2 l czystej wódki.

Wykonanie: do dużego słoja wsyp płatki dzikiej róży i zasp je cukrem. Słoik postaw w nasłonecznionym miejscu. Gdy płatki puszczą soki dole alkohol. Słoik odstaw ciemne miejsce na około 6 tygodni. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do butelek.

Nalewkę można pić 2 razy dziennie w małym kieliszku. Będzie ona poprawiać przemianę materii i procesy trawienne.

Jakie właściwości ma dzika róża? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze ma dzika róża? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Wino z dzikiej róży

Wino z dzikiej róży jest słodkim, deserowym trunkiem. Rozgrzewa i działa leczniczo.

  • Składniki: 10 kg owoców dzikiej róży, 25 l wody źródlanej, 10 ½ kg cukru, matka drożdżowa, pożywka dla drożdży, 60 g kwasku cytrynowego.
  • Przepis na matkę drożdżową: porcję drożdży włóż do czystej i suchej butelki o pojemności 250 ml. Zagotuj 250 ml wody źródlanej. Ostudzoną wodą zalej drożdże, zatkaj butelkę watą. Odstaw na jeden dzień, a potem dodaj płaską łyżeczkę cukru. Zatkaj butelkę i odstaw ciepłe, ale zacienione miejsce na 3 dni.
  • Wykonanie: Przebrane owoce (z pestkami) wsyp do dużej butli zalej gorącym syropem cukrowym (rozpuść 7 ½ kg cukry w gorącej wodzie). Następnie dodaj matkę drożdżową, kwasek cytrynowy i pożywkę dla drożdży. Mocno wstrząśnij butelkę. Odstaw butlę na miesiąc i przechowuj w temperaturze 20°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 15°C i przechowuj jeszcze 2 miesiące. Po tym czasie zlej wino tak, aby oddzielić płyn od osadu na dnie i przelej do butelek. Zakorkowane wino przechowuj w ciemnym miejscu.

Zobacz także: Woda różana – przepis, właściwości, zastosowanie w pielęgnacji twarz i włosów

Sok z dzikiej róży

Do wykonania soku potrzebujesz 250 g oczyszczonych płatków dzikiej róży, 1/2 l wody, 1/2 cytryny, szczyptę kwasku cytrynowego i do smaku słód.

Wykonanie: Cytrynę dobrze umyj (najlepiej wyszoruj) i pokrój w grube plastry. Umieść ją w słoju z płatkami róży. Plastry cytryny i różę zalej przegotowaną wodą. Naczynie przykryj gazą i odstaw na dobę. Płyn zlej do garnka i dokładnie wyciśnij płatki. Do soku dodaj słód i kwasek cytrynowy, a następnie zagotuj go w garnku. Pozostaw na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Gorący sok wlej do butelek i szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 15 minut w temperaturze 90°C.

Konfitura z dzikiej róży

Do przygotowania dżemu z dzikiej róży potrzebne będą: 150 g oczyszczonych płatków dzikiej róży (ważne jest, aby odciąć białe końcówki, które mogą nadać goryczkę konfiturze), 150 g cukru pudru, łyżeczka kwasku cytrynowego.

Wykonanie: płatki róży zetrzyj z cukrem pudrem w makutrze, aż mieszanka nabierze konsystencji konfitury. Dodaj kwasek cytrynowy i ucieraj jeszcze przez kilka chwil. Otrzymaną konfiturę możesz wykorzystywać, jako dodatek do wypieków.

Tonik do twarzy i płukanka do włosów z dzikiej róży

Aby przygotować naturalny kosmetyk do twarzy i włosów wystarczy garść płatków róży i szklanka wody.

Płatki róży umyj i umieść w woreczku z gazy, następnie włóż do garnka i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na kilka godzin, a później odcedź.

Zobacz także: Olejek różany – jakie ma właściwości? Jak go stosować?

Wywar z płatków róży możesz stosować 2 razy dziennie na oczyszczoną skórę twarzy (przemywając ją płatkiem kosmetycznym z wywarem) lub jako płukankę na umyte włosy.

Data aktualizacji: 23.09.2020,
Opublikowano: 23.09.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej