Dyspepsja – co to jest, jakie są objawy i jak leczyć?

Fot: gmstockstudio / fotolia.com

Dyspepsja to częsta dolegliwość objawiająca się bólem i dyskomfortem w nadbrzuszu. Cierpi na nią nawet 60% populacji, przy czym co 5. osoba odczuwa dolegliwości okresowo, a co 3. boryka się z objawami przez minimum 3 miesiące.

Objawy dyspepsji często są bagatelizowane, dlatego też według badań do specjalisty zgłasza się tylko połowa chorych. Tym samym stres przed chorobą nowotworową nasila objawy choroby, znacznie obniżając komfort życia chorej osoby.

Dyspepsja – co to jest i jakie są jej przyczyny?

Dyspepsja w dosłownym tłumaczeniu oznacza złe trawienie (gr. dys – zły i peptein – trawienie), dlatego też bardzo długo była potocznie nazywana niestrawnością. Obecnie takie określenie raczej jest już rzadko używane. Ten przewlekły zespół nawracających objawów może utrzymywać się miesiącami, przez co konieczna jest dokładna diagnostyka oraz wdrożenie odpowiedniego leczenia. Objawy dyspepsji pojawiają się niezależnie od płci i wieku.

Do głównych przyczyn dyspepsji prof. dr hab. med. Bartnik Witold zalicza: chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, chorobę refluksową przełyku, nowotwory przełyku i żołądka, choroby trzustki, niektóre leki (niesteroidowe leki przeciwzapalne – NLPZ, kortykosteroidy, bisfosfoniany, żelazo, teofilina), zakażenia (Helicobacter pylori, Escherichia coli i/lub Campylobacter), zmiany genetyczne (gen GNb3 z polimorfizmem CC) i zaburzenia czynnościowe bez zmian strukturalnych i biochemicznych.

Rodzaje dyspepsji – czynnościowa, organiczna i niezdiagnozowana

Dyspepsja to choroba, którą można podzielić na 3 kategorie. Według dr n. med. Doroty Waśko-Czopnik można podzielić ją na:

  • dyspepsję niezdiagnozowaną – występuje u osób, które zgłaszają się do specjalisty po raz pierwszy, a ich objawy są typowe dla dolegliwości trawiennych. Osoby te nie były wcześniej diagnozowane. Są to także osoby z dyspepsją spowodowaną nierozpoznanymi wcześniej nieprawidłowościami organicznymi,
  • dyspepsję organiczną – występuje u osób, u których objawy pojawiają się na skutek rozpoznanych zmian w przewodzie pokarmowym,
  • dyspepsję czynnościową – występuje u osób, które mają objawy trwające min. 3 miesiące (pierwsze objawy: 6 miesięcy przed rozpoznaniem) i gdy nie stwierdza się u nich żadnych nieprawidłowości w obszarze przewodu pokarmowego. Można podzielić ją na 2 typy: zespół dyskomfortu poposiłkowego (ang. postprandial distress syndrome – PDS; objawia się wczesnym uczuciem sytości i szybkim uczuciem pełności) oraz zespół bólu w nadbrzuszu (ang. epigastric pain syndrome – EPS; objawia się częstymi bólami i zgagą).

Dyspepsja – objawy

Głównym objawem dyspepsji jest ból. Ponadto do objawów dyspeptycznych (żołądkowo-jelitowych) zalicza się także: zgagę, skłonności do odbijania się, nierzadko nudności i wymioty, a także dyskomfort w górnej części brzucha. Dodatkowo u osób cierpiących na dyspepsję występuje szybkie i wczesne uczucie sytości, które łączy się z uczuciem pełności. Osoby borykające się z tą chorobą bardzo szybko tracą także apetyt

Objawy dyspepsji mogą występować w zmniejszonym bądź zwiększonym natężeniu nawet kilka miesięcy. Symptomy towarzyszą zarówno chorobie organicznej, jak i czynnościowej z zaburzeniami żołądka i dwunastnicy.

Diagnostyka i leczenie dyspepsji

Jeśli wystąpią powyższe objawy, należy udać się do specjalisty, który na samym początku przeprowadzi skrupulatny wywiad chorobowy i badanie fizykalne. Na podstawie wywiadu klinicznego specjalista będzie mógł określić przyczynę występowania objawów z uwzględnieniem prowadzonego stylu życia, stosowanych nawyków żywieniowych, a także czynników takich jak stres.

Po dokładnym wywiadzie i badaniu fizykalnym lekarz może zlecić wykonanie gastroskopii. W celu postawienia diagnozy badaniu zostaje poddany górny odcinek przewodu pokarmowego. Nierzadko także podczas tego badania zostaje pobrany wycinek umożliwiający stwierdzenie obecności zakażenia bakterią H. pylori.

Czasami wykonuje się także dodatkowe badania laboratoryjne, takie jak: OB (odczyn Biernackiego), morfologia krwi, poziom glukozy na czczo, wapnia, hormonów tarczycy, kreatyniny, badanie USG itd. Są to jednak badania, które nie diagnozują dyspepsji, a jedynie choroby mogące jej towarzyszyć (lub być jej przyczyną) , np. chorobę nowotworową.

Zastosowanie konkretnej terapii leczniczej zależy od przyczyn dyspepsji, jednak praktycznie zawsze opiera się ona na leczeniu farmakologicznym. Taka terapia może być poprzedzona bądź wdrożona równolegle ze zmianami w stylu życia, nawykach żywieniowych i ograniczeniem stresu.

Jeśli przyczyną dyspepsji jest zakażenie bakterią H. pylori, wtedy stosuje się leczenie umożliwiające jej całkowite zwalczenie – oparte na antybiotykach, IPP (inhibitorach pompy protonowej) i cytrynianie bizmutu. Leki te stosuje się czasowo, przez 10–14 dni. Z kolei przy objawach dyspepsji niewynikających z zakażenia H. pylori stosuje się leki antysekrecyjne, prokinetyczne i miorelaksacyjne, w tym preparaty ziołowe

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 13.12.2017,
Opublikowano: 24.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej