Dynia to skarbnica beta karotenu. Dobrze wpływa na wzrok, pomaga walczyć z trądzikiem i... zmarszczkami

Fot.: fahrwasser / stock.adobe.com

Dynia ceniona jest w medycynie naturalnej przede wszystkim ze względu na bogactwo karotenoidów. To dzięki nim dobrze wpływa na wzrok, skórę, pomaga zapobiegać schorzeniom układu sercowo-naczyniowego, a nawet nowotworom.

Dynia jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jest szeroko wykorzystywana w świecie kulinarnym. Znajduje również zastosowanie w medycynie naturalnej, gdyż odznacza się licznymi właściwościami prozdrowotnymi.

Wartość odżywcza dyni – czego dostarcza to warzywo?

Dynia jest naturalnym bogactwem witamin i składników mineralnych, dlatego posiada wysoką wartość odżywczą. Jednocześnie warzywo to jest niskokaloryczne – 100 gramów surowej dyni dostarcza jedynie 26 kcal. Dynia jest dobrym źródłem beta karotenu zaliczanego do karotenoidów. Są to naturalne barwniki roślinne należące do substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów. Związki te hamują procesy oksydacyjne, zapobiegając rozwojowi różnych chorób, m.in. nowotworów. Beta karoten w organizmie zostaje przekształcony w aktywną witaminę A, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Dynia dostarcza również wielu innych, cennych witamin, takich jak: witamina C, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6) oraz witamina E i K. W składzie tego warzywa znajdują się liczne minerały: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, sód oraz potas. W dyni obecny jest także błonnik pokarmowy, który reguluje procesy trawienne i przyspiesza perystaltykę jelit, przyczyniając się do poprawy przemiany materii.

Wartości odżywcze pestek dyni

Pestki dyni, podobnie jak samo warzywo, odznaczają się wysoką wartością odżywczą. Są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wykazują właściwości przeciwzapalne, a także przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. W pestkach dyni znajdują się duże ilości cynku. Minerał ten odgrywa ważną rolę w pracy męskiego układu rozrodczego. Niedobory cynku u mężczyzn mogą prowadzić do obniżenia stężenia hormonów płciowych, a także zmniejszenia płodności. Pestki dyni dostarczają również innych minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu oraz potasu. W ich składzie występują witaminy z grupy B, a także witaminy: C, E, K oraz prowitamina A – beta karoten.

Właściwości prozdrowotne dyni

Właściwości dyni były wykorzystywane już przez meksykańskich Indian. Warzywo to ze względu na bogactwo witamin i minerałów wywiera korzystny wpływ na stan zdrowia, ale także na urodę. Dzięki zawartości karotenoidów jedzenie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, zwłaszcza raka żołądka, płuc, piersi oraz jelita grubego. Związki antyoksydacyjne obecne w dyni przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, przeciwdziałając odkładaniu się jego złogów w ścianach naczyń krwionośnych. Skutkiem tego jest zapobieganie rozwojowi miażdżycy oraz powiązanych z nią innych schorzeń: choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca i udaru mózgu. Dynia reguluje również ciśnienie tętnicze krwi, chroniąc przed pojawieniem się nadciśnienia tętniczego. 

Dynia jest wykorzystywana w profilaktyce chorób oczu. Beta karoten i witamina A odgrywają bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. Ich prawidłowa ilość w diecie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, a także chroni przed rozwojem zaćmy i zespołu suchego oka, czyli kseroftalmi. Pestki dyni posiadają właściwości odrobaczające, gdyż dostarczają kukurbitacyny. Związek ten przyspiesza usuwanie pasożytów z przewodu pokarmowego oraz pobudza procesy trawienne. Poza działaniem przeciwpasożytniczym wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Dyniowa kuracja odrobaczająca może być stosowana przez osoby dorosłe oraz dzieci. Dynia jest warzywem zalecanym osobom dążącym do redukcji masy ciała. Jej właściwości odchudzające są związane z obecnym w dyni błonnikiem pokarmowym, który przyspiesza procesy przemiany materii. Sprzyja również usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn oraz działa odkwaszająco.

Czytaj też: Kabaczek, czyli cukinia - 15 właściwości zdrowotnych "małej dyni"

Właściwości urodowe dyni

Dynia zawiera wiele składników niezbędnych dla zachowania urody, gdyż spowalniają one procesy starzenia się skóry, zapewniają optymalną kondycję włosów, skóry i paznokci oraz chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Stosowanie maseczek z dyni prowadzi do poprawy nawilżenia skóry oraz jej oczyszczenia. Maseczki i toniki z dyni wykorzystywane są w pielęgnacji cery i działają przeciwtrądzikowo. Z dyniowego miąższu połączonego z innymi składnikami – miodem i olejem kokosowym - przygotowuje się odżywczy i regenerujący balsam do ust. Dodajmy, że maska na bazie dyni i oleju kokosowego rewelacyjnie sprawdzi się też na suchych i farbowanych włosach. 

Zastosowanie dyni w kuchni

Na bazie dyni można przygotować wiele smacznych, pożywnych i niskokalorycznych dań, a także deserów. Jedną z popularniejszych potraw jest rozgrzewająca zupa krem, którą wzbogaca się o chrupiące grzanki. W ramach obiadu można zaserwować dorsza zapiekanego z dynią i młodymi ziemniaczkami, kotlety dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem oraz sos z dyni jako dodatek do pulpetów lub gotowanego schabu. Dynia w sezonie jesiennym stanowi również podstawowy składnik wielu deserów. Przygotowuje się z niej serniki, placki, babeczki oraz zimowe przetwory, takie jak dżemy i marmolady. Bogactwem witamin jest domowy sok z dyni, który wykazuje właściwości oczyszczające i wzmacniające organizm.

Czytaj więcej: Dynia na śniadanie i na obiad. Przepisy Samar Khanafer

Zobacz też, jak zrobić sałatkę z pieczoną dynią.

Źródło: x-news

Data aktualizacji: 24.09.2020,
Opublikowano: 24.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej