Dorada – co to za ryba? Opis, wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Zastosowanie kulinarne

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Dorada jest chudą rybą morską zamieszkującą rejony Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Jej ceniona za swoje wysokie walory smakowe i wartości odżywcze. Dorada dostarcza dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza i witaminy B12. 

Dorada jest smaczną rybą, dostarczającą pełnowartościowego białka, cennych witamin i minerałów. Jest również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych o korzystnym wpływie na funkcjonowanie organizmu. Dorada doskonale smakuje w każdej postaci – smażonej, gotowanej, duszonej, pieczonej i grillowanej.

Dorada – opis ryby

Dorada jest rybą zamieszkującą Morze Śródziemne oraz pas wód przybrzeżnych wschodniego Oceanu Atlantyckiego. Największą popularnością cieszy się w Hiszpanii, Grecji i Chorwacji. W krajach tych uznawana jest za „królową mórz” ze względu na swój charakterystyczny wygląd i wysokie wartości odżywcze. Dorada ma srebrzystą barwę i złoty pasek pomiędzy oczami przypominający kształtem koronę. Ryba to odznacza się zwartym i soczystym mięsem o delikatnym smaku. Jej dodatkową zaletą jest łatwość oddzielenia mięsa od ości.

Dorada – wartości odżywcze

Dorada uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Ma wysoką wartość odżywczą, a przy tym należy do chudych ryb – w 100 g zawiera około 115 kcal. Dorada może być jedzona jako zamiennik mięsa, gdyż jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Jest ceniona za wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Związki te zapobiegają powstawaniu zakrzepów, regulują ciśnienie tętnicze krwi, a także obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. Dorada dostarcza organizmowi wielu cennych witamin. Jest bogata w witaminy B6 i B12, które są niezbędne dla prawidłowego działania układu krwionośnego i nerwowego. Dorada dostarcza również witaminy D oraz licznych składników mineralnych: fosforu, potasu, żelaza, selenu, wapnia i magnezu.

Dorada – kto powinien ją jeść? Właściwości zdrowotne

Dorada jest rybą zalecaną w diecie każdego, jednak szczególne zastosowanie zyskuje w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, nadciśnienia tętniczego, zawałów serca. Ryba ta wykazuje właściwości przeciwzapalne ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu powinna pojawić się w diecie osób cierpiących na astmę, alergie i reumatoidalne zapalenie stawów. Dorada wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu, a zawarte w niej składniki poprawiają zdolności poznawcze, takie jak pamięć, koncentracja i uwaga. Jest również bogatym źródłem żelaza, dlatego powinny ją spożywać osoby z niedokrwistością oraz kobiety z obfitymi miesiączkami. Dorada jest zalecana także kobietom ciężarnym, gdyż obecne w niej nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego.

Dorada – zastosowanie kulinarne

Dorada doceniania jest nie tylko za wysoką wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne, ale także za walory smakowe. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej w krajach Europy Zachodniej. Można ją przygotować, wykorzystując różne techniki kulinarne. Doskonale smakuje gotowana, duszona, pieczona i grillowana. Doradę podaje się zarówno w wersji saute – smażonej w małej ilości tłuszczu, bez panierki, z dodatkiem przypraw, jak też w towarzystwie sosów warzywnych czy owocowych sals. Tę smakowitą rybę można również faszerować. Wyśmienicie sprawdza się jako baza na delikatne pulpeciki oraz składnik zupy rybnej i sushi. Doradę warto podawać z warzywami bogatymi w witaminę C – w ten sposób zwiększa się przyswajalność żelaza obecnego w rybie. Zalecanymi dodatkami do dorady są m.in.: szpinak, koperek, cytryna, czosnek oraz świeże sałatki i surówki. Popularnym sposobem przygotowywania dorady jest pieczenie w soli. Rybę wystarczy natrzeć solą morską, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut.

Przepis na soczystą doradę pieczoną z batatami

W jednej porcji przygotowanego dania znajduje się około: 

kcal700 
białko40.4 g
tłuszcz 28.7 g  
węglowodany53.7 g

Składniki:

  • 2 dorady (oczyszczone i wypatroszone),
  • 1,5 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 500 g batatów,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 125 ml białego wina lub martini,
  • przyprawy: kolorowy pieprz, łyżeczka suszonego rozmarynu, sól do smaku,
  • dodatki: cząstki cytryny, świeża kolendra, 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego, ostra papryka w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Ryby opłucz i osusz. Na jednym boku zrób po trzy nacięcia nożem. Dorady oprósz solą w środku i na zewnątrz. Połóż na talerzu, a następnie skrop oliwą (dwiema łyżkami), sokiem z cytryny i sosem sojowym.
  2. W środku ryby umieść po połówce ząbka czosnku, łyżeczce musztardy i ⅓ łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Ryby odstaw na około 1 godzinę.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, Obierz bataty i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć bataty na wrzątek i gotuj 12–15 minut do miękkości. Po ugotowaniu – odcedź. Dopraw solą, rozmarynem, łyżeczką kolorowego pieprzu, łyżką oliwy. Całość delikatnie wymieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 250 stopni, bez termoobiegu. Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym (naciętym bokiem do góry). Dorady polej pozostałą marynatą z talerza. Ponacinane boki posmaruj roztopionym masłem. Obok ryb w naczyniu żaroodpornym wyłóż bataty i przepołowione wzdłuż ząbki czosnku.
  5. Ryby wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15–16 minut. W połowie czasu pieczenia na dno formy wylej białe wino lub martini.
  6. Gotową rybę podawaj z kolendrą, jogurtem naturalnym, lekko oprószoną ostra papryką i udekorowaną cząstkami cytryny.

Zobacz film: Eksperyment: Jakie bakterie można znaleźć w kuchni? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 06.07.2018,
Opublikowano: 04.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej