Domowy twaróg – jak zrobić? Wartości odżywcze i przepisy na twaróg 

Fot. Inna Dodor / Getty Images

Twaróg można przygotować samodzielnie w domu, wykorzystując mleko świeże, pasteryzowane lub zsiadłe. Jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Domowy twaróg stosuje się m.in. do przygotowania twarożku śniadaniowego na kanapki oraz słodkiego nadzienia do naleśników. 

Domowy twaróg to smaczny zamiennik sklepowych odpowiedników. Najlepiej przygotować go na bazie świeżego mleka, które odznacza się wyjątkowym zapachem i słodkawym smakiem. Twaróg produkuje się również z mleka pasteryzowanego, a następnie kwaszonego pod wpływem bakterii kwasu mlekowego.

Twaróg – wartości odżywcze

Twaróg jest produktem o wysokiej wartości odżywczej. Stanowi źródło pełnowartościowego, łatwostrawnego i dobrze przyswajalnego białka. Domowy twaróg dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D i E. W twarogu znajdują się także witaminy z grupy B (B1, B3, B6) oraz cenne składniki mineralne: cynk, potas, magnez, sód, wapń i fosfor. Domowy twaróg jest produktem o stosunkowo małej wartości energetycznej. Kaloryczność twarogu jest zależna głównie od zawartości tłuszczu.

Twaróg – białko

Twaróg jest produktem szczególnie cenionym za wysoką zawartość łatwostrawnego i pełnowartościowego białka. Białko twarogu dostarcza cennych aminokwasów egzogennych, nazywanych inaczej niezbędnymi, których organizm nie może wytwarzać samodzielnie. Twaróg zaleca się włączać do codziennego jadłospisu zwłaszcza osobom, których stan fizjologiczny wymaga zwiększenia ilości spożywanego białka. Do tej grupy należą m.in.: dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu, kobiety ciężarne i w okresie laktacji oraz sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Zwiększenie ilości białka w diecie konieczne jest również w przypadku urazów, oparzeń, infekcji, stanów pooperacyjnych i chorób nowotworowych.

Domowy twaróg – jak zrobić?

Twaróg otrzymywany jest zwykle w wyniku obróbki skrzepu mleka odtłuszczonego lub normalizowanego pod względem zawartości tłuszczu. Rzadziej produkuje się go z maślanki bądź też z mieszaniny mleka i maślanki. Skrzep mleczny powstaje wskutek dodania do mleka bakterii kwasu mlekowego, które obniżają pH, dzięki czemu białko ścina się i dochodzi do koagulacji. W prosty sposób przygotuje się domowy twaróg o wyjątkowym smaku.

Które produkty zawierają dużo białka? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem, co jem 

Jak zrobić twaróg z mleka?

Potrzebne są: termometr, garnek, drobne sito, specjalny zestaw do robienia twarogu (dostępny w sklepach, złożony z kilku elementów (pojemnika, ociekacza, sprężyny ociekającej) oraz wyposażony w gotowe płótna).

Składniki:

  • 2 l mleka, minimum 3% (najlepiej niepasteryzowanego),
  • ½ łyżeczki soli,
  • 80 ml soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej do temperatury 92 stopni Celsjusza.
  2. Mleko zestaw z kuchenki. Dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu przecedź serwatkę przy użyciu drobnego sita.
  4. Twaróg przełóż do specjalnego naczynia (zestawu) do sera, wcześniej wyłożonego płótnem. Naczynie zamknij, dociskając pokrywkę ze sprężyną.
  5. Twaróg wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Jak zrobić twaróg ze zsiadłego mleka?

Składniki (na około 1 kg domowego twarogu):

  • 5 litrów niepasteryzowanego mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wlej do dużego garnka o grubym dnie. Przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień zbierz śmietankę, która zebrała się na wierzchu mleka. Ponownie odstaw mleko na 1–2 dni, aż się zsiądzie.
  2. Garnek ze zsiadłym mlekiem postaw na kuchence, podgrzewaj na małym ogniu, aż mleko osiągnie temperaturę 50 stopni w dolnej partii i 40 stopni w górnej. Powstały skrzep delikatnie oddziel od brzegów, ale nie mieszaj całości. Mleko pozostaw do ostygnięcia.
  3. Sito wyłóż gazą. Za pomocą łyżki cedzakowej zbierz skrzep mleka i przełóż na sito tak, aby w garnku została sama serwatka. Powstały twaróg pozostaw w sitku do odcieknięcia na kilka godzin.
  4. W celu uzyskania bardziej zwartej konsystencji domowego twarogu odciśnięty ser zawiń w gazę i włóż między dwie deski do krojenia (na górnej desce warto postawić coś ciężkiego, np. garnek z wodą).

Twaróg – przepisy

Domowy twaróg znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jedną z propozycji jest aromatyczny twarożek śniadaniowy z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku lub suszonych pomidorów. Twaróg doskonale komponuje się także z nasionami słonecznika i pestkami dyni. Zamiast tłustej śmietany do domowego twarożku należy dodawać jogurt naturalny, w ten sposób otrzyma się dietetyczną wersję tego popularnego przysmaku. Domowy twaróg można wykorzystać również do przyrządzenia słodkiego nadzienia do naleśników z dodatkiem banana, kakao i miodu oraz przypraw korzennych, takich jak kardamon czy cynamon.

Przepis na domowy twaróg z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 150 g twarogu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 suszone pomidory odsączone z oleju,
  • ½ cebuli,
  • przyprawy do smaku: słodka papryka, papryka wędzona, sól, suszona bazylia, pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Twaróg przełóż do miski, rozdrób za pomocą widelca. Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj, aż powstanie aksamitna konsystencja. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Podawaj z pieczywem.

Data aktualizacji: 24.01.2019,
Opublikowano: 24.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej