Domowy izotonik na upały – jak zrobić napój izotoniczny i dlaczego jest lepszy od sklepowego? 

EMS-FORSTER-PRODUCTIONS GettyImages

 Domowe napoje izotoniczne pozwalają uzupełnić i wodę, i minerały. Są więc idealne, gdy intensywnie się pocimy, np. w czasie treningu lub podczas upału. Jak zrobić napój izotoniczny? - takie pytanie zadaje sobie wiele osób, które nie chcą pić gotowych napojów ze sklepów. Podajemy sprawdzony przepis na domowy izotonik.

Największą zaletą napojów izotonicznych jest to, że ich stężenie osmotyczne jest podobne do ludzkiej krwi, dzięki czemu zawarte w napojach składniki są szybko przyswajane przez organizm.

Co to jest napój izotoniczny?

Izotoniczność, hipotoniczność i hipertoniczność to pojęcia, które dotyczą osmolalności. Osmolalność z kolei mówi o tym, jaka jest koncentracja składników mineralnych w określonej ilości wody, np. w 100 ml.

• napoje izotoniczne mają taką samą zawartość cząsteczek w 100 ml co płyny naszego ciała, m.in. krew,

• napoje hipotoniczne –  mają mniej cząsteczek mineralnych w stosunku do płynów ciała,

• napoje hipertoniczne – mają wyższą ilość minerałów w porównaniu do płynów ciała.

Osmolalność jest bardzo ważną cechą napoju, ponieważ to od niej zależy, czy płyn działa nawadniająco, czy wręcz przeciwnie - odwadniająco. Osmolalność napoju wpływa na szybkość opróżniania żołądka oraz tempo wchłaniania wody z przewodu pokarmowego.

Jeżeli wypijemy napój hipertoniczny, to się odwodnimy. Po izotoniki warto sięgnąć wtedy, gdy chcemy uzupełnić jednocześnie wodę i minerały. To dlatego są one idealne, gdy się intensywnie pocimy, np. trenując lub podczas upałów. Ale uwaga! Dietetycy radzą, żeby nie  przesadzać z ilością  izotoników i nie pić wyłącznie ich.  Podstawowym napojem, po który powinniśmy sięgać w celu nawodnienia się jest jednak woda. Woda to napój hipotoniczny, czyli ma niższe stężenie cukru i elektrolitów niż organizmie, dzięki czemu zapewnia dobre nawodnienie. Pamiętajmy też, że napoje izotoniczne są wysokokaloryczne, od 80 (domowe) do 350 kilokalorii (sklepowe) na litr.

Najlepsze na upały są napoje hipotoniczne, czyli woda, rozcieńczone soki, kompoty, słabe herbatki ziołowe. Po napoje izotoniczne sięgajmy od czasu do czasu, w sytuacji, kiedy intensywnie się pocimy. I wybierzmy raczej izotoniki własnej roboty, tym bardziej, że ich przygotowanie jest wyjątkowo proste.

Zobaczcie, jak zrobić szybko napój izotoniczny, idealny na upalne dni

Źródło: x-news

Domowy izotonik: bogactwo witamin bez konserwantów

Oferta napojów izotonicznych w sklepach jest tak bogata, że niektórzy wychodzą z założenia, że samodzielne przygotowanie domowego izotoniku jest stratą czasu. Gotowe napoje są dostępne w najróżniejszych smakach oraz z różnym składem witamin i wartości odżywczych. Dlaczego zatem naturalny izotonik będzie lepszy od butelkowanego, dostępnego w sklepie? Chodzi przede wszystkim o skład, który w przypadku gotowych napojów firmowych pozostawia sporo do życzenia.

Mimo że dostępne w sklepach napoje izotoniczne są wzbogacone o minerały i witaminy, to jednak mają jeden duży minus – zawierają też konserwanty (typu aspartam, sacharoza czy benzoesan sodu) i barwniki. Te z kolei w żadnym stopniu nie wpływają korzystnie na organizm człowieka, a mogą nawet być przyczyną problemów zdrowotnych.

Czy warto pić wodę? Przekonajcie się:

Zobacz film: Dlaczego warto pić wodę? Jaką wodę wybrać? Źródło: Wiem, co jem

Alternatywą dla sklepowych izotoników jest naturalny napój izotoniczny, który w prosty sposób można przygotować w domu. Poza tym, że robiąc napój samemu, doskonale wiadomo, co wchodzi w jego skład, są jeszcze inne korzyści. Możliwość modyfikowania napoju w zależności od własnych preferencji jest jedną z nich. Ci, którzy decydują się na przygotowywanie domowych izotoników mogą sami decydować o tym, czy ma on być słodszy, bardziej wyrazisty czy kwaśny. Inną – nie mniej istotną kwestią – jest oszczędność. Sprzedawane w sklepach izotoniki są dosyć drogie, a jeśli ktoś trenuje kilka razy w tygodniu, to może się to wiązać z wydatkiem od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Przygotowanie domowego napoju izotonicznego jest sporo tańsze.

Napój izotoniczny: przepis na izotonik dla biegaczy i nie tylko

Napój izotoniczny domowej roboty należy przygotowywać według własnych preferencji, zarówno smakowych, jak i aktywnościowych. Należy bowiem podkreślić, że naturalne izotoniki, przygotowywane w domu można w pełni dostosować do rodzaju wykonywanej aktywności fizycznej. W każdym przypadku trzeba jednak pamiętać o tym, by napój składał się z:

  • węglowodanów prostych w ilości ok. 6-7 gramów na 100 ml (mogą być to: miód, sok ze świeżych owoców lub glukoza spożywcza),
  • wody (jeżeli ma być wymieszana z sokiem, to w proporcjach 1:1),
  • soli kuchennej.

W zależności od tego, czy dana osoba biega, buduje masę mięśniową czy uprawia inne dyscypliny, najlepiej wybrać przepis, który będzie odpowiadał potrzebom organizmu. Jeśli chodzi o napój izotoniczny własnej roboty dla biegaczy, to on nie musi zawierać dużej ilości cukrów. Jego zadaniem jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Prosty przepis na napój izotoniczny dla biegaczy:

  • do 1000 ml letniej wody dodać ok. 9 gramów soli kuchennej,
  • wycisnąć sok z jednego z wybranych owoców: cytryna, pomarańcza, limonka, grapefruit,
  • dolać sok do wody i dokładnie wymieszać.

Tak przyrządzony napój ma pokaźną dawkę elektrolitów, czego najbardziej potrzeba biegaczom. Inaczej będzie wyglądał natomiast skład domowego izotonika dla osób ćwiczących na siłowni lub wykonujących crossfit. W takich przypadkach organizm musi posiadać dużą dawkę energii. Dlatego też napoje izotoniczne robione w domu powinny zawierać dużą ilość kalorii. Przykładowy przepis na izotonik dla osób wykonujących wysiłek fizyczny na dużych obciążeniach:

  • do 950 ml letniej wody (albo zielonej herbaty) należy dodać ok. 5 gramów soli kuchennej,
  • przygotować sok z jednego z owoców cytrusowych,
  • wymieszać wyciśnięty sok z wodą (lub zieloną herbatą),
  • dodać około 4-5 łyżek miodu (może być również zwykły cukier, ale wskazany jest miód) i razem wszystko wymieszać.

Rozpuszczenie miodu w letniej wodzie może stanowić mały problem, więc najlepiej mieszać wszystkie składniki przy pomocy shakera. Tak sporządzony napój stanowi duży zastrzyk nie tylko kalorii, ale też elektrolitów i witamin. Wszystkie naturalne izotoniki można spożywać zarówno przed, w czasie, jak i po zakończonym treningu. 

Zobaczcie, ile woda może stać po otwarciu:

Zobacz film: Ile czasu woda jest zdatna do spożycia? Termin ważności wody. Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 25.06.2022,
Opublikowano: 25.06.2022 r.

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

GryF 12.05.2021r.

wincyj soli wincyj! Proponuję syropy z 1kg soli na 5l napoju dla tego kto pisze ludziom takie niezdrowe sugestie. Nawet przy tym iż biegacz wypoci sporo z tego to przy tym ile soli spożywamy dziennie już w w wszelakich produktach , dodatkowe 9g soli na litr napoju to morderstwo na własnym ciele. A zalecane spożycie dzienne to 5g przypominam.

witaminek 04.05.2019r.

powinna to być sól himalajska zamiast soli kuchennej która to jest oczyszczona i nie zawiera minerałów. Więcej szczegółów.

M. 12.12.2018r.

1 gram
2, 3, 4 gramy
5, 6... gramów
Proszę pisać poprawnie.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej