Domowe wino z winogron – przepis krok po kroku. Właściwości zdrowotne wina z winogron domowej roboty

Fot. vasantytf / Getty Images

Domowe wino z winogron przygotuje się na bazie dojrzałych i zdrowych owoców, cukru i wody. Zastosowanie mają również drożdże winiarskie, jednak nie jest to obowiązkowy składnik. Wino domowe z winogron produkuje się w specjalnej butelce w wiklinowej osłonie. Potrzebne są także rurka fermentacyjna i gumowy wąż do ściągania wina.  

Domowe wino z winogron odznacza się unikalnym smakiem i aromatem. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników: jasne lub ciemne winogrona, woda, cukier i opcjonalnie drożdże. Domowe wino poza wyjątkowymi walorami smakowymi ma cenne właściwości zdrowotne, gdyż dostarcza związków o działaniu antyoksydacyjnym.

Które winogrona są lepsze, jasne czy ciemne? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jasne czy ciemne? Które winogrona warto jeść. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Domowe wino z winogron – co jest potrzebne?

Domowe wino z winogron stanowi alternatywę dla szerokiej oferty tego rodzaju trunków dostępnej w sklepach. Do przygotowania wina domowego z winogron wykorzystuje się dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone owoce rosnące we własnym ogrodzie. Zastosowanie mają zarówno winogrona jasne, jak i ciemne. W celu sporządzenia domowego wina z winogron o unikalnym smaku i aromacie należy wyposażyć się w odpowiednie naczynie i kilka podstawowych akcesoriów. Pierwszym z nich jest butelka, tzw. balon lub gąsior. Wskazane jest, aby naczynie umieszczone było w osłonie wiklinowej. Butelka powinna być wyposażona w korek, najlepiej gumowy. Do przygotowania domowego wina z winogron potrzebne są również:

  • rurka fermentacyjna – umieszcza się ją w korku, którym zatyka się balon lub gąsior,
  • duży garnek – potrzebny do miażdżenia winogron, zamiennikiem może być sokowirówka,
  • wąż do spuszczania wina.

Wino domowe z winogron – jak zrobić krok po kroku?

Wino domowe z winogron nie jest trudne w przygotowaniu, jednak za pierwszym razem może wydawać się to nieco skomplikowane. Produkcję domowego wina z winogron należy rozpocząć od zebrania i starannego przygotowania owoców. Winogrona, w zależności od uprawianej odmiany, mogą dojrzewać w różnym czasie, ale zazwyczaj następuje to jesienią. Do zrobienia wina wykorzystuje się dojrzałe owoce, które zawierają najwięcej cukru.

Czy robisz domowe wino lub nalewki?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Winogrona obcina się z pędów i przebiera, usuwając szypułki, uszkodzone lub nadgniłe owoce oraz liście. Zebrane owoce należy starannie umyć, chociaż w niektórych przepisach nie jest to wskazane, gdyż na skórce owoców znajdują się naturalne drożdże. Po tych czynnościach z winogron przygotowuje się moszcz, który stanowi podstawę domowego wina. W tym celu owoce miażdży się w garnku ręcznie lub przy użyciu sokowirówki. W praktyce zastosowanie mają także maszynka do mięsa oraz specjalna praska do wyciskania winogron. Moszcz owocowy przekłada się do gąsiora lub balonu, a następnie zalewa się syropem z wody i cukru, zwykle przyrządzonym w proporcji 80 g cukru na 1 litr wody. Naczynie należy napełnić do mniej więcej ⅔ wysokości. Na koniec otwór butelki zamyka się gumowym korkiem z rurką fermentacyjną.

Zamknięte naczynie z moszczem odstawia się w ciepłe miejsce, aby rozpoczął się proces fermentacji. Optymalna temperatura fermentacji dla win jasnych wynosi 22 stopnie, a dla czerwonych – 18 stopni. Pierwszy etap fermentacji to tzw. fermentacja burzliwa, w trakcie której ma miejsce obfite wydzielanie dwutlenku węgla. Etap ten może trwać około 2–3 tygodni. Po tym okresie następuje fermentacja cicha, charakteryzująca się mniejszym wydzielaniem dwutlenku węgla.

W momencie zakończenia procesu fermentacji konieczne jest ściągnięcie wina znad osadu, w przeciwnym razie domowe wino z winogron zatraci swój smak, aromat i barwę. Wino ściąga się przy użyciu gumowego wężyka, który należy umieścić w butelce ponad poziomem osadu. Drugi koniec wężyka wkłada się do naczynia, do którego ma spływać wino. Na koniec wino przelewa się do butelek i szczelnie zamyka za pomocą korka.

Kolejnym etapem przygotowywania domowego wina z winogron jest leżakowanie. Wino powinno leżakować w zacienionym miejscu, np. w piwnicy, w temperaturze 10–15 stopni Celsjusza. Najlepiej umieścić je w pozycji leżącej lub lekko pochylonej szyjkami skierowanymi do dołu. Proces dojrzewania wina trwa od kilku miesięcy do kilku lat, co zależy głównie od indywidualnych preferencji dotyczących rodzaju wina.

Wino domowej roboty w winogron – przepis

Składniki:

  • 10 kg winogron,
  • 4 kg cukru,
  • 7 l wody,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Dojrzałe winogrona obierz z „ogonków”. Nie myj, gdyż na skórce owoców znajdują się naturalne drożdże.
  2. Owoce przełóż do dużego garnka lub naczynia sokowirówki. Przygotuj moszcz poprzez zmiażdżenie winogron. Otrzymaną papkę wlej do gąsiora lub balonu.
  3. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Ostudzony syrop przelej do butli z moszczem.
  4. Do gąsiora dodaj drożdże winiarskie. Butelkę szczelnie zamknij gumowym korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw do sfermentowania na 3–6 tygodni.
  5. Po okresie fermentacji ściągnij wino znad osadu i przelej do butelek.
  6. Domowe wino z winogron przenieś w chłodne i zacienione miejsce, np. do piwnicy, w celu leżakowania.

Wino z winogron domowej roboty – właściwości zdrowotne

Wino z winogron domowej roboty odznacza się nie tylko unikalnym smakiem, aromatem i barwą, ale wykazuje również dobroczynny wpływ na zdrowie. Domowe wino, zwłaszcza na bazie ciemnych winogron, jest źródłem substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu korzystnie oddziałują na organizm. Resweratrol zawarty w winie może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. Domowe wino z ciemnych winogron, spożywane w rozsądnych ilościach, wspiera procesy trawienne oraz ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. 

Data aktualizacji: 22.01.2019,
Opublikowano: 22.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej