Domowe sposoby na przejedzenie. Jak stanąć na nogi po świątecznym obżarstwie?
Fot: Elenathewise / gettyimages.com
Podczas świąt wiele osób zapomina o diecie i zdrowych nawykach żywieniowych. Niestety te "drobne" szaleństwa często kończą się bólem brzucha, niestrawnością. Jak sobie poradzić z takim dolegliwościami?
Zacznijmy od tego, że przejedzenia należy się wystrzegać! Ciągłe podjadanie, przesadzanie z ilością spożywanych posiłków oraz ilością samego jedzenia prowadzi nie tylko do otyłości, ale także do problemów ze zdrowiem.
Przejedzenie to stan, którego powinniśmy się wystrzegać, nie tylko podczas świąt. W ciągu dnia powinniśmy jeść małe posiłki, najlepiej co 3-4 godzinny. Warto zrezygnować z potraw smażonych, ciężkostrawnych na rzecz dań pieczonych, gotowanych. Lwią część naszej diety powinny stanowić warzywa. Zawierają one błonnik pokarmowy, który ułatwia trawienie i poprawia perystaltykę jelit. Kolejnym ważnym aspektem jest unikanie produktów, po których mamy wzdęcia (od mleka przez fasolę - czasem jest to indywidualna sprawa). Problemy żołądkowe może wywołać także alkohol oraz napoje gazowane.
Mimo że większość z nas doskonale o tym wie, to z wprowadzeniem tych reguł w życie mamy spore kłopoty i w rezultacie, zamiast spędzać czas z rodziną przy świątecznym stole, szukamy sposób na bolący brzuch i niestrawność.
anyż w formie naparu - łagodzi dolegliwości związane z kolkami, niestrawnością, wzdęciami i nudnościami;
szałwia - sprawdzi się w walce z uczuciem przepełnienia;
ocet jabłkowy - idealny na zaparcia. Rano na czczo należy wypić szklankę letniej wody (przegotowanej i ostudzonej) z dodatkiem octu jabłkowego i miodu.
Można także nabyć w aptece środki farmaceutyczne na wzdęcia, zaparcia, czy biegunkę lub zaparcia. W domowej apteczce dobrze mieć krople miętowe, które pomagają w trawieniu, zwłaszcza przy ciężkostrawnych potrawach.
O ewentualnych problemach żołądkowych warto pomyśleć już na etapie przygotowywania potraw. Zioła takie, jak majeranek, kumin, tymianek, czy zioła prowansalskie nie tylko wzbogacą smak jedzenia, ale także wspomogą trawienie.
Zachowaj umiar
W niektórych przypadkach uczucie ciężkości w żołądku może się utrzymywać nawet przez kilka dnia. Dlatego, aby wspomóc trawienie należy pić dużo wody, unikać ciężkich i smażonych dań. Mięso lepiej zastąpić rybą lub sałatką.
Data aktualizacji: 13.12.2019,
Opublikowano: 02.02.2018 r.
Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać?
Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust.
Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?
Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać?
Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.
Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.
Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas.
Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować.
SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy.
Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.